Στη δίνη του κορωνοϊού, ας μη το χάσουμε και εμείς στη …μετάφραση

Γράφει η Μαρία Χονδριγιάννη, Δημοσιογράφος

Όλοι παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες τι γίνεται στην Ευρώπη με την πανδημία του κορωνοϊού. Η Ιταλία χάνεται με το σύστημα υγείας στο κόκκινο και τους ανθρώπους να χάνουν τη μάχη με τον φονικό ιό.

Η φράση του Έλληνα πρωθυπουργού κ., Κυριάκου Μητσοτάκη «στην Ιταλία δεν έχουν φέρετρα για να θάψουν τους νεκρούς» αποτυπώνει το μέγεθος της τραγωδίας στη γειτονική χώρα που μετράει ήδη χιλιάδες νεκρούς αλλά και την αγωνία του να μην ζήσουμε τα ίδια στην Ελλάδα.

Αυτά όμως έγιναν στην Ιταλία, σε μια χώρα που διαθέτει τα πάντα. Τα πάντα ίσως εκτός από ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και στην εκτέλεση τους.

Στην Ισπανία το έχασαν και αυτοί στη …μετάφραση. Στον συντονισμό στην έγκαιρη και γρήγορη υλοποίηση των αποφάσεων. Χάθηκαν στις αρμοδιότητες και τώρα κάνουν αγώνα δρόμου, για τη σωτηρία των πολιτών που κάθε βράδυ τραγουδούν την …αγωνία τους. Τραγουδούν μη έχοντας δει κάτι ουσιαστικό για να ξορκίσουν το θάνατο.

Στη Βουλγαρία κάνουν έκκληση στους ηλικιωμένους να μείνουν σπίτι καθώς μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που έχουν περάσει τα δεύτερα –ήντα δεν θέλουν να κατανοήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης και αγνοούν επιδεικτικά τους κανονισμούς.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωναϊού στη Βουλγαρία ανήλθε σε 112.

Στη Ρουμανία έχουν δηλώσει πως οι εκτιμήσεις για την πορεία της νόσου στη χώρα, θα γίνουν σε δέκα ημέρες.Καθοριστικός παράγοντας για την πανδημία είναι όπως επισημάνθηκε η επιστροφή των Ρουμάνων στη χώρα τους. Τότε θα φανεί κορύφωση ή ύφεση της νόσου. Τότε θα φανεί και εκεί το μέγεθος του προβλήματος. Θα φανεί αν η μάχη με τον φονικό ιό είχε αποτέλεσμα ή ήταν και σε αυτή την περίπτωση άνιση.

Αυτή που άφησε όμως άφωνους άπαντες είναι η Μεγάλη Βρετανία. Την ώρα που στην Ιταλία κάθε μισή ώρα πέθαιναν δεκάδες άνθρωποι το γύρο του κόσμου έκαναν,   εικόνες χιλιάδων Βρετανών στριμωγμένων σε κλειστό στάδιο για την αγαπημένη τους μουσική.

Την ώρα που οι υγειονομικές αρχές στην Ισπανία έδιναν μάχη για   να σώσουν ανθρώπινες ζωές ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας δήλωνε πως δεν θεωρούσε απαραίτητους, τους   περιορισμούς και το κλείσιμο των καταστημάτων. Χάθηκε χρόνος για τους Βρετανούς που πανικοβλήθηκαν και άδειασαν τα σούπερ μάρκετ. Που φοβήθηκαν βλέποντας την ελευθερία να γίνεται … ο φορέας του κορωνοϊού.

Τώρα η Βρετανία καλεί 65.000 πρώην νοσηλευτές και γιατρούς να επιστρέψουν στη δουλειά τους και θα αναπτύξει και τελειόφοιτους φοιτητές της Ιατρικής στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την αντιμετώπιση της κρίσης στο σύστημα υγείας.

Μετά τη διεθνή κατακραυγή για την αργοπορία του ο πρωθυπουργός της Μεγ. Βρετανίας, σε συνέντευξή τύπου ανακοίνωσε μέτρα για την αποφυγή της περαιτέρω μετάδοσης του κορονοϊού. Στη Βρετανία όμως τα κρούσματα έχουν φθάσει μέχρι τώρα τα 55.000.

Η κυβέρνηση στη Βρετανία εκτιμά πως είναι λογικό ο αριθμός των κρουσμάτων να εκτιμάται σε 55.000 στη χώρα, έναντι των 1.950 που έχουν επίσημα καταγραφεί και επισημαίνει ότι ένας τελικός απολογισμός της επιδημίας στους 20.000 νεκρούς ή λιγότερο θα συνιστούσε ένα «καλό αποτέλεσμα».

