Νέες εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Τελικά έγινε και η παραχώρηση του θαλάσσιου οικοπέδου 7 στην κοινοπραξία Total και Eni. Έτσι η Κύπρος έχει αδειοδοτήσει τα θαλάσσια οικόπεδα 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11 και 12. Υπάρχει πια ένα ενιαίο πλαίσιο με τα θαλάσσια οικόπεδα 6, 7, 8 και 9 που βρίσκονται πάνω από την σειρά 10, 11 και 12. Αυτό σημαίνει ότι η ενεργειακή σκακιέρα της Κύπρου μέσω της ΑΟΖ, έχει ενισχυθεί και αυτό έχει ως συνέπεια τη θωράκιση της Κύπρου.

Επίσης αποδεικνύει ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες Total και Eni όχι μόνο παραμένουν στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά έχουν μάλιστα δημιουργήσει μια στρατηγική συμμαχία. Αυτό το γεγονός συνδυάζεται και με την κατάθεση στη Βουλήτων Ελλήνων των συμβολαίων της Ελλάδας με την κοινοπραξία Exxon Mobil, Totalκαι Ελληνικά Πετρέλαια για τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και Νοτιοδυτικά Κρήτης.

Έχουμε λοιπόν εξελίξεις σε στρατηγικό επίπεδο και στις δύο χώρες και αυτό αποτελεί μια άλλη συμμαχία επί του πρακτέου, αφού κανείς δεν μπορεί πια ν’ αμφισβητήσει το γεγονός της ύπαρξής της σε επίσημα επίπεδα. Ταυτόχρονα βλέπουμε ότι τα γεωτρύπανα της Τουρκίας έχουν πια φύγει από τις θέσεις τους στην κυπριακή ΑΟΖ. Έτσι βλέπουμε ότι η συνέχιση της εποικοδομητικής στρατηγικής των δύο ελληνικών χωρών, είναι αυτό που προσφέρει την μεγαλύτερη ανθεκτικότητα ακόμα και στις παράλογες επιθέσεις της Τουρκίας όταν προσπαθεί με κάθε τρόπο να χωθεί μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

http://lygeros.org/articles.php?n=45543&l=gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.