Να κάναμε εκλογές κάθε τρίμηνο;

Γράφει ο Σωτήρης Χήνος

Η φράση του πρωθυπουργού που πρόσφατα συνέδεσε το τοξικό πολιτικό κλίμα με τις εκλογές και πυροδότησε τα σενάρια της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ήταν ατυχής. Κυρίως και ακριβώς γιατί δημιούργησε την εντύπωση ότι ο Σεπτέμβριος θα ήταν μήνας εκλογών.

Δεν κάνεις εκλογές γιατί η αντιπολίτευση λειτουργεί με όρους τοξικότητας. Και εύχομαι η σημερινή του δέσμευση για εκλογές στο τέλος της τετραετίας να τηρηθεί στο ακέραιο. Ο συνταγματικός νομοθέτης επιθυμεί μία κυβερνητική θητεία να διαρκεί 4 έτη. Ούτε πέντε, ούτε τρία. Αυτός θεωρεί, ότι είναι ο ασφαλής χρόνος εντός του οποίου μία κυβέρνηση θα έχει τον χρόνο να ολοκληρώσει το κυβερνητικό της έργο και οι πολίτες να αξιολογήσουν με επαρκή κριτήρια το έργο αυτό.

Δυστυχώς, όλη η μεταπολίτευση είναι γεμάτη παραδείγματα παραβίασης του πνεύματος αυτού του συνταγματικού νομοθέτη. Μόνο σε μία περίπτωση, θεωρεί πως αξίζει μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Όταν συντρέχει μείζον εθνικό θέμα. Γι αυτό και οι πολιτικοί μας το είχαν «ξεσκίσει» το Κυπριακό ως γελοίο άλλοθι.

Λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό η αντιπολίτευση τοξικά; Ναι.
Ζούμε σε κλίμα, λες και οι εκλογές θα γίνουν την επόμενη βδομάδα. Προσωπικώς όμως μου είναι αδιάφορο.
Στη δημοκρατία κάθε ένας έχει τον ρόλο του.
Η κυβέρνηση να κυβερνά, η Βουλή να νομοθετεί και η αντιπολίτευση να ελέγχει.
Κάποιοι μπορεί να μην είναι συνεπείς στον ρόλο τους. Θα κριθούν. Αυτό δεν μπορεί να σταματά το έργο των υπολοίπων.

Για σκεφτείτε μία αντιπολίτευση που να λειτουργεί τοξικά, αμέσως μετά τη διενέργεια εκλογών. Τι θα έπρεπε να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Να κάναμε εκλογές κάθε τρίμηνο; Η κάθε κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώνει το έργο της όπως το αντιλαμβάνεται και όπως το έχει περιγράψει στις προγραμματικές της δηλώσεις. Και άσε τους άλλους να χτυπιούνται στα κάγκελα. Καλό θα τους κάνει….

Για να θυμηθώ την Αραβική παροιμία που άρεσε και στον σύντροφο Αλέξη «τα σκυλιά ουρλιάζουν, όμως το καραβάνι προχωρά». Και αυτή η παροιμία ταιριάζει γάντι στην περίσταση αλλά και σε κάθε παρόμοια περίσταση. Προς τούτο, και αυτή η κυβέρνηση, οφείλει να θυμηθεί και τα λόγια του μεγάλου Δάντη:

«Non ragioniam di lor, ma guarda e passa»

«Μιλιά γι’ αυτούς, μόν΄κοίτα τους και πέρνα!»….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.