Τα «λόμπι» που δεν θέλουν αλλαγές

Γράφει ο Πάνος Αμυράς

Η δουλειά που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι δύσκολη, αλλά πρέπει να γίνει χωρίς άλλη καθυστέρηση. Οι «μαύρες τρύπες» που αποκαλύπτονται καθημερινώς στη λειτουργία του κράτους, την προστασία του δημόσιου χώρου και τις κοινωνικές υπηρεσίες αντιμετωπίζονται μόνο με οργανωμένο σχέδιο.

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ του μεταρρυθμιστικού έργου αναμένεται να δοθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου και τις τομές που σχεδιάζει να υλοποιήσει σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι το κοινωνικό κράτος, η Δημόσια Διοίκηση και η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η ΠΟΡΕΙΑ δεν θα είναι ανέφελη όχι μόνο γιατί υπάρχουν παθογένειες δεκαετιών, που έχουν διαβρώσει δομές και νοοτροπίες, αλλά και γιατί απέναντι σε κάθε μεταρρυθμιστικό βήμα θα βρίσκονται οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης μαζί με συντεχνιακά συμφέροντα και οικονομικούς παράγοντες, που θίγονται από τις αλλαγές.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας περνά υποχρεωτικά από την εξυγίανση του κυκλώματος προμηθειών. Το μέγεθος των δαπανών που πραγματοποιεί κάθε μεγάλο νοσοκομείο ή μικρότερο Κέντρο Υγείας για ιατρικό υλικό, αναλώσιμα είδη, τρόφιμα και υπηρεσίες είναι τεράστιο, κάθε κίνηση αναμόρφωσης θα φέρει αντιδράσεις.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δεν πρέπει να διστάσει, το ίδιο πρέπει να πράξει στην αγορά, όπου αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις κινούνται με δύο ταχύτητες. Υπάρχουν οι επαγγελματίες που λειτουργούν με συνέπεια και εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αλλά υπάρχουν και αρκετοί οι οποίοι φοροδιαφεύγουν συστηματικά, νοθεύοντας τον ανταγωνισμό και στερώντας από το Δημόσιο πολύτιμα έσοδα.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ η εκτίναξη των τιμών έφερε στην επιφάνεια φαινόμενα αισχροκέρδειας και ολιγοπωλιακά κυκλώματα πρέπει να παταχθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις ελεγκτικές Αρχές.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ θα βρει η κυβέρνηση και στον κατασκευαστικό τομέα, ήδη βλέπουμε την απαίτηση των «παραχωρησιούχων» να προχωρήσουν σε αυξήσεις 12% στις τιμές των διοδίων από τον Σεπτέμβριο. Οι όμιλοι επικαλούνται όρο της συμφωνίας, σύμφωνα με τον οποίο οι αυξήσεις γίνονται με βάση τον πληθωρισμό του προηγούμενου Σεπτεμβρίου. Πέρσι ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο είχε εκτιναχθεί στο 12% λόγω της έκρηξης της τιμής του φυσικού αερίου, η αύξηση ήταν συγκυριακή και δεν μπορεί να αποτελεί το λόγο για τον οποίο τα διόδια θα αυξηθούν σε τόσο σημαντικό επίπεδο.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει τεράστιες αντιδράσεις από συντεχνιακά συμφέροντα, που απορρίπτουν οποιαδήποτε αλλαγή στην εργασιακή τους ρουτίνα.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ είναι μεγάλο, αλλά ο Μητσοτάκης έχει ένα ατού στα χέρια του. Οι μεταρρυθμίσεις υποστηρίζονται από την κοινωνική πλειοψηφία, γι’ αυτό η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί.

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.