Οι Monty Pythons ΔΕΝ πήγαν στην “Εργατική Πρωτομαγιά”…

Γράφει ο Θανάσης Κ.

Η εκδήλωση του ΚΚΕ για την “Εργατική Πρωτομαγιά” πριν λίγες μέρες, θα μπορούσε να περάσει και εντελώς απαρατήρητη.

Ένα ακόμα κομματικό μνημόσυνο, από ένα μικρό συμπαγές κόμμα, που έχει παρελθόν (έστω και αμαρτωλό), μικρή και φθίνουσα απήχηση σήμερα και εντελώς αβέβαιο μέλλον…

Υπάρχουν όμως τρία στοιχεία που επιβάλλουν σχολιασμό:

–Πρώτον, ότι η εκδήλωση έγινε τρείς μέρες πριν τελειώσει η καραντίνα. Άρα έγινε κατά παράβασιν των νόμων που ίσχυαν. Για όλους τους υπόλοιπους πολίτες – πλήν ΚΚΕ προφανώς…

–Δεύτερον, διότι βγήκαν πολλά δημόσια πρόσωπα, και εξέφρασαν το θαυμασμό τους για την “τάξη” που κράτησε το ΚΚΕ και τις… “αποστάσεις” που τηρούσαν τα μέλη του!

Αυτά τα δημόσια συγχαρητήρια τα έδωσαν στο ΚΚΕ, άνθρωποι που κατά τα άλλα υπήρξαν σε όλο το διάστημα του lockdown ιδιαίτερα επικριτικοί και αυστηροί εναντίον οποιουδήποτε έκανε βόλτα στο πάρκο ή στην παραλία. Οπότε δεν μιλάμε πια για την “παρασπονδία” του ΚΚΕ. Αλλά για την υποκρισία κάποιων άλλων…

–Τρίτον, για την πολύ ανεκτική στάση των αρχών. Που προσπάθησαν να ψελλίσουν κάποιες θλιβερές δικαιολογίες, για κάτι που αποτελεί προφανή “διακριτική μεταχείριση” των πολιτών. Και ανεκτικότητα απέναντι στην ολοφάνερη παραβατικότητα εκ μέρους ενός μικρού Κόμματος.

Δηλαδή είναι σαν να μας λένε: Υπάρχουν δύο κατηγοριών πολίτες – όλοι εσείς που οφείλεται να τηρείτε τις απαγορεύσεις της καραντίνας (που είναι για το καλό σας, ηλίθιοι) και από την άλλη το ΚΚΕ που μπορεί να τις παραβιάζει, αν έτσι νομίζει…

Αυτό δεν το χαρακτηρίζω εγώ. Το αφήνω σε σας…

* Πρώτα-πρώτα οι κανονισμοί και η νομοθεσία της καραντίνας παραβιάστηκαν! Δεν προβλεπόταν καμία “εξαίρεση” για… κομματικές εκδηλώσεις, οποιουδήποτε! Όσο “ιερές” κι αν θεωρούνται από τα (λιγοστά) μέλη του.

Εδώ απαγορεύθηκαν θρησκευτικές εκδηλώσεις με παράδοση χιλιετιών!

Όπως ακυρώθηκαν και εθνικές παρελάσεις.

Το ότι τα παρατεταγμένα μέλη του ΚΚΕ “τηρούσαν” τις αποστάσεις, δεν σημαίνει πολλά πράγματα.

Γιατί τις τηρούσαν στην πλατεία. Τα χίλια-χίλια διακόσια άτομα που στήθηκαν εκεί, για να δώσουν την “παράστασή” τους.

Άλλοι τόσοι που βρέθηκαν στα πλάγια δεν τηρούσαν τις αποστάσεις! Ήταν “μπούγιο” κανονικά. Όπως συμβαίνει πάντα.

