Οι εξαγωγές είναι θέμα Παιδείας

Γράφει ο Γιάννης Χολίδης, Υπ. Διδάκτωρ Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας

Αδυνατούμε πολλές φορές να αντιληφθούμε την σημασία των εξαγωγών για την οικονομία μας αλλά τα κέρδη από αυτές είναι πολλαπλά και λειτουργούν εκθετικά για την ίδια την χώρα:

➡️ Αυξάνουν την εγχώρια παραγωγή λόγω αναγκών από τις εξωτερικές αγορές.

➡️ Οδηγούν στην δημιουργία προϊόντων υψηλής ποιότητας και χρησιμότητας.

➡️ Βελτιώνουν την τεχνολογική υποδομή των επιχειρήσεων και δημιουργούν ανάγκες για συνεχή βελτίωση και εξειδίκευση του προσωπικού κάνοντας την οικονομία της χώρας περισσότερο ανταγωνιστική και παραγωγική.

➡️Φέρνουν την κοινωνία μας σε επαφή με τις κοινωνίες του εξωτερικού και μπορούν να καταστούν μέρος της στρατηγικής προώθησης πολιτιστικών στοιχείων μας σε άλλες χώρες.

➡️Αυξάνουν εκθετικά το ΑΕΠ της χώρας και μεγαλώνουν την “οικονομική πίτα ” για όλους τους πολίτες. Αυτό συνεπάγεται περισσότερα χρήματα για Παιδεία, Υγεία και κοινωνική πολιτική.

Το σκηνικό στην παγκόσμια οικονομία με την αύξηση των επιτοκίων από την FED και την ΕΚΤ θα δυσχεράρουν ακόμη περισσότερο τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης χωρίς μακρόπνοο σχέδιο από την πλευρά των κρατών. Οι χώρες όπως οι Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλουν επιπλέον προσπάθεια ώστε να κερδίσουν μερίδιο στο παγκόσμιο εξαγωγικό εμπόριο. Για γίνει αυτό απαιτείται:

📋 Εμπέδωση της χρησιμότητας των εξαγωγών από την σχολική ηλικία με σχετικά μαθήματα και συνεχή κατεύθυνση προς επαγγέλματα που συνδέονται με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

📋 Μηδενικούς φόρους επί των εξαγωγών για τα δύο πρώτα χρόνια δραστηριοποίησης της εξαγωγικής επιχείρησης στη Ελλάδα με δέσμευση για επιπλέον επενδύσεις αύξησης του κύκλου εργασιών της μετά την παρέλευση του χρονικού αυτού διαστήματος.

📋Θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού με σύνδεση του με την εκάστοτε παραγωγική δυνατότητα της οικονομίας και πάντα ανταγωνιστικό απέναντι στους βασικούς εμπορικούς εταίρους της χώρας.

📋Δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους των εξαγωγικών επιχειρήσεων μέσα από την δημιουργία ειδικού τιμολογίου.

📋Συντελεστής φορολόγησης των κερδών επιχειρήσεων στο 15% και μείωση 20% των ασφαλιστικών τους εισφορών.

📋Ίδρυση υπουργείου επενδύσεων και εξαγωγών που σε αυτό θα ανατεθούν όλες οι αρμοδιότητες σχετικά με την ίδρυση επιχειρήσεων και τα επενδυτικά και εξαγωγικό προτζεκτ της χώρας.

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα διαδραματίσει το σπουδαιότερο ρόλο στην προσπάθεια αλλαγής του παραγωγικού προτύπου της χώρας και του τρόπου που αντιλαμβάνεται τις επενδύσεις και τις εξαγωγές η κοινωνία μας.

One thought on “Οι εξαγωγές είναι θέμα Παιδείας

  • 08/01/2019, 10:59
    Permalink

    Το άρθρο δε αναφέρεται καθόλου στο όφελος των εισαγωγών στο βιοτικό μας επίπεδο. Τι νόημα έχει η εξαγωγή της παραγωγής μας για την οποία αφιερώσαμε πόρους, εργατικό δυναμικό, κόπο και χρόνο για να την παράξουμε, αν τα προιόντα μας που φεύγουν στο εξωτερικό και που απολαμβάνουν οι ξένοι και όχι εμείς, δεν αναπληρώνονται από εισαγώμενα προιόντα;

    Κατά μία έννοια οι εξαγωγές είναι το κόστος που πληρώνουμε για να απολαμβάνουμε τις εισαγωγές. Άρα τα εισαγωγές-εξαγωγές συνδέονται πρέπει να μιλάμε για τόνωση του διεθνούς εμπορίου γενικότερα και όχι μόνο των εξαγωγών σε βάρος των εισαγωγών. Πρέπει δηλαδή να τονώσουμε τις εξαγωγές αλλά να πέφτουν και οι δασμοί ταυτόχρονα στις εισαγωγές, αλλίως απλά γινόμαστε φτωχότεροι γιατί μειώνεται η πρόσβαση μας σε προιόντα. Τα χρήματα που κερδίζουμε από τις εξαγωγές δεν τρώγονται, ούτε μπορούν να μας προσφέρουν κάτι πέρα από εισαγωγές.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.