Ο Κασσελάκης και το ΠΑΣΟΚ

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Ίσως να μην έχει γίνει ακόμη σαφές, αλλά αν ο Κασσελάκης πάρει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδρουλάκης θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά τι θα κάνει. Διότι ο Κασσελάκης (και ο Τσίπρας πίσω του) τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (και της λαϊκής δεξιάς) έχουν στόχο, όχι τους αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό είναι λογικό διότι αν κερδίσει ο Κασσελάκης την Κυριακή, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πάρα πολύ πιθανή. Λογικά, οι κανονικοί αριστεροί θα φύγουν τρέχοντας και μάλιστα με ηχηρές δηλώσεις. Δεν μπορεί η αριστερά και τα “βαριά”, ιστορικά στελέχη της να εκπροσωπούνται από έναν ινσταγκράμερ που δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα, με την αριστερά, με τους αγώνες της, με την ιδεολογία της, με τον κόσμο της.

Ο Κασσελάκης γνώριζε από την αρχή ότι την αριστερά την είχε χαμένη και για αυτό από την πολιτική του πλατφόρμα έχει αφαιρέσει την λέξη αριστερά και την έχει μετονομάσει σε ΣΥνασπισμό ΡΙΖοσπαστικής Ανασυγκρότησης. Αν εκλεγεί λοιπόν ο Κασσελάκης, θα ηγείται ενός κόμματος ανασυγκρότησης και όχι ενός αριστερού κόμματος. Και το κόμμα αυτό θα εκπροσωπείται στη Βουλή, θα θεωρείται κεντρώο – προοδευτικό και θα αναμετριέται με το ΠΑΣΟΚ και όχι με την αριστερά. Ο Ανδρουλάκης θα πρέπει να αντιμετωπίσει την επίθεση γοητείας του Κασσελάκη που θα ηγείται ενός νέου ουσιαστικά, μη αριστερού, αλλά με “προοδευτική” επιγραφή, κόμματος. Ήδη ο Κασελάκης απευθύνθηκε στους Πασόκους μιλώντας για ευρεία προοδευτική συμμαχία.

Είναι φυσικά πολύ πιθανό να μη χρειαστεί να κάνει τίποτα, πέραν του να τονίζει το κυβερνητικό του πρόγραμμα, ο Ανδρουλάκης και να περιμένει να ξεφουσκώσει ο Κασσελάκης, όπως ξεφούσκωσε ο Βαρουφάκης, που είναι το μοναδικό ανάλογο του Κασσελάκη που έχουμε δει ως τώρα. Αν ξεφουσκώσει και αυτός – πράγμα εξαιρετικά πιθανό, τότε θα έχει καταστρέψει το ΣΥΡΙΖΑ και θα έχει ευνοήσει το ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά στην αριστερά, μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει την αναζήτησή μιας νέας αριστερής συμμαχίας και θα ομφαλοσκοπεί αναλύοντας το μεγαλύτερο λάθος που έκανε ποτέ. Ότι δηλαδή ξεχνώντας διδάγματα και εμπειρία ενός αιώνα, έκανε εκλογές για την ηγεσία του κόμματος, αντί να την επιλέξει το Politburo. Το έκανε μια φορά για τον Τσίπρα όταν ήταν “κυβερνώσα αριστερά”, αλλά όπως αποδείχθηκε δεν έπρεπε να το ξανακάνει. Τώρα πια πιστεύω ότι έμαθαν…

Reporter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.