Όμως τα αριθμητικά στοιχεία θα ήταν διαφορετικά αν είχαν πάρει εγκαίρως μέτρα. Αν δεν άφηναν τον κόσμο να κυκλοφορεί ελεύθερα και να συνωστίζεται. Αν έβαζαν φραγμό στη διάδοση της νόσου.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα και κυρίως ψύχραιμα και αποφασιστικά. Ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά την κατάσταση εκτιμά τα αποτελέσματα και ανακοινώνει μέτρα. Απευθύνεται ο ίδιος στον κόσμο εγκαινιάζοντας ένα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας.

Σε μια ύστατη προειδοποίηση, μάλιστα, σημείωσε ότι από τη συμπεριφορά των πολιτών αυτό το Σαββατοκύριακο θα κριθεί αν η κυβέρνηση θα λάβει περαιτέρω μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων.

«Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.

Και το είπε αυτό έχοντας εικόνα της κατάστασης,. Γνωρίζοντας για τα γεμάτα με πολίτες πλοία.

Γνωρίζοντας για εκείνους που κατανοούν μεν την παραίνεση των ειδικών για την ανάγκη του κατ οίκον περιορισμό αλλά τρέχουν αλλόφρονες να σωθούν στα… μικρά νησιά.

Εκεί που οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι λέξη άγνωστη. Εκεί που βάρδια για την κάλυψη των αναγκών κάνουν οπλίτες γιατροί.

Αναλογίζονται οι άνθρωποι αυτοί που εγκαταλείπουν τις   εστίες τους για τα νησιά τι θα συμβεί αν αυξηθούν σε αυτούς τους ευλογημένους αλλά απελπιστικά μικρούς τόπους τα κρούσματα κορωνοϊού;

Γνωρίζουν πως αν προκύψει ανάγκη και έχει φουρτούνα, είναι αδύνατο να μεταφερθεί περιστατικό με κρούσμα από την Κάσο στην Κάρπαθο;

Γνωρίζουν πως η Σύμη δεν διαθέτει νοσοκομείο αλλά ένα κέντρο υγείας με όχι όλες τις ειδικότητες γιατρών;

Γνωρίζουν πως στους Λειψούς συμβαίνει το ίδιο;

Ξέρουν ότι στην Κω δεν υπάρχουν θάλαμοι αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο;

Η φωνή αγωνίας του δημάρχου της Κω κ. Θεοδόση Νικηταρά να μην προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του νησιού αεροπλάνο από το Ιράκ που μετέφερε δύναμη δεκάδων ανδρών της Frontex με προορισμό τη Δανία δεν δείχνει ταυτόχρονα και τις ελλείψεις που υπάρχουν σε μεγάλα και μικρά νησιά μας;

Γνωρίζουν πως στην Κάλυμνο υπάρχει μεν διαμορφωμένος χώρος αλλά και αυτός δεν θα αντέξει αν τα περιστατικά που έχουν να κάνουν με τον κορωνοϊό αυξηθούν;

Ξέρουν αν υπάρχουν δομές υγείας και πως λειτουργούν στο Καστελόριζο;

Η αναφορά του κ. Τσιόρδα για εικόνα Δεκαπενταύγουστου στα πλοία με πολίτες από τα αστικά κέντρα αλλά Ευρωπαίους που θυμήθηκαν τα σπίτια και τα εξοχικά τους στα νησιά είναι καμπανάκι κινδύνου για τους νησιώτες.

Τούτες οι ώρες είναι ώρες ευθύνης για όλους.   Απαιτείται ψυχραιμία και υπευθυνότητα. Στα νησιά ζουν χιλιάδες άνθρωποι και πολλοί ηλικιωμένοι , χωρίς τις στοιχειώσεις δομές υγείας.

Ας μην εκτεθούν στο φονικό ιό ενώ θα μπορούσαν να προστατευθούν.

Εκείνοι που φεύγουν να σωθούν στα νησιά ας το σκεφθούν και μια και δύο και περισσότερες φορές. Ας αναλύσουν πρώτα την κατάσταση. Ας καταλάβουν πως το σύστημα Υγείας της χώρας δεν είναι παντοδύναμο. Θα καταρρεύσει. Και θα γίνει αυτό αν συνεχιστούν οι μετακινήσεις στην ύπαιθρο . Με τα περιστατικά να αυξάνονται καθημερινά και τις ΜΕΘ στην Αθήνα σιγά σιγά να γεμίζουν ματαιοπονούν κάποιοι αν νομίζουν πως θα έχουν την ίδια πολυτέλεια των άρτια στελεχωμένων δομών υγείας στα νησιά.

Στα νησιά δεν υπάρχουν ΜΕΘ. Δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί για τους κατοίκους σε   κανονικές συνθήκες καθώς και νοσηλευτές. Πόσο μάλλον τώρα που ο κορωνοϊός είναι ήδη και εδώ.

Ας σκεφτούν λοιπόν προσεκτικά και υπεύθυνα όλοι και ας μείνουν στις εστίες τους.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση όπως πρέπει. Για να μείνουν όρθιοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που δίνουν μάχες.

Για να βγούμε όλοι ζωντανοί και νικητές. Για να μην χάσουμε τη μάχη εκ των έσω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.