Ο Τουρκοφάγος

Γράφει ο Απόστολος Τσιμογιάννης, Υπτγός ε.α.

Πολύς σάλος έχει ξεσπάσει μετά τις τελευταίες δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ και πρώην ΠΑΣΟΚ, βουλευτή κ. Σγουρίδη, περί μη υλοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών, ένεκα θερμού επεισοδίου. Μια συμφωνία που, έμμεσα, στηρίζουν αναφανδόν οι υπόψη βουλευτές του υπόψη κομματιδίου, που ψηφίστηκαν από σημαντικό ποσοστό Ελλήνων αγανακτισμένων, αλλά εύχονται να μην τους λάχει .

Η δημιουργική ασάφεια του Βαρουφάκη, φαίνεται ότι έχει γίνει αποδεκτή από όλους τους λαϊκιστές, ή μήπως ισχύει η λαϊκή ρήση «από μικρό κι’ από ζαβό μαθαίνεις την αλήθεια» ;

Εκείνο που με προβληματίζει όμως περισσότερο είναι η δήλωση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ : «Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση». Εκεί που η στρατιωτική ηγεσία παραμένει άφωνη και μάλλον αμήχανη μπροστά στην συμφωνία των Πρεσπών, η οποία παραδίδει στη λήθη τις θυσίες των προγόνων μας αξιωματικών και στρατιωτών, ξαφνικά γίνεται μια τέτοια δήλωση.

Τόσο η Ελληνική διπλωματία, όσο και η στρατιωτική ηγεσία, δεν είχε ποτέ αναπτύξει ρητορική ανάλογη αυτής των Τούρκων. Ακόμα και ο ναύαρχος Λυμπέρης, στην κρίση των Ιμίων είχε υποβάλλει ανάλογη εισήγηση, όμως αυτό έγινε με τον προβλεπόμενο ιεραρχικό τρόπο και σε άλλες συνθήκες.

Ελπίζω ο κ. Α/ΓΕΕΘΑ, που χαρακτηρίζεται από οξύνοια και μέτρο, να διατηρεί τον αυτοσεβασμό του και να μην έχει υποκύψει σε τυχόν μικροπολιτικά τεχνάσματα. Γιατί όπως έλεγε ο αείμνηστος Κων. Καραμανλής «…υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και άλλα που γίνονται χωρίς να λέγονται…».

Τα παραπάνω συνοδεύονται και από κάποια άλλα γεγονότα που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες. Έχει καταγγελθεί από δημοσιογράφους, αλλά και από υψηλόβαθμα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι ορισμένα ΜΜΕ καλλιεργούν συνεχώς ένα πολεμικό κλίμα, με βαρύγδουπες δηλώσεις από απίθανους δημοσιογράφους και ενίοτε εξίσου απίθανους πρώην στρατιωτικούς, δήθεν γεωστρατηγικούς αναλυτές.

Μπορούμε λοιπόν να σκεφτούμε αν και ποιόν ευνοούν όλα αυτά. Πρόκειται απλά για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και δημιουργική ασάφεια ; Επιδιώκεται η διάχυση στη κοινωνία κλίματος φόβου και ανησυχίας, που συνήθως συσπειρώνει τον κόσμο γύρω από την κυβέρνησή του ; Ή μήπως υπάρχει κάποιος σχεδιασμός που αφελώς αποκάλυψε ο κ. Σγουρίδης; Επιτρέψτε μου να συνωμοσιολογήσω λίγο.

Ο Ερντογάν είναι καρφί στο μάτι των ΗΠΑ και Ισραήλ. Η αναθεωρητική πολιτική του προφανώς δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα και την Κύπρο. Η αλαζονεία του, αλλά και ο δυναμισμός της χώρας του γενικότερα (πληθυσμός, οικονομία , βιομηχανία κλπ.) δεν του αφήνει περιθώρια υποχωρήσεων . Είναι παιδικό του όνειρο να ξεπεράσει τον Κεμάλ Αττατούρκ. Σκέφτομαι λοιπόν και απεύχομαι, μήπως οι σύμμαχοί, μας χρησιμοποιούν , όπως έκαναν πρόσφατα με τους Κούρδους, για να δημιουργήσουμε μια μικρής κλίμακας αντιπαράθεση, ώστε να βγάλουν από τη μέση το καρφί ;

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις και με τις συνθήκες που προανέφερα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κλιμάκωση θα είναι άμεση και οι αντιδράσεις θα θυμίζουν τραυματισμένο αγριογούρουνο, οι κυνηγοί γνωρίζουν καλά.

Κλείνοντας να θυμίσω ότι και κάποιος άλλος χρήσιμος ηλίθιος βρέθηκε το 1974, όπου πίστεψε ότι η κατάσταση ελέγχεται και χάθηκε η μισή σχεδόν Κύπρος.

Επίσης να επισημάνω στους αδαείς, καλοπροαίρετους και αδιάφορους ότι οι ΗΠΑ προτάσσουν πάντα τα συμφέροντα της Τουρκίας έναντι των δικών μας και αυτό θα συμβεί πάλι όταν «γλυτώσουμε από τον Ερντογάν».

