Περί νεοφιλελευθερισμού ο λόγος

Γράφει ο Δημήτρης Βερδελής, Νομικός

Κατά την περίοδο των μνημονίων, αλλά και πριν από αυτά, δημιουργήθηκαν πολιτικά δίπολα. Mνημονιακοί vs αντιμνημονιακών, ευρωπαϊστές vs ευρωσκεπτικιστών, συντηρητικοί vs προοδευτικών κ. ο. κ. Εν τω μεταξύ έχει προκύψει και μια νέα κατηγορία την οποία όλοι μέμφονται αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ή έχουν ψάξει τι πραγματικά σημαίνει. Αυτή η κατηγορία είναι οι λεγόμενοι νεοφιλελεύθεροι.

Η κατηγορία αυτή εκτοξεύεται συνήθως από τους Έλληνες σοσιαλδημοκράτες και από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και της ευρύτερης αριστεράς, προς τα στελέχη της συντηρητικής και της φιλελεύθερης παράταξης.

Αυτό που εννοούν ως νεοφιλελευθερισμό οι άνθρωποι της (κέντρο)αριστεράς στην ουσία του είναι ένα πολιτικό σκιάχτρο το οποίο κατηγορείται «δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν». Στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ ελάχιστο κράτος ή ανυπαρξία κοινωνικού κράτους, και όσοι μέμφονται τη Δεξιά στην Ελλάδα για «νεοφιλελευθερισμό» ξεχνούν πως το όποιο κοινωνικό κράτος είναι δικό της δημιούργημα.

Όμως τι είναι νεοφιλελευθερισμός; Αρχικά να ξεκινήσουμε από το έτυμον της λέξης. Νέο – φιλελευθερισμός, ένας νέος φιλελευθερισμός που για να είναι νέος πρέπει αναγκαστικά να έρχεται σε αντίθεση με τον κλασικό φιλελευθερισμό.

Στον κλασικό φιλελευθερισμό του Adam Smith και του John Locke το κράτος έχει την υποχρέωση να αυτοπεριορίζεται, να ακολουθεί το ίδιο τους κανόνες δικαίου που θεσπίζει και να μην καταπατά τις ελευθερίες των πολιτών μπαίνοντας εμπόδιο στα σχέδιά τους. Ενώ ο νεοφιλελευθερισμός κατά τους εισηγητές του προσιδίαζε με ένα κοινωνικό κράτος πρόνοιας το οποίο θα παρείχε ένδυση, τροφή στέγαση κ. ο. κ. Όσοι δηλαδή παρομοιάζουν το νεοφιλελευθερισμό με την ανυπαρξία κοινωνικού κράτους α) δεν ξέρουν τι είναι νεοφιλελευθερισμός, β) ανήκουν σε νεοφιλελεύθερους πολιτικούς χώρους και γ) είναι σοσιαλιστές.

Ο νεοφιλελευθερισμός περιγράφεται άριστα στο βιβλίο του Anthony Giddens «ο Τρίτος Δρόμος» στο οποίο περιγράφεται ένα μοντέλο πέραν του καπιταλισμού και του κομμουνισμού. Το μοντέλο αυτό της μεικτής οικονομίας το έχουμε ζήσει. Εξαιτίας του έχουν κλείσει επιχειρήσεις, έχει διογκωθεί το δημόσιο χρέος και έχει χρεωκοπήσει η χώρα.

Καθήκον της συντηρητικής φιλελεύθερης παράταξης είναι να απαντάει στις μομφές περί νεοφιλελευθερισμού ότι νεοφιλελεύθερη είναι η Ελλάδα που θέλουν αυτοί. Η Ελλάδα των επιδομάτων και της ίσης κατανομής της φτώχειας. Η συντηρητική παράταξη έχει όραμα μια Ελλάδα ευημερούσα, μια Ελλάδα ισχυρή, μια Ελλάδα πρωταγωνίστρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.