Να εντείνουμε τον αγώνα στο πλαίσιο του δικαίου έναντι της Τουρκίας

Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη, Δημοσιογράφος

«Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις ενέργειες μας  πάντα στο πλαίσιο του δικαίου και όχι της παράκλησης προς τους εταίρους μας. Αυτό είναι μια γραμμή που πρέπει να  προσέχουμε. Δεν ζητάμε τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας επειδή  είμαστε φίλοι ή επειδή είμαστε καλά παιδιά.Τη ζητάμε επειδή αυτό που κάνει η Τουρκία είναι προφανώς  παραβίαση δικαίου».

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή στο skyrodos.gr ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος  που ήρθε στη Ρόδο στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσαν οι σύλλογοι Κυπρίων, Μικρασιατών, Αρμενίων και Ποντίων, για τις γενοκτονίες.

Ο πρέσβης της Κύπρου αναφέρθηκε  στο μνημόνιο που έχουν υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη και τόνισε πως  είναι  μια  ακόμη επιθετική ενέργεια που γίνεται στο πλαίσιο παρανομίας,  παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

«Πρέπει να έχουμε υπομονή, στο πως διαχειριζόμαστε τα πράγματα   μια επιμονή στις ενέργειες μας. Να υπηρετούμε πρέπει αρχές και αξίες όχι διότι οι άλλοι μας βλέπουν  μικρότερους από αυτούς, αλλά  γιατί τις πρεσβεύουμε και τις υπηρετούμε στη βάση ότι είναι στάση ζωής για  μας.  Αν το κάνουμε με σταθερότητα προσεγγίζοντας όπως αρμόζει  και  τους ευρωπαίους εταίρους μας και ευρύτερα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες  παρά το γεγονός ότι  έχουμε στη γειτονιά μας μια χώρα που μονίμως επιλέγει το δρόμο του ταραχοποιού και της αμετροέπειας», τόνισε .

Ο κ. Κενεβέζος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό υπογραμμίζοντας  ότι:

«Μια συμφωνία με τους Τούρκους πρέπει να είναι σταθερή και  τόσο συγκεκριμένη στις πρόνοιες της που να μην αφήνει αμφισημίες  και επίσης  το χρόνο να την επαναπροσδιορίζει»

Η συνέντευξή του πρέσβη της Κύπρου κ. Κυριάκου Κενεβέζου στο skyrodos.gr αναλυτικά :

Ποιος ήταν ο λόγος της παρουσίας σας στη Ρόδο;

Ήταν τιμή για μένα να δώσω το παρόν στην εκδήλωση που οργανώθηκε από τους Συλλόγους Κυπρίων, Μικρασιατών, Αρμενίων και Ποντίων, για να μιλήσουμε για όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν αλλά και να τοποθετήσουμε όπως αρμόζει τα πράγματα, για το τι συμβαίνει στις ημέρες μας.  Πρέπει να έχουμε υπομονή, στο πως διαχειριζόμαστε τα πράγματα   μια επιμονή στις ενέργειες μας. Να υπηρετούμε πρέπει αρχές και αξίες όχι διότι οι άλλοι μας βλέπουν  μικρότερους από αυτούς, αλλά  γιατί τις πρεσβεύουμε και τις υπηρετούμε στη βάση ότι είναι στάση ζωής για  μας.  Αν το κάνουμε με σταθερότητα προσεγγίζοντας όπως αρμόζει  και  τους ευρωπαίους εταίρους μας και ευρύτερα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες  παρά το γεγονός ότι  έχουμε στη γειτονιά μας μια χώρα που μονίμως επιλέγει το δρόμο του ταραχοποιού και της αμετροέπειας.

Πως βλέπετε την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας Λιβύης το οποίο έχει καταδικάσει η ΕΕ;

Είναι άλλη μια ενέργεια στο πλαίσιο της προσπάθειας της Τουρκίας να στέλνει μηνύματα με τον τρόπο που  εκείνη θεωρεί πως πρέπει. Είναι μια  ακόμη επιθετική ενέργεια που γίνεται στο πλαίσιο παρανομίας,  παραβίασης του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας  και ευρύτερα όλων όσων πρεσβεύουν οι υπόλοιπες χώρες. Από εκεί και πέρα η θέση μας είναι ξεκάθαρη για τη συμφωνία την οποία έχουμε καταγγείλει. Παρακολουθήσαμε την επίσκεψη του πρέσβη της Λιβύης εδώ. Και επί τούτου πρέπει να παρακολουθούμε το τι συμβαίνει στη χώρα . Εμείς που εμείς ως έθνη έχουμε περάσει πάρα πολλά πρέπει να παρακολουθούμε με ιδιαίτερη συμπάθεια τις χώρες οι οποίες είναι σε τέτοιες διαδικασίες.  Είναι σαφές πως η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε όπως συνήθως κάνει μια στιγμή ενός κράτους που υπάρχει εντός του μεγάλο πρόβλημα για να δημιουργήσει αχυρανθρώπους και να  κτίσει γέφυρες.