3 σκέψεις σχετικά με το “Ο Τουρκοφάγος

 • 12/02/2019, 12:31
  Permalink

  Οταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα” βατράχια”. Ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ είχε πεί οτι θα ισοπεδώσει όποια βραχονησίδα πατήσουν οι Τούρκοι και σήμερα μας λέει οτι πρέπει να αποφεύγουμε τις αντιπαραθέσεις και να επιδιώξουμε ειρηνική συνύπαρξη. Ανησυχώ πλέον ιδιαίτερα για την αλλοτρίωση όλων των θεσμών, που συντελείται με την σύμφωνη γνώμη ανώτατων στελεχών. Πρώην αρχηγοί ΕΔ και ΣΑ που έχουν πολιτικοποιηθεί , έχουν πληρώσει κατά καιρούς το τίμημα της φιλοδοξίας τους,προκαλώντας τραύματα στην κοινωνία , αλλά και στο θεσμό που υπηρετούσαν. Παραφράζοντας τον ΘΟΥΚΙΔΎΔΗ θα πώ ότι ¨ο δυνατός υποχωρεί όσο του επιτρέπει η αξιοπρέπεια και η συνείδησή του, ο δε αδύναμος όσο του επιβάλλει η φιλοδοξία του¨

  Σχολιάστε
 • 13/02/2019, 18:52
  Permalink

  Αγαπητέ Αποστόλη ο χαρακτηρισμός Τουρκοφάγος που τόσο εύκολα αποδώσαμε στον ψεκασμένο έχει μονοσήμαντα αποδοθεί στην αγνότερη μορφή του ’21 τον Νικηταρά Σταματελόπουλο ή Τουρκοφάγος. Ο χαρακτηρισμός δόθηκε μετά την μάχη στα Δερβενάκια, όπου έσπασε τρία σπαθιά πολεμώντας και είναι επίσης γνωστό ότι όταν οι Έλληνες νικητές πια μοίραζαν τα λάφυρα του Δράμαλη Πασά που είχαν κυριεύσει ο Νικηταράς ήταν από του ελάχιστους που δεν άγγιξαν το παραμικρό, παρά αργότερα ο αδελφός του Αρχηγού Αλέξανδρου Υψηλάντη, Δημήτριος Υψηλάντης, όπως γράφει στα απομνημονεύματά του, του χάρισε δυο ασημένιες πιστόλες!
  Θεωρώ βλασφημία να αποκαλούμε τον εθνικό “μπούλη” Τουρκοφάγο (μπούλη τον αποκαλούσε ο χωρίς Τσίπα και χασκογελούσε τότε αλλά παριστάνει όψιμα την απατημένη ζωντοχήρα),το ποιόν του οποίου είναι γνωστό και ζεύει…
  Και κάτι ακόμα για τον Νικήτα (ή Νικηταρά) Σταματελόπουλο, πέθανε πάμφτωχος και τυφλός καθώς έπασχε από ζάχαρο μένοντας σε ένα από τα παράπηγμα τουΠειραιά. Για να ζήσει είχε γίνει ζητιάνος και συνήθως καθόταν απλώνοντας το χέρι στο δρόμο που είναι σήμερα η εκκλησία της Ευαγγελίστριας.
  Το πιο κάτω περιστατικό μας το διηγείται στα απομνημονεύματά του ο τότε Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα.
  Είχα κατέβει στον Πειραιά για να επισκεφτώ τα πλοία του Στόλου μας και βλέπω να κάθετε στο χώμα με το πρόσωπο στραμμένο προς τον ήλιο ο ήρωας Νικήτας Σταματελόπουλος τον οποίον γνώριζα πολύ καλά
  – Τι κάνετε στρατηγέ μου; το ρωτάω.
  – Απολαμβάνω την ελεύθερη πατρίδα μου, αποκρίθηκε περήφανα ο Νικηταράς.
  – Μα εδώ την απολαμβάνετε, καθισμένος στο δρόμο; Επέμενα .
  – Η πατρίδα μου μ’ έχει χορηγήσει σύνταξη για να περνώ καλά. Αλλά έρχομαι εδώ για να παίρνω μία ιδέα πώς περνά ο κόσμος που για τη λευτεριά του πολέμησα, αποκρίθηκε και πάλι περήφανα ο Νικηταράς.
  Κατάλαβα τη δύσκολη θέση του ήρωα και φεύγοντας, άφησα διακριτικά να μου πέσει ένα πουγκί με χρυσά φλουριά.
  Ο σχεδόν τυφλός Νικηταράς, άκουσε τον ήχο, έπιασε το πουγκί και μου φώναξε : «Σ’ έπεσε του πουγκί σου. Πάρ’ το μη το βρει κανένας και το χάσεις».
  Ο Νικήτας ή Νικηταρά Σταματελόπουλος ή Τουρκοφάγος ζητιάνος, χωρίς φυσικά να του έχει απονεμηθεί καμιά σύνταξη από την πολιτεία, τουναντίον είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα με βασιλική χάρη!
  Αυτά για να μην μπερδεύουμε την βούρτσα με την συρματόβουρτσα!

  Σχολιάστε
 • 16/02/2019, 12:52
  Permalink

  Δημήτρη ευχαριστώ για τις επισημάνσεις. Προφανώς ο τίτλος είναι ειρωνικός και μάλλον έπρεπε να είναι σε εισαγωγικά. Προφανώς επίσης οι άνδρες δεν συγκρίνονται με καλοζωισμένους μπούληδες.

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.