Ο Διαγωνισμός υδρογονανθράκων στην Κρήτη και Ιόνιο

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Στην ενημέρωση της Ελληνικής Δημόσιας Εταιρείας Υδρογονανθράκων παραβρέθηκαν πέντε πετρελαϊκές εταιρείες: η κοινοπραξία Exxon Mobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια για τις θαλάσσιες περιοχές Νοτιοδυτικά και Νότια Κρήτης, η Repsol και η Energean για τη θαλάσσια περιοχή Ιονίου. Δεν είναι γνωστό ακόμα αν η κοινοπραξία Noble και Delek θα συμμετάσχουν τελικά στο διαγωνισμό αλλά υπάρχει ενδιαφέρον από την Eni αφού αγόρασε επίσημα τα σεισμικά δεδομένα για τις περιοχές της Κρήτης.

Σε κάθε περίπτωση, για ένα διαγωνισμό που προκάλεσαν δύο αιτήσεις, το γεγονός ότι έχουμε ενδιαφέρον από την Αμερική, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ισραήλ, αποδεικνύει από μόνο του την αξία αυτών των θαλάσσιων περιοχών της ελληνικής ΑΟΖ.

Σε μερικές ημέρες λοιπόν μπαίνουμε στην επόμενη φάση των 60 ημερών όπου η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει με ποιες από αυτές τις εταιρείες και κοινοπραξίες θα υπογράψει τα τρία συμβόλαια για την έρευνα υδρογονανθράκων.

Είναι άλλο ένα βήμα προς την πραγματοποίηση του οράματος της αξιοποίησης του πλούτου της ελληνικής ΑΟΖ, πράγμα που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τους άπιστους μετά την κύρωση της υπογραφής συμβολαίου για το θαλάσσιο οικόπεδο 2 στο Ιόνιο με την κοινοπραξία Total, Edison και Ελληνικά Πετρέλαια.

Έτσι η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ μπαίνει επιτέλους στην υψηλή στρατηγική της Ελλάδας χάρη στο έργο που έχει παραχθεί από όσους πιστεύουν σε αυτό το όραμα.

http://lygeros.org/articles.php?n=37551&l=gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.