Σταλινισμός, Τιτοϊσμός και το «υπέρτερο εθνικό συμφέρον»

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Τελικά υπήρχε κι’ άλλος πάτος. Εκτός από το αδιανόητο – να υπογράψουν δηλαδή Τσίπρας και Κοτζιάς μια συμφωνία μόνοι τους, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη λαού και πολιτικού κόσμου, αλλά και χωρίς να συμφωνεί ο συνεταίρος (στην καρέκλα) Καμμένος που προσφέρει την Δεδηλωμένη – συνέβη και το άλλο αδιανόητο:

Στη Βουλή δεν αναφέρθηκε κανείς τους συγκεκριμένα στη συμφωνία. Επαναλάμβαναν μονότονα ότι είναι μια καλή συμφωνία και σκόπιμα απέφυγαν να αναλύσουν ένα – ένα τα άρθρα της, προσφέροντας στους Σκοπιανούς επιχειρήματα που ούτε οι ίδιοι είχαν ποτέ διανοηθεί.

Μίλησαν για το 1913, για το 1948, για το 1977, για το 1991, για το 1992, για το 1993, για το 1995, για το 2005, για το 2008, για το 2009, για το 2013, αλλά όχι για το 2018!

Μίλησαν για όσα επί εικοσιπέντε χρόνια συζητούνταν, χωρίς να υπάρξει ποτέ καμιά συμφωνία και όχι για όσα οι ίδιοι πράττουν υπογράφοντας μια εθνικά επιζήμια συμφωνία.

Με τη γνωστή σταλινική μέθοδο της διαπόμπευσης, της στοχοποίησης και της συκοφάντησης των πολιτικών αντιπάλων, πετούσαν αποσπασματικά σελίδες από διάφορα απόρρητα έγγραφα, καθαρά προς δημιουργίαν εντυπώσεων, κάνοντας επιλεκτική αναφορά σε σκόρπιες φράσεις.

Άπειρες οι συζητήσεις που έγιναν αυτά τα χρόνια, άπειρες οι προτάσεις που μπήκαν ως βάση συζήτησης, άπειρες οι σκέψεις που δεν ευοδώθηκαν ποτέ και τελικά απορρίφθηκαν.

Κόκκινα πρόσωπα που έσταζαν κακία, στόματα που τραύλιζαν και χέρια που κράδαιναν μερικά από τα εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα, τα οποία όπως είναι φυσικό, υπάρχουν στο υπουργείο των Εξωτερικών.

Όπως προσφυώς είπε ο Αντώνης Σαμαράς, έγιναν… σκοπιανότεροι των Σκοπιανών! Γιατί ούτε οι Σκοπιανοί διανοήθηκαν ποτέ να μιλήσουν έτσι, ούτε οι Σκοπιανοί διανοήθηκαν να κάνουν χαρτοπόλεμο τα έγγραφα το υπουργείου των Εξωτερικών τους.

Μια άνευ προηγουμένου κατινιά για να κατηγορήσουν το παρελθόν, προκειμένου να περάσει αβρόχοις ποσίν το δικό τους παρόν.

Όλοι καταλαβαίνουν πως συμφωνία μόνο αυτοί έφεραν και υπέγραψαν.

Αλλά για να δικαιολογηθούν, έβγαλαν τα μπουγαδοκόφινα. Και μετά τα πήραν (τα μπουγαδοκόφινα με τα άπλυτά τους) και πήγαν να τα πλύνουν στις Πρέσπες.

Προσέξτε τώρα: Ο αποχαρακτηρισμός των εγγράφων έγινε από την Επιτροπή Αποχαρακτηρισμού Υπηρεσιακών Αρχείων του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία συνεκλήθη κατόπιν εντολής του υπουργού στις 15 Ιουνίου. Αυτό αναφέρεται σαφώς σε ένα από τα χαρτιά που ανέμιζε ο κ. Κοτζιάς.

Σύμφωνα με τον Νόμο 3566/2007, επιτρέπεται ο κατ’ εξαίρεση αποχαρακτηρισμός εγγράφων «εφόσον συντρέχουν λόγοι υπηρεσιακού ή υπέρτερου εθνικού συμφέροντος». Ο αποχαρακτηρισμός ενεργείται με απόφαση του υπουργού μετά από αιτιολογημένη γνώμη της επιτροπής, η οποία συγκροτείται με απόφαση του υπουργού.

