Συνεχίζουμε την προφορική παράδοση για να τιμάμε τους προγόνους μας!

Γράφει η Ελένη Παπουτσή, Εκπαιδευτικός – Πολιτισμολόγος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού

Ας μη ξεχνάμε ότι επί τουρκοκρατίας οι παλαιότερες γενεές μιλούσαν στα παιδιά και εγγόνια τους για τον Ελληνισμό μέσα στη ζοφερή σκλαβιά των 400 ετών. Κάθε παιδί που γεννιόταν το άκουγε ενωρίς, μεγάλωνε με αυτό και πήγαινε αρματολός η κλέφτης να δώσει μάχες αργότερα, λόγω αξιών.

Μιλούσαν στα παιδιά για τη Θρησκεία τους, την Πατρίδα τους, το Έθνος, τη Σημαία τους. Οι ιερείς τότε δεν κοιτούσαν το συμφέρον τους. Μάθαιναν στα παιδιά ότι είναι Έλληνες. Με όλους αυτούς τους τρόπους κρατήσαμε τον Ελληνισμό μας μέσα στους αιώνες. Βάσει αυτών των αξιών, δώσαμε μάχες σκληρές για να τον κρατήσουμε!

Δεν είχαν προσκόλληση οι γονείς στα ηλεκτρονικά, ούτε είχαν λιγότερες δουλειές από εμάς. Είχαν χωράφια, λίγα μέσα για καλλιέργεια, ήταν αντιμέτωποι με τις καιρικές συνθήκες, ζύμωναν, έπλεναν στα ποτάμια, είχαν τα χαράτσια και κυρίως το παιδομάζωμα και τις κόρες που άρπαζαν για τα χαρέμια.

Πολλά μας έχουν μείνει από τότε που μερικές φορές το παρουσιάζουμε ως άμυνα. Υποτέλεια με το να πετάμε ξένες λέξεις χωρίς λόγο, λες και η ελληνική γλώσσα είναι φτωχή. Να κρύβουμε τα πιστεύω μας μήπως βγάλουμε κάτι, να κολακεύουμε ενώ από πίσω λέμε άλλα, γενικά μια δυσαρμονία και ανελευθερία την έχουν μερικοί Έλληνες οι οποίοι βέβαια φοβούνται και για τις δουλείες τους ( δικαιολογημένα)

Στους προγόνους μας πολλές οι δυσκολίες τους, ισχυρό και μη ευνουχισμένο το ένστικτο αυτοσυντήρησής τους. Μιλούσαν με αυτά τα ένστικτα οι γεννήτορες, με ποιότητα της επικοινωνίας, συμπυκνωμένα, όχι τόσο με ποσότητα.

Η Προφορική Παράδοση μάς διατήρησε.

Τώρα μέσα σε αυτή την κατάσταση που ζούμε παρά τη θέλησή μας, μιλάμε στα παιδιά συμπυκνωμένα η επαφιέμεθα ότι θα γίνει αυτό με την τεχνολογία; Αυτή δε θα την επιλέξουν τα παιδιά στο συγκεκριμένο θέμα.

Με δια ζώσης ενημέρωση, πληροφορία, γνώσεις, επιχειρήματα, με αλήθειες , χωρίς υποκρισίες, με προφορική παράδοση, με ζέση, κρατάμε τον Ελληνισμό μας για να δώσουμε αγώνες.

Δεν μας ενδιαφέρουν οι πολιτικοί που λένε ότι είναι περήφανοι επειδή αλλοιώνουν τον πληθυσμό μας ύπουλα, αυτό το οποίο για να μη γίνει έδωσαν τη ζωή τους πολλοί πρόγονοί μας

Μιλάμε στα παιδιά. Δε φοβόμαστε ούτε βαριόμαστε. Έτσι μας μεταφέρουν μέσα τους, ακόμα και όταν δεν θα υπάρχουμε με το υλικό μας σώμα κοντά τους σε μερικά χρόνια. Ακούν τη φωνή μας. Τα μεταφέρουν στα παιδιά τους.

Διατηρούμε τον Ελληνισμό μας μέσα στον κοσμοπολιτισμό μας, με αγάπη στους συνανθρώπους μας στον πλανήτη, με σφαιρική αντίληψη και λογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, αφού πρώτα δε θέλουμε το κράτος να μας κοροϊδεύει και να μη μας αδικεί, επιμερίζοντας δίκαιες υποχρεώσεις για όλους.

Διαφορετικά αντιστεκόμαστε ανιδιοτελώς για το καλό της χώρας μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.