Προσοχή στις παγίδες του Σκοπιανού

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Όσοι ασχολούνται αποκλειστικά με τις τροποποιήσεις του Άρθρου 49 του Συντάγματος των Σκοπίων, το κάνουν για να αποφύγουν να μιλήσουν για το Άρθρο 36, το οποίο είναι ακόμα πιο προβληματικό για την επίλυση του Σκοπιανού. Άλλωστε αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού των Σκοπίων αφού ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτο για ιστορικούς λόγους.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να μη σπαταλάμε χρόνο πάνω στο Άρθρο 49, το οποίο είχε επισημάνει ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών που έχει διαμορφώσει το Προσύμφωνο των Πρεσπών. Ενώ το Άρθρο 36 το επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως προβληματικό για το μέλλον των σχέσεων μας και την αποτελεσματική επίλυση του Σκοπιανού.

Διότι τώρα που έχουν αντιληφθεί όλο και περισσότεροι ότι το Προσύμφωνο είναι απαράδεκτο, αυτοί που το προώθησαν προσπαθούν να κάνουν επιφανειακές αλλαγές όπως είναι και το ερμηνευτικό πρωτόκολλο για να σώσουν μια απελπισμένη κατάσταση. Έτσι δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα ότι είναι ουσιαστικές.

Ό,τι και να κάνουν το Προσύμφωνο παραμένει απαράδεκτο και ο μόνος τρόπος που έχουμε για να το ξεπεράσουμε είναι απλώς να το ακυρώσουμε και ν’ αρχίσουμε νέες διαπραγματεύσεις είτε με βάση την ενδιάμεση συμφωνία της Νέας Υόρκης του 1995 είτε με την καταγγελία της αν θεωρούμε ότι μερικά άρθρα θα μπορούσαν να είναι προβληματικά για το μέλλον και για μία νέα συμφωνία που σέβεται την ιστορία και τον Ελληνισμό με το πνεύμα.

https://www.lygeros.org/articles.php?n=41339&l=gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.