Σκληρές αλλαγές από μια χαλαρή κάλπη

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Σε σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες εξελίσσονται οι ευρωεκλογές. Η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό και με έναν μάλλον περίεργο τρόπο αφορά όλα τα κόμματα. Το ακόμα πιο περίεργο είναι πως, ενώ όλοι ξέρουν ότι οι ευρωεκλογές βγάζουν μόνο ευρωβουλευτές και όχι κυβέρνηση, οδεύουμε σε μια προεκλογική περίοδο, η οποία κατά πάσα βεβαιότητα θα έχει πιο έντονη πόλωση από τις τελευταίες διπλές εθνικές εκλογές.

Προφανώς υπάρχουν εξηγήσεις γι’ αυτό το φαινομενικά παράδοξο γεγονός. Η κυβέρνηση διαπιστώνει πως ναι μεν δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η εκλογική κυριαρχία της, αλλά τίθεται σε δοκιμασία η πολιτική ηγεμονία της. Το εκλογικό αποτέλεσμα του 2023 δεν προήλθε κυρίως από την αριθμητική υπεροχή της, αλλά προέκυψε λόγω της πολιτικής και ιδεολογικής ηγεμονίας της, που μεταφράστηκαν σε αριθμητική παντοδυναμία.

Ομως, η αμφισβήτηση κρίσιμων επιλογών της, η δυσαρέσκεια για σημαντικές πλευρές της καθημερινότητας (ακρίβεια, ασφάλεια, Υγεία, μεταναστευτικό) και η επαναφορά της τραγωδίας των Τεμπών στο προσκήνιο σε έντονα συναισθηματικές συνθήκες

-παρά την καταφανή πολιτική κερδοσκοπία που επιχειρείται- οδηγούν σε ευρύτερη επαναξιολόγηση της κατάστασης. Η Ν.Δ. στις 9 Ιουνίου δεν κινδυνεύει να χάσει ούτε την πρώτη θέση ούτε τη μεγάλη απόσταση από το δεύτερο κόμμα. Κινδυνεύει όμως να διανύσει τα τρία χρόνια που απομένουν έως τη λήξη της δεύτερης θητείας της σε συνθήκες κλιμακούμενης αμφισβήτησης και διαρκούς κρίσης της αξιοπιστίας της. Συνθήκες οι οποίες εξ αντικειμένου καθιστούν πιο δύσκολο το έργο της. Με λίγα λόγια, αν η Ν.Δ. βρεθεί πιο κοντά στο 30% από ότι στο 35%, θα αναγκαστεί να κάνει restart, καθώς το 41% θα έχει ξεθωριάσει.

Από την άλλη, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ -για διαφορετικούς λόγους το κάθε κόμμα- δεν μπορούν να απεγκλωβιστούν από τη δίνη ενός πνιγηρού σπιράλ πτώσης ή παραλυτικής στασιμότητας. Ο Στ. Κασσελάκης μπορεί να πήρε μια βαθιά ανάσα και μια τρίμηνη παράταση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει βρεθεί «ναυαγός» στα «αστακοκάραβα» και τη θολή επιχειρηματική του δραστηριότητα, η οποία βρίσκεται σε σύγκρουση με το νόμο και τη νομιμότητα. Ταυτοχρόνως εξακολουθεί να κολυμπάει στο πέλαγος της πολιτικής ασάφειας και μάλιστα τη στιγμή που πασχίζει να πείσει ότι ήταν άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ του Α. Τσίπρα κι άλλος ο δικός του, αλλά μιμείται απόλυτα τον «παλιό» ΣΥΡΙΖΑ. Η ρητορική του είναι το ίδιο διχαστική και λαϊκίστικη, ενώ το πρόγραμμα του «Χ2» σε ό,τι λέει η κυβέρνηση είναι κακέκτυπο του αλήστου μνήμης «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης». Κι όλα αυτά ενώ ξέρει ότι δεν είναι λίγοι «σύντροφοί» του που τον περιμένουν στη γωνία μετά τις ευρωεκλογές.

Ο Ν. Ανδρουλάκης με τις παλινωδίες του και την υποκατάσταση της πολιτικής αρχών από τον τακτικισμό πέτυχε το σχεδόν ακατόρθωτο: Εκεί που έδειχνε να έχει κατοχυρώσει την δεύτερη θέση, τώρα δίνει δύσκολη μάχη. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια στο κυρίως κεντρώο ακροατήριό του. Δύο φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα καταψήφισε επί της αρχής θέματα αρχής για το ΠΑΣΟΚ (επιστολική ψήφος, μη κρατικά πανεπιστήμια). Ενώ ακολουθεί τον αρνητισμό και την τυφλή αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργώντας έτσι το εύλογο για αρκετούς ερώτημα «γιατί να ψηφίσω το αντίγραφο και όχι το πρωτότυπο;»

Στα πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται τα «αγκάθια» της Νέας Αριστεράς, της Πλεύσης Ελευθερίας, του ΜέΡΑ25 και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία αποκτά ρόλο δεδομένων των συνθηκών. Το ΠΑΣΟΚ έχει το «πρόβλημα Λοβέρδος», αλλά και της επιστροφής ψηφοφόρων του, είτε στη Ν.Δ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Και η δεξιά της Ν.Δ. Δεξιά μπορεί να απολαμβάνει τα πρόσκαιρα ευεργετήματα του λαϊκισμού, της σκοταδιστικής θρησκοληψίας μέρους του εκλογικού σώματος και της «ψεκασμένης» νοοτροπίας, που ποτέ δεν εξαλείφθηκε από τμήμα της επιρρεπούς ελληνικής κοινωνίας, αλλά είναι «Κυριακή κοντή γιορτή».

Σε κάθε περίπτωση, οι «χαλαρές» ευρωεκλογές του Ιουνίου μπορούν να επιφέρουν «σκληρές» αλλαγές, μόλις έναν χρόνο μετά τις διπλές εκλογές του Ιουνίου.

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.