Κι ακόμα μέχρι να φτάσουν στην πλατεία (όταν προσέρχονταν) κι όταν αποχώρησαν από εκεί (μετά το τέλος της εκδήλωσής τους) δεν τηρούσαν καμία απόσταση! Πήγαν κι ήλθαν όπως έρχεται και φεύγει ένας όχλος στους δρόμους.

Έκαναν, δηλαδή, αυτό ακριβώς, δηλαδή, που η καραντίνα είχε απαγορεύσει σε όλους τους πολίτες. Και οι πολίτες, σε γενικές γραμμές το τήρησαν. Κι όποιος δεν τηρούσε έτρωγε πρόστιμο. Εκτός από το ΚΚΕ, βέβαια. Που είναι “υπεράνω του νόμου”, όπως φαίνεται…

* Δεύτερον όλα αυτά τα δημόσια “συγχαρητήρια” και τα… respect που ακούσαμε και διαβάσαμε, ήταν μάλλον απογοητευτικά.

Οι μαζικές εκδηλώσεις και οι “ασκήσεις πυκνής τάξεως” με στρατιωτική πειθαρχία δεν είναι αντικείμενο…”θαυμασμού” σε μια σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία. Είναι λόγος ανησυχίας για όσους παίρνουν στα σοβαρά τα φιλελεύθερα ιδεώδη τους…

Ολοκληρωτικά καθεστώτα και τύραννοι αρέσκονταν σε τέτοιες εκδηλώσεις από “στρατιωτάκια ακούνητα αμίλητα κι αγέλαστα” που κραδαίνουν κόκκινες ή μαύρες σημαίες και κραυγάζουν ρυθμικά συνθήματα.

Δεν έχουν καμία σχέση αυτά τα θλιβερά απομεινάρια του Ολοκληρωτισμού με την έννοια του “πολίτη”.

Τους ενοχλούν κάποιους οι επίσημες στρατιωτικές παρελάσεις που έχουν θεσμοθετηθεί από σύγχρονα κράτη εδώ και πάνω από ενάμιση αιώνα, αλλά δεν τους ενοχλούν οι… παραστρατιωτικές ομάδες που παρουσιάζονται με στρατιωτική πειθαρχία;

Ήταν έτοιμοι να συζητήσουν με όσους προκάλεσαν σε μια μαθητική παρέλαση για την Εθνική επέτειο, διακωμωδώντας την, γιατί είναι τάχα πολλοί “μοντέρνοι” και πολύ large και δεν “κολλάνε σε κάτι τέτοια” (με βαρείς συμβολισμούς, ωστόσο, για τη μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού)

Αλλά μπροστά στα απολιθώματα του ΚΚΕ και στη συμβολική νοσταλγία του Σταλινισμούπαύουν να είναι “προχώ” και “μοντέρνοι” και large και σκύβουν ευλαβικά το γόνυ. Χωρίς να πιστεύουν τίποτε από το μήνυμα της “Εργατικής Πρωτομαγιάς” που γιόρταζε το ΚΚΕ. Απλώς δεν θέλουν “μπλεξίματα” και αντιδικίες μαζί του. Δηλαδή είναι “εικονοκλάστες” για τα ιερά και όσια της πλειοψηφίας του λαού – και απολύτως ψοφοδεείς απέναντι στα “τοτέμ” μιας οργανωμένης μειοψηφίας.

Την διακωμώδηση των Monty Pythons τη “καλωσορίζουν” όταν προσβάλλονται οι εθνικές παρελάσεις. Για την Εργατική Πρωτομαγιά, δεν το διανοούνται καν…

Δεν το λες και “ό,τι πιο δημοκρατικό”…

* Τέλος ακούσαμε και τον ισχυρισμό ότι ήταν μια “πολιτική διαμαρτυρία”…

Αυτό πια…

Και να ήταν μια “πολιτική διαμαρτυρία”, ήταν απαγορευμένη στη διάρκεια της καραντίνας.

Κι ύστερα δεν ήταν “πολιτική διαμαρτυρία”!

