Συμβατικός Δήμος ή Έξυπνη Πόλη

Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας

Το πέρασμα από τον συμβατικό δήμο στην έξυπνη πόλη εγγυάται καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.Η Χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω στην αξιοποίηση της τεχνολογίας.Να, ένας λόγος γιατί η Χώρα μας υστερεί στην ανάπτυξη ,να λοιπόν και κάποιες προτάσεις για την σταδιακή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στη πόλη που ζούμε .Τα παραδείγματα δεν είναι ουρανοκατέβατα, έχουν εφαρμοσθεί σε έξυπνες πόλεις ανά τον κόσμο και έχουν πετύχει !

 Λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών με αυτόματη προσαρμογή ανάλογα με την κίνηση στο δρόμο

 Διαχείριση κυκλοφοριακής κίνησης με παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και αξιοποίηση των δεδομένων

 Δεδομένα για το κλίμα, την κατανάλωση ενέργειας και νερού, τη συμμετοχή ατόμων σε δραστηριότητες αναψυχής συλλέγονται, αναλύονται και παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο από το κομβικό σημείο παρακολούθησης παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης στην πόλη αλλά και τις συνήθειες των κατοίκων, των εργαζομένων και των επισκεπτών αυτής

 Διαμόρφωση του 40% της συνολικής έκτασης της πόλης ως δημόσιων χώρων πρασίνου

 Διευκόλυνση πεζής και ποδήλατο- κίνησης, δημοσίων μεταφορών και ηλεκτρικών οχημάτων, δημιουργία σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης

 Αξιοποίηση ευρέως διαδεδομένου συστήματος αξιολόγησης κτιριακών κατασκευών για τη δημιουργία πράσινων κτηρίων, με υψηλές αποδόσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους λειτουργίας. Πολλά σχολεία, κατοικίες και ξενοδοχεία της πόλης διαθέτουν ανάλογη πιστοποίηση.

 Πρόληψη εγκληματικότητας (Smart Crime Prevention) με την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο ενός δικτύου εγκατεστημένων καμερών

 Tα απορρίμματα να ταξινομούνται αυτόματα και είτε ανακυκλώνονται, είτε χρησιμοποιούνται για παραγωγή ενέργειας μέσω καύσης.

 Καταγραφή μέσω των διασυνδεδεμένων συσκευών των στοιχείων κατανάλωσης ενέργειας και νερού.

Η κούρσα της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης για την χώρα θα κερδηθεί μόνο αν η τοπική αυτοδιοίκηση σταθεί πάνω από το ύψος των περιστάσεων χωρίς να αναλώνεται στα γνωστά συμβατικά έργα που όλοι τα κάνουν λίγο πριν τις εκλογές . Ας πάρουμε διαζύγιο ως κοινωνίες από τη μετριότητα, μόνο τότε θα γίνουμε ανταγωνιστικοί ως κράτος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.