Αναφέρεστε στον εφοδιασμό της  Λιβύης με όπλα  από την Τουρκία;

Μιλώ για μια συμφωνία που είναι παράνομη που παραβιάσει το διεθνές δίκαιο το δίκαιο της θάλασσας .Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις ενέργειες μας  πάντα στο πλαίσιο του δικαίου και όχι της παράκλησης προς τους εταίρους μας. Αυτό είναι μια γραμμή που πρέπει να  προσέχουμε. Δεν ζητάμε τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας επειδή  είμαστε φίλοι ή επειδή είμαστε καλά παιδιά.Τη ζητάμε επειδή αυτό που κάνει η Τουρκία είναι προφανώς  παραβίαση δικαίου. Από την Κύπρο έχει  μεταφερθεί πιο δυτικά.  Μετά θα μεταφερθεί  πιο βόρειο και αργότερα  πιο ανατολικά .  Εμείς υποστηρίζαμε πως ότι συνέβαινε στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ήταν μόνο  θέμα της Κύπρου. Και σήμερα δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε.  ¨Ότι γίνεται έρχεται πιο δυτικά  αφορά άλλους αφορά περισσότερους. Καμιά φορά τα αντανακλαστικά  ενεργοποιούνται όταν θιχθούν τα συμφέροντα μας. Τώρα που και άλλοι βλέπουν τι συμβαίνει στηρίζουν με ένα διακριτό τρόπο που πρέπει να τον σημειώσουμε  με ιδιαίτερη ικανοποίηση για την Ελλάδα και την Κύπρο μας.

Είναι πιο σωστή κίνηση θεωρείτε η προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης ή ορισμός ΑΟΖ με την Αίγυπτο;

Να μου επιτρέψετε να μην απαντήσω  για θέματα που αφορούν την Ελλάδα μας . Αφορούν την ελληνική κυβέρνηση . Κρίνονται. Υπάρχει μια συνεργασία . Eίναι η καλύτερη που μπορεί να  υπάρξει με την Κυπριακή κυβέρνηση που δεν βασίζεται στη βάση του συμφέροντος. Υπηρετούμε τις αρχές και αξίες, που θέλουμε να υπηρετούν και οι υπόλοιποι.  Και 80 εκατομμύρια πληθυσμό να είχαν η Κύπρος και η Ελλάδα δεν θα είχαν διαφορετική συμπεριφορά. Θα ήταν οι παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή.  Το αναφέρω για αυτούς που πιστεύουν, πως η στρατιωτική ισχύς τους  δίνει το δικαίωμα και το προνόμιο να έχουν τέτοια αμετροέπεια.

Ένα θέμα για το οποίο  διαφωνεί η Τουρκία με την Κύπρο είναι οι εξορύξεις. Πως αντιμετωπίζει το ζήτημα η Κύπρος;

Κάνουμε ότι πρέπει .  Έχουμε στείλει ψηφίσματα εξασφαλίσαμε δηλώσεις από την ΕΕ κυρώσεις  που έγιναν. Τώρα έχουμε τη μεταφορά των προβλημάτων επί της Ελλάδος .

 Είπαν  ότι θα κάνουν γεωτρήσεις  και εντός της Ελλάδος . Τι λέτε;

Θα το δούμε θα υπάρξουν οι ανάλογες από  Ελληνικής και Κυπριακής κυβέρνησης ενέργειες ώστε όλα αυτά να αποτραπούν. Κάνουμε το  καλύτερο. Να είμαστε προσεκτικοί στο τι λέμε . Να μη δημιουργούμε πανικό στον κόσμο. Έχουμε να κάνουμε με τους Τούρκους . Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποχωρούμε, αλλά ούτε και να δημιουργούμε ένα πανικό εξελίξεων.  Καμιά φορά αυτός που απλώνει πολύ τα χέρια του κάποια στιγμή  έχει πολλά προβλήματα.

Είστε αισιόδοξος για την επίλυση του Κυπριακού ;

Αν είναι κάποιος που θέλει τη λύση είμαστε εμείς. Οι συνέπειες της  κατοχής εμάς πληγώνουν.  Συχνά πυκνά ακούμε ότι κάποιοι στην Κύπρο δεν θέλουν λύση.   Πολλά ακούγονται και για τον  Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν ευσταθούν και είναι λυπηρό να ακούγονται.  Θέλουμε λύση. Αλλά μια λύση με τέτοιο περιεχόμενο που θα έχει σταθερότητα στην πορεία του χρόνου. Αν είναι   μια λύση η  οποία θα  έχει ισχύ  για πέντε δέκα χρόνια και μετά οι Κύπριοι να είναι στον αέρα  δεν μπορούμε να τη δεχθούμε . ¨Όμως θέλουμε λύση. Γίνονται προσπάθειες. Περιμένουμε τις εξελίξεις. Με ρωτάτε για το Κυπριακό. Πρέπει να συμφωνήσουμε με την Τουρκία για αυτό. Και έχουμε την Τουρκία να έχει τέτοια συμπεριφορά έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου. Παραμένει ερώτημα . Πόσο και τι πρέπει να περιλαμβάνει μια συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού ώστε να μας δίνει ασφάλεια;  Όλοι λένε για καλή θέληση. Ναι καλή θέληση αλλά  που, πως και πότε.  Μια συμφωνία με τους Τούρκους πρέπει να είναι σταθερή και  τόσο συγκεκριμένη στις πρόνοιες της που να μην αφήνει αμφισημίες  και επίσης  το χρόνο να την επαναπροσδιορίζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.