Συσκέψεις και θέσεις!!

Γράφει ο Δημήτρης Γιάννος, Δικηγόρος

Η εθνική θέση στο ζήτημα των Σκοπίων διαμορφώθηκε στις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών την 18/2/92 και 13/4/1992 οπου συμφωνήθηκε κοινή γραμμή πλεύσης, σε μια ονομασία που δεν θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της και στη συνέχεια απορρίφθηκε το “πακέτο” Πινειρο! (Ζοάο Ντε Ντέους Πινέιρο)

Μετά τη λήξη της τελευταίας σύσκεψης, ο τότε γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Πέτρος Μολυβιάτης είχε δηλώσει: «Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων, η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνον αν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ, στις 16 Δεκεμβρίου 1991, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη «Μακεδονία»».

Στη σύσκεψη της 14/6/1992 επιβεβαιώθηκε η εθνική γραμμή που είχε καθοριστεί προηγουμένως! Έκτοτε και μέχρι σήμερα δεν έχει συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το θέμα αυτό, ώστε δεν έχει τροποποιηθεί ή ανακληθεί η ισχύουσα προγενέστερη απόφαση.

Οποιαδήποτε τυχόν προτεινόμενη μεταγενέστερα από μέρους μας σύνθετη ονομασία, με ή χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό, ήταν κυβερνητική πρωτοβουλία και έγινε στα πλαίσια των πολύχρονων διαπραγματεύσεων για τη λύση του θέματος, χωρίς ωστόσο τέτοια ενδεχόμενη πρόταση να δεσμεύει τη χώρα μας ή να αποτελεί εθνική γραμμή διάφορη της προηγούμενης!

Είναι βέβαιο ότι για να υιοθετηθεί οποιαδήποτε υποθετική συμφωνία στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης, θα πρέπει ή να συγκληθεί εκ νέου το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρχει νέα απόφαση και ανάκληση της προηγούμενης ή να πάρει σχετική απόφαση η Βουλή!

Κάτι τέτοιο ουδέποτε έγινε ούτε καν προτάθηκε και συνεπώς η χαραχθείσα το 1992 εθνική θέση ισχύει απολύτως και γι’ αυτό εξάλλου, παρά τις κατά καιρούς προθέσεις διαφοροποίησης, δέσμευσε, μέχρι σήμερα, όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.