Και βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση η επιτροπή έκρινε ότι «τα έγγραφα έχουν ουσιαστική, έτι δε και ίσως κρίσιμη σημασία για την εξασφάλιση συνολικής και πλήρους γνώσης όσον αφορά την τεκμηρίωση του περιεχομένου των κατά καιρούς διαπραγματευτικών φάσεων της ελληνικής πλευράς με εκείνη της ΠΓΔΜ, ως επίσης και με τους διαδοχικούς προσωπικούς απεσταλμένους του ΓΓ των ΗΕ».

Και βέβαια, «η Επιτροπή κατέληξε ομόφωνα ότι συντρέχουν λόγοι υπέρτερου εθνικού συμφέροντος»!

Ποιο ήταν το υπέρτερο εθνικό συμφέρον για την εμφάνιση αυτών των εγγράφων (που δεν λένε και τίποτε);

Και γιατί το υπέρτερο εθνικό συμφέρον εξυπηρετείται από τα συγκεκριμένα έγγραφα και όχι από άλλα που προφανώς δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα;

Προφανώς επειδή το «υπέρτερο εθνικό συμφέρον» έπρεπε να ταυτιστεί με το συμφέρον της κυβέρνησης. Η επιτομή του οργουελισμού και του σταλινισμού.

Δηλαδή, η υπογραφή της συμφωνίας εκ μέρους της κυβέρνησης ταυτίστηκε αυθαιρέτως με το «εθνικό συμφέρον» και προσκομίστηκαν τα ανάλογα έγγραφα που υποτίθεται ότι ενισχύουν αυτή τη θέση.

Και ιδού τώρα ποιο είναι το «εθνικό συμφέρον» που εξυπηρετείται από τη συμφωνία, στα καίρια σημεία της οποίας ουδόλως αναφέρθηκαν Τσίπρας, Κοτζιάς και υπουργοί:

Μακεδόνες πέρα ως πέρα

Όχι μόνο οι πολίτες της γειτονικής χώρας θα αποκαλούνται «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους «μακεδονική», αλλά συγκεκριμένα:

Η ιθαγένεια του Δεύτερου Μέρους θα είναι Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως αυτή θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η επίσημη γλώσσα του Δεύτερου Μέρους θα είναι η “Μακεδονική γλώσσα”, όπως αναγνωρίσθηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων, που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977, και περιγράφεται στο Άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας Συμφωνίας.

Οι όροι “Μακεδονία” και “Μακεδόνας” έχουν την έννοια που αποδίδεται στο Άρθρο 7 της παρούσας Συμφωνίας (δηλαδή ό,τι ο καθένας εννοεί).

(Φυσικά, δεν περιμένει κανείς ότι κάποιος θα αυτοσυστήνεται ως εξής: «Είμαι Μακεδόνας, όχι όμως του Μεγαλέξανδρου, αλλά του Κύριλλου και του Μεθόδιου. Και μιλώ μακεδονικά, αλλά ξέρετε τα άλλα, αυτά που ανήκουν στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών». Είναι προφανές πως θα δηλώνει «Μακεδόνας» που μιλά τα «μακεδονικά». Ακόμη και αυτό το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» καταργείται στην πράξη από την ίδια τη συμφωνία).

Αλυτρωτισμός και σωβινισμός για… όλους!

Έκαστο Μέρος δια της παρούσης αναλαμβάνει τη δέσμευση και επίσημα δηλώνει ότι τίποτα στο Σύνταγμά του, όπως ισχύει σήμερα ή θα τροποποιηθεί στο μέλλον, μπορεί ή θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι αποτελεί ή θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για οποιαδήποτε διεκδίκηση οιασδήποτε περιοχής δεν περιλαμβάνεται στα υφιστάμενα διεθνή του σύνορα,

Έκαστο Μέρος δεσμεύεται να μην προβαίνει σε ή επιτρέπει οιεσδήποτε αλυτρωτικές δηλώσεις και δεν θα υιοθετεί οιεσδήποτε παρόμοιες δηλώσεις από εκείνους που φέρονται να δρουν για λογαριασμό ή για το συμφέρον του Μέρους.