Ένα ιδεολογικό μνημόσυνο ήταν! Αφορούσε κάτι που δεν έχει σχέση με την τρέχουσα Πολιτική! Κάτι που έγινε πριν 134 χρόνια!

Δηλαδή πριν από τέσσερις με πέντε γενιές!

Όταν ζούσαν ως ενήλικες όχι οι γονείς μας (μια γενιά πίσω),

όχι οι παππούδες μας (δύο γενιές πίσω),

όχι οι προ-παππούδες μας (τρείς γενιές πίσω),

όχι οι προ-προ-παπούδες μας (τέσσερις γενιές πίσω),

αλλά οι προ-προ-προ-παππούδες μας (πέντε γενιές πίσω).

Κάτι που έγινε τόσο παλιά, δεν αφορά “πολιτική διαμαρτυρία”, αλλά επετειακή εκδήλωση συμβολισμών και μνήμης!

Θεμιτό να τιμά ο καθένας τα σύμβολά του, αλλά όχι να αποκαλούμε τέτοιες εκδηλώσεις “πολιτικές” και να αφήνουμε να παραβιάζουν την καραντίνα την ώρα που έχουν απαγορεύσει στους Χριστιανούς να κάνουν Ανάσταση – ακόμα και να περάσουν έξω από τις βουβές Εκκλησίες τους, για να γιορτάσουν κι εκείνοι τους δικούς τους συμβολισμούς, της δικής τους Πίστης! (Την οποία, όλως εξαιρετικώς προστατεύει το Σύνταγμά μας…)

Ό,τι ισχύει για κάποιους πολίτες ισχύει για όλους!

Παρεμπιπτόντως, η λεγόμενη Εργατική Πρωτομαγιά αφορά ένα αιματηρό περιστατικό που συνέβη στο Σικάγο των ΗΠΑ το 1886!

Στη διεθνή ιστοριογραφία έχει περάσει ως αυτό ακριβώς: ένα περιστατικό!

Το περιστατικό της Πλατείας Haymarket

(Θα το βρείτε ως Haymarket affair ή ως  Haymarket incident)

Δεν ήταν “εξέγερση” (όπως πολλοί πιστεύουν ακόμα)!

Ήταν μια ειρηνική και μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας (γύρω στις 80 χιλιάδες εργάτες συμμετείχαν) με βασικό αίτημα το 8ωρο!

Όταν τελείωσαν οι ομιλίες, η Αστυνομία τους ζήτησε “να διαλυθούν ήσυχα”. Και πράγματι αυτό άρχισε να γίνεται. Λίγο αργότερα, κάποιοι από το πλήθος έριξαν μιαν αυτοσχέδια βόμβα στους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί επί τόπου ένας αστυνομικός και να τραυματιστούν θανάσιμα άλλοι έξη συνάδελφοί του!             Κάποιοι από τους “πρωταίτιους” συνελήφθησαν, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν. Όλοι αναρχικοί! Επτά εκτελέστηκαν τελικά (ένας αυτοκτόνησε στο κελί του την παραμονή της εκτέλεσής του).

Ως βασικός διοργανωτής φέρονταν το τοπικό παράρτημα της Αναρχοσυνδικαλιστικής Οργάνωσης Knights of Labour “Ιππότες της Εργασίας”. (που αρχικά ονομαζόταν ”’Άγιο Τάγμα των Ιπποτών της Εργασίας”, αλλά μετά από διαμαρτυρία της… επίσημης Καθολικής Εκκλησίας αφαίρεσαν το “Άγιο Τάγμα” από τον τίτλο τους).

