Τα στρατηγικά λάθη της Τουρκίας

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Τα στρατηγικά λάθη της Τουρκίας συνεχίζονται αντί να λύνει το ένα πρόβλημα μετά το άλλο, ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα χωρίς να μπορεί να τα λύσει.

Το πρώτο λάθος της είναι ότι μπέρδεψε τα τοπικά και οικονομικά συμβόλαια με στρατηγικά θέματα. Η Ρωσία έχει πρόσβαση στη Μεσόγειο μόνο μέσω της Συρίας και την υποστηρίζει συνεχόμενα από τη σοβιετική περίοδο. Δεν υπήρχε περίπτωση να μη βοηθήσει την κυβέρνηση της Συρίας. Και είναι η Ρωσία που οδήγησε τη βόμβα που προκάλεσε δεκάδες νεκρούς Τούρκους στρατιώτες.

Το δεύτερο λάθος είναι ότι θεωρεί ότι μπορεί να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της διακίνησης των λαθρομεταναστών για να την πείσει να την βοηθήσει στρατιωτικά και να καταφέρει να απαγορέψει τις πτήσεις πάνω από την περιοχή του Ιντλίμπ για να αποφύγει τα πλήγματα που του προκαλεί η ρώσικη αεροπορία. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καν ενιαία εξωτερική πολιτική και δεν μπορεί να επιβάλλει το απαγορευτικό.

Το τρίτο λάθος είναι ότι ξεχνά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελείται από δημοκρατίες και ψηφοφόρους που δεν θέλουν να υποστηρίξουν την βαρβαρότητα της Τουρκίας.

Το τέταρτο λάθος είναι ότι θεωρούσε ότι τα σύνορα με την Ελλάδα θα ήταν ένα εύκολο πέρασμα. Δεν υπολόγισε την αποτελεσματικότητα του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και την υποστήριξη του ελληνικού λαού και των Δήμων ανά την Ελλάδα.

Το πέμπτο λάθος είναι ότι η παραπληροφόρηση έχει κόστος όταν οι λαθρομετανάστες δεν μπορούν να περάσουν και αρχίζουν να καταγγέλλουν την ίδια την Τουρκία ότι τους έχει χειραγωγήσει για να τους φέρει στα ελληνικά σύνορα. Και τώρα η Τουρκία θα πρέπει να τους διαχειριστεί με τον καταυλισμό που έχει δημιουργήσει στην Ανδριανούπολη και γι’ αυτό εξαναγκάζεται να φέρει 1.000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων για να επιτηρούν τους λαθρομετανάστες. Και αυτό σημαίνει νέα έξοδα.

Το έκτο λάθος της Τουρκίας είναι ότι δεν είχε προβλέψει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βγει από την ουδετερότητα της για να πάρει το μέρος της Ελλάδας ακόμα και σε έμπρακτο επίπεδο αφού θα τη χρηματοδοτήσει με 700 εκατομμύρια Ευρώ.

Διότι η Τουρκία ξέχασε τι έμαθε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ιταλία και τη διαχείριση των λαθρομεταναστών. Πιο γενικά η Τουρκία ξέχασε ότι εμείς δεν ξεχνούμε και για αυτό αντιμετωπίζει τώρα μια μεγαλύτερη κρίση από την Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.