(Δηλαδή, μπήκαμε όλοι στο ίδιο τσουβάλι και η Ελλάδα αποδέχθηκε ότι τα περί αλυτρωτισμού ισχύουν και για την ίδια και ότι αν χρειαστεί θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις και στο δικό της Σύνταγμα! Ό,τι δηλαδή είχε ζητήσει ο Ζάεφ!)

Με στόχο την ενίσχυση των φιλικών διμερών σχέσεων κάθε Μέρος θα λάβει αμέσως αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να απαγορεύσει εχθρικές δραστηριότητες, ενέργειες ή προπαγάνδα από κρατικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες αμέσως ή εμμέσως ελεγχόμενες από το κράτος και για την πρόληψη δραστηριοτήτων που πιθανόν να υποδαυλίζουν τον σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό εναντίον του άλλου Μέρους. Εάν συμβούν τέτοιου είδους δραστηριότητες, τα Μέρη θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Έκαστο Μέρος θα λάβει αμελλητί αποτελεσματικά μέτρα για να αποθαρρύνει και να αποτρέπει την εκδήλωση πράξεων από ιδιωτικούς φορείς που πιθανόν υποδαυλίζουν την βία, το μίσος ή την εχθρότητα εναντίον του άλλου μέρους. Εάν ένας ιδιωτικός φορέας στο έδαφος ενός Μέρους εμπλακεί σε τέτοιου είδους δραστηριότητες χωρίς να το γνωρίζει αυτό το Μέρος, αυτό το Μέρος, μόλις λάβει γνώση αυτών των ενεργειών, θα λάβει αμελλητί όλα τα απαραίτητα μέτρα που του παρέχει ο νόμος.

Έκαστο Μέρος θα αποτρέπει και θα αποθαρρύνει ενέργειες, περιλαμβανομένων των προπαγανδιστικών, από ιδιωτικούς φορείς που πιθανόν υποδαυλίζουν τον σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό ενάντια στο άλλο Μέρος.

(Δηλαδή η κυβέρνηση αποδέχθηκε σοβινιστικές και αναθεωρητικές τάσεις και εκ μέρους της Ελλάδας και θα απαγορεύει εκδηλώσεις ακόμη και σε ιδιώτες).

Εάν οιοδήποτε από τα Μέρη πιστεύει ότι ένα ή περισσότερα σύμβολα τα οποία συνιστούν μέρος της ιστορικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς του χρησιμοποιείται από το άλλο Μέρος, θα θέσει υπ’ όψιν του άλλου Μέρους τη χρήση την οποία επικαλείται, και το άλλο Μέρος θα προβεί στις κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες.

(Και με δεδομένο ότι τους δώσαμε τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο, είναι βέβαιο ότι θα απαιτήσουν να μην τους χρησιμοποιούμε εμείς ως σύμβολα).

Θα εξετάζουν τα σχολικά βιβλία μας!

-Εντός ενός μηνός από τη θέση σε ισχύ της παρούσης Συμφωνίας, τα Μέρη θα συγκροτήσουν με ανταλλαγή διπλωματικών διακοινώσεων, στη βάση της ισότητας, μία Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, για να εξετάσει την αντικειμενική, επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων βασισμένη σε αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα. Οι εργασίες της Επιτροπής θα τελούν υπό την επίβλεψη των Υπουργείων Εξωτερικών των Μερών σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες εθνικές αρχές. Η Επιτροπή θα εξετάσει και, εφόσον θεωρήσει κατάλληλο, θα αναθεωρήσει οιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια και βοηθητικό σχολικό υλικό όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται σε έκαστο από τα Μέρη, σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ώστε να διασφαλισθεί ότι σε έκαστο από τα Μέρη κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό σε χρήση τη χρονιά μετά την υπογραφή της παρούσης Συμφωνίας δεν περιέχει αλυτρωτικές/αναθεωρητικές αναφορές. Η Επιτροπή επίσης θα εξετάσει οιασδήποτε νέες εκδόσεις σχολικών εγχειριδίων και βοηθητικού σχολικού υλικού όπως προβλέπεται σε αυτό το Άρθρο. Η Επιτροπή θα συνεδριάζει τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές ετησίως, και θα υποβάλλει μία Ετήσια Έκθεση για τις δραστηριότητες και τις συστάσεις της προκειμένου να εγκριθούν από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, όπως αυτό θα συσταθεί κατ’ εφαρμογή του Άρθρου 12.

