Ο υβριδικός πόλεμος της Ουκρανίας

Γράφει ο Βαγγέλης Αντωνιάδης 

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως ο πόλεμος της Ουκρανίας αποτελεί τον πρώτο πραγματικό κυβερνοπόλεμο. Ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως είναι ο πρώτος μεγάλης κλίμακας υβριδικός πόλεμος.

Όντως υπήρξαν κι άλλες υβριδικές επιθέσεις σε πολέμους προγενέστερων περιόδων όμως ουδέποτε είδαμε μεγάλης κλίμακας υβριδικές επιθέσεις όπως εκείνες που εξαπόλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

Άλλωστε υπάρχουν αναλυτές που διαπιστώνουν σημαντικές ιστορικές αναλογίες ανάμεσα στον ισπανικό εμφύλιο και τον πόλεμο της Ουκρανίας. Αναμφίβολα ο ισπανικός εμφύλιος, υπήρξε η γενική πρόβα και ο μεγάλος πρόλογος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, όταν για πρώτη φορά διεξήγαν ταυτόχρονα και συντονισμένα, στρατιωτικές επιχειρήσεις πεζοί στρατιώτες, τεθωρακισμένα άρματα μάχης και πολεμικά αεροπλάνα που διαμόρφωσαν μία νέα τεχνολογική αντίληψη για την διεξαγωγή του πολέμου.

Μόλις λίγα χρόνια αργότερα η σχεδόν ταυτόχρονη εισβολή Γερμανών και Σοβιετικών που διχοτόμησε την Πολωνία είχε ως άξονα αυτή την πολεμική τεχνογνωσία.

Παρόμοια πολεμική κατάσταση παρατηρούμε σήμερα στην Ουκρανία καθώς κυβερνοεπιθέσεις εξαπολύονται ταυτόχρονα με την παραδοσιακή πολεμική ισχύ. Αυτή η νέα πολεμική σύνθεση αποκαλείται από τους ειδικούς υβριδικός πόλεμος.

Στην διάρκεια του πολέμου της Ουκρανίας οι Ρώσοι επεκτείνουν την ζώνη κατοχής στα εδάφη της Ουκρανίας καταστρέφουν ενεργειακές υποδομές μέσω της παραδοσιακής στρατιωτικής ισχύος που συνδυάζεται με ταυτόχρονες κυβερνοεπιθέσεις στις ίδιες γεωγραφικές ζώνες και τοποθεσίες.

Παράλληλα παρατηρούμε εντατικές ρωσικές εκστρατείες προπαγάνδας που επικεντρώνονται στην Ουκρανία αλλά επεκτείνονται στην δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επομένως στην Ουκρανία οι Ρώσοι ασκούν ένα νέο είδος πολέμου. Βέβαια σε μία μακρά για τα σημερινά πολεμικά δεδομένα. Οι ουκρανικές γραμμές άμυνας και ευρύτερα η ουκρανική αντίσταση αποδεικνύονται ιδιαίτερα ανθεκτική. Αφού αντέταξε ισχυρούς μηχανισμούς αντίδρασης στις κυβερνοεπιθέσεις και ιδιαίτερα στις απόπειρες κακόβουλων λογισμικών κατορθώνοντας ταυτόχρονα να εξουδετερώσει ολόκληρα δίκτυα υπολογιστών.

Αυτή η επιτυχία έδωσε στους Ουκρανούς σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα και μία θεαματική ισχυροποίηση των αμυντικών της δυνατοτήτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.