Είχαν μεγάλη εξάπλωση τότε στις βιομηχανικές περιοχές των ΗΠΑ, αλλά είχαν κατηγορηθεί από άλλες Εργατικές ομάδες ως ρατσιστές (λόγω της συμπεριφοράς τους απέναντι στους Κινεζικής καταγωγής εργάτες κυρίως)

Η Β’ Σοσιαλιστική Διεθνής εκείνης της εποχής, η οποία είχα καταγγείλει τους αναρχικούς γενικά και τη συγκεκριμένη Οργάνωση πιο συγκεκριμένα, έσπευσε λίγα χρόνια αργότερα να μετατρέψει σε “αγίους” τους εκτελεσθέντες αναρχικούς του Σικάγο.

Ενώ η Γ’ Κομμουνιστική Διεθνής, η οποία είχε καταγγείλει, κι αυτή με τη σειρά της, τη Β’ Διεθνή στο μεταξύ, έσπευσε επίσης να μετατρέψει την επέτειο της “σφαγής στην Πλατεία Haymarket του Σικάγο σε παγκόσμια μέρα της Εργατικής τάξης.

Τα Ολοκληρωτικά καθεστώτα του Μεσοπολέμου – Κομμουνιστικά και Φασιστικά – μετέτρεψαν τη Εργατική Πρωτομαγιά σε επίσημη κρατική εκδήλωση!

Σήμερα είναι αργία σε πολλές χώρες, αλλά χωρίς τις…παραστρατιωτικές παρελάσεις της εποχής του Κομμουνισμού! Γίνονται εκδηλώσεις από Σωματεία και Συνδικάτα, ενίοτε και από Κόμματα, αλλά μέχρις εκεί.

Και πάντως, όχι παραβιάζοντας τους κανόνες της…καραντίνας!

Στις δύο δημοκρατικές χώρες απ’ όπου ξεκίνησαν τα γεγονότα του 1886, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ως “Μέρα Εργασίας” γιορτάζεται (με επίσημη αργία), άλλη μέρα του χρόνου – η πρώτη Δευτέρα κάθε Σεπτέμβρη – όχι η Πρωτομαγιά!

 

ΥΓ.1 Η εκδήλωση του ΚΚΕ για την Πρωτομαγιά έπρεπε να αναβληθεί για μετά την καραντίνα. Αυτό θα έκανε μια Πολιτεία που σέβεται τον αυτό της.

Κι από τη στιγμή που το ΚΚΕ επέμενε, ως “διοργανωτής”, και την έκανε, κανείς δεν είπε να χρησιμοποιηθεί…αστυνομική βία για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους. Απλώς η Πολιτεία έπρεπε να μετρήσει 2,5 χιλιάδες κεφάλια από την αεροφωτογραφία και να στείλει στο ΚΚΕ το αντίστοιχο πρόστιμο των 150 ευρώ ανά κεφάλι, σύνολο 375 χιλιάδες! Τα οποία θα παρακρατούνταν από την ετήσια κομματική του επιδότηση.

Απλά πράγματα και παστρικές δουλειές. Χωρίς περιττή βία και…”αυταρχισμό”.

Αλλά όπως έχει το ΚΚΕ τα “ιερά του σύμβολα”, έτσι κι η Πολιτεία έχει τα δικά της. Με πιο ιερό απ’ όλα την Ισονομία!

Ό,τι νόμος ισχύει για κάποιους, ισχύει για όλους!

ΥΓ.2 Στην Ελλάδα όπου γίνονται ακόμα αυτές οι θλιβερές εκδηλώσεις για την “Εργατική Πρωτομαγιά”, έχουμε πια πάνω από 20% ανεργία και περιμένουμε πότε θα… ανοίξουν τα σύνορα που είχαν κλείσει λόγω καραντίνας, για να έλθουν αλλοδαποί εργάτες να δουλέψουν στα χωράφια μας, όπου σαπίζει η παραγωγή. Αλλά κανείς από τους δικούς μας ανέργους δεν πάει να τη μαζέψει…

Είμαστε πρώτοι για διαδηλώσεις στις πλατείες.

Αλλά την “εργασία” δεν την αγαπάμε! Ούτε τη σεβόμαστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.