(Δηλαδή, αν η επιτροπή κρίνει ότι «Τα μυστικά του βάλτου» της Πηνελόπης Δέλτα δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της συμφωνίας, το βιβλίο δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βοήθημα στα σχολεία μας.Ο δε κ. Κοτζιάς, επί του θέματος αναφώνησε από το βήμα της Βουλής: «Υπάρχει κανείς που φοβάται ότι στα βιβλία τα δικά μας θα βρούνε παραβιάσεις του διεθνούς νόμου;» Και έφερε παραδείγματα διεθνούς πρακτικής, όπως… μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας, για τη σύσταση επιτροπών για την εξέταση των βιβλίων ιστορίας τους!)

Έξοδος στο Αιγαίο!

-Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι το δεύτερο Συμβαλλόμενο Μέρος είναι περίκλειστο κράτος, τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα καθοδηγούνται από τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που θα έχουν και πρακτική εφαρμογή αλλά θα εφαρμόζονται και όταν θα συνομολογούνται συμφωνίες που αναφέρονται στο Άρθρο 18 της παρούσας Συμφωνίας.

(Δηλαδή, οι Σκοπιανοί θα πραγματοποιήσουν το παλαιό τους όνειρο για έξοδο στο Αιγαίο! Οπότε θα μπορούν να συνεχίσουν να μιλούν για «Μακεδονία του Αιγαίου» και να διοργανώνουν γιορτές για τα «Παιδιά του Αιγαίου»!)

Ληστρική συμπεριφορά

Και κάτι ακόμη: Δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να τηρήσουν τα Σκόπια οποιαδήποτε συμφωνία.

Η συμπεριφορά του κράτους αυτού παραμένει μέχρι σήμερα καθαρά ληστρική.

Αρκεί να δούμε τι έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Ζάεφ, στις 13 Ιουνίου, μετά τη συμφωνία:

«Η Μακεδονική γλώσσα, ο μακεδονικός λαός, ο Μακεδόνας, η Μακεδόνισσα προστατεύονται και ενισχύονται, μια για πάντα. Στεκόμαστε με υπερηφάνεια μπροστά στον Κύριλλο και Μεθόδιο, τον Κλήμεντ και τον Ναούμ, τον Κρστε Πέτκοβ Μισιρκοβ, τον Γκότσε Ντέλτσεφ, τον Μπλάζε Κονέσκι, τον Κότσο Ρασίν».

Μόλις δηλαδή εγκατέλειψαν τον Μεγαλέξανδρο, έτρεξαν να αρπάξουν για δικούς τους τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο και τους έβαλαν στο ίδιο τσουβάλι με τους Βούλγαρους κομιτατζήδες!

Λογικό, αφού η Ελλάδα τους χάρισε ένα άλλο κομμάτι τις Ιστορίας, μια ακόμη επώδυνη παραχώρηση, αφού στο κάτω κάτω τα περί Μεγάλου Αλεξάνδρου και οι περικεφαλαίες ήταν απλώς γελοία και δεν τα πίστευε κανείς. Τους χάρισαν δηλαδή οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς (με την ψήφο του Καμμένου), γλώσσα, ιθαγένεια, θάλασσα, Ιστορία και το Ίλιντεν! Αναγεννήθηκε δηλαδή ο τιτοϊκός αλυτρωτισμός!

Οπότε, μια χαρά θα βρουν «παραβιάσεις» στα σχολικά μας βιβλία!

Και όλα αυτά συνέβησαν προς θρίαμβον του «υπέρτερου εθνικού συμφέροντος»!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.