Πειραιάς: Χαράσσει «ρότα» για το ισχυρότερο λιμάνι

Από τον Νίκο Μπαρδούνια

Σχέδια για να ενταχθεί το λιμάνι του Πειραιά στα τριάντα ισχυρότερα λιμάνια διεθνώς κάνουν οι άνθρωποι της ΣΕΠ ΑΕ λαμβάνοντας υπόψη τους την σημαντική αύξηση στην διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων που σημειώνεται τους τελευταίους μήνες.

Μόνο από τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ , που ελέγχει η ΣΕΠ ΑΕ, υπολογίζεται ότι έως τα τέλη του τρέχοντος έτους θα έχουν διακινηθεί άνω των 3,7 εκατ. teu ενώ συνυπολογίζοντας σε αυτά και τα 380.000 teu , που θα διακινηθούν από τον προβλήτα Ι του ΟΛΠ, εκτιμάται ότι το όνειρο για 4 εκατ. teu θεωρείται ότι θα επιτευχθεί!

Κύκλοι της ΣΕΠ ΑΕ εκτιμούν ότι εφόσον το λιμάνι του Πειραιά ενταχθεί στο «κλαμπ» των ευρωπαϊκών λιμανιών που διακινούν περισσότερα από 4 εκατ. teu ετησίως ανοίγουν οι «δρόμοι» για περαιτέρω αναβάθμισή του και μετατροπής του σε διεθνές διαμετακομιστικό Κέντρο. Εξάλλου στους σχεδιασμούς των κινέζων της Cosco, που ελέγχουν το λιμάνι, βρίσκεται ο στόχος το 2019 ο Πειραιάς να ξεπεράσει σε διακίνηση τα 5 εκατ. teu .

Λιμάνι Πειραιώς: Συνεχώς αναβαθμίζεται η θέση του

Το λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την έκδοση των Lloyds List για τα 100 μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου, το 2016 βρέθηκε στην 38η θέση για το 2016, έναντι της 43ης θέσης που βρισκόταν το 2015. Επίσης, το λιμάνι του Πειραιά το 2016 αύξησε τη δια- κίνηση φορτίων κατά 12% , στα 3.736.644 teu έναντι 3.330.000 teu το 2015. Επιπροσθέτως, το 2016 το λιμάνι του Πειραιά βρέθηκε στην τρίτη θέση ανάμεσα στα λιμάνια της Μεσογείου πίσω από τα ισπανικά λιμάνια της Αλχεθίρας, που διακίνησε 4,76 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια, και της Βαλένθια με 4,72 εκατομμύρια teus. Τα δύο ισπανικά λιμάνια βρίσκονταν στην 28η και στην 29η θέση, αντίστοιχα, παγκοσμίως.

Ο στόχος

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ capt. Fu Chengqiu σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης η ολοκλήρωση των επενδύσεων στη ΣΕΠ Α.Ε. θα επιστρέψει να αυξηθεί η δυναμικότητα των προβλητών σε περισσότερα από 6,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια σε ετή- σια βάση.

Ο κινεζικός όμιλος σχεδιάζει:

1) Την ανάπτυξη ενός μεγάλου logistic center σε έκταση 120 στρεμμάτων στη χερσαία ζώνη του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά. Το έργο αναμένεται ότι θα δώσει και νέα ώθηση στο λιμάνι και στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ως πύλη ει- σόδου για την Ευρώπη.

2) Στρατηγικής σημασίας για την Cosco είναι και η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου προκειμένου περισσότερα τρένα να φτάνουν στην κεντρική Ευρώπη, ώστε το λιμάνι να εκμεταλλευτεί το βασικό της πλεονέκτημα.

Προκειμένου να τρέξει ο σχεδιασμός, προσφάτως αντιπροσωπεία της Cosco βρέθηκε στην Ιταλία προκειμένου να συζητήσουν με τους Ιταλούς της Ferrovie, οι οποίοι έχουν εξαγοράσει τη ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Οι Ιταλοί σκοπεύουν να επενδύσουν 500 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας και οι Κινέζοι θα ήθελαν να αυξηθεί ακόμα και άμεσα η χωρητικότητα σε πέντε συρμούς την ημέρα από έναν που είναι σήμερα, με προορισμό την Κεντρική Ευρώπη για τα φορτία που φτάνουν από την Ασία.

Φιλανδική εταιρεία κατασκευάζει τέσσερα containerships κινούμενα με LNG

Ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου από τα τέσσερα συνολικά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κινούμενα με φυσικό αέριο.

Τα πλοία κατασκευάζονται για λογαριασμό της φινλανδικής ναυτιλιακής εταιρείας Conteinerships, στο κινεζικό ναυπηγείο Wenchong Shipyard. Το 2018, η Φινλαδική εταιρεία θα διαθέτει τέσσερα νέα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που κινούνται με LNG στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα. Το πρώτο πλοίο αναμένεται να παραδοθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, ανάλογα με την ολοκλήρωση των θαλάσσιων δοκιμών.

Η κατασκευή των τεσσάρων σκαφών αποτελεί μέρος του σχεδίου EU DOOR2LNG που στοχεύει στην πλήρη μετατροπή της μεταφορικής και εφοδιαστικής αλυσίδας στη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου. Συνολικά, χορηγήθηκαν 17 εκατ. Ευρώ στην εταιρεία, από τα οποία τα 10 εκατ. Ευρώ διατέθηκαν για τα τέσσερα πλοία κινούμενα με LNG για την Βόρεια και Βαλτική Θάλασσα και 7 εκατ. Ευρώ για την αναβάθμιση της λιμενικής υποδομής και την ανάπτυξη της ικανότητας χειρισμού φορτίων στους λιμένες του Ελσίνκι, Ρότερνταμ και Teesport.

Επιπλέον, η Nordic Environment Finance Corporation (NEFCO) αποφάσισε να επενδύσει 5 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της περιβαλλοντικής στρατηγικής της εταιρείας στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Η εταιρεία αυτή τη στιγμή δια- χειρίζεται 13 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από 807 εώς 966 TEUs

ΠΗΓΗ” Boulevard Mηνιαία freepress εφημερίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.