Μπάλα είναι και γυρίζει και τίποτα δεν αλλάζει!

Γράφει ο Μίλτος Γήτας

Ένα θεαματικό αυτογκόλ πέτυχε η κυβέρνηση στο ποδόσφαιρο. Βέβαια δεν είναι ούτε η πρώτη κυβέρνηση που το κατάφερε ούτε η τελευταία που θα το κάνει. Στην πολιτική η «στραβή» γίνεται εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Το σημαντικότερο όμως στη διαχείριση αυτής της υπόθεσης δεν είναι ότι η κυβέρνηση κατάφερε να στρέψει τους πάντες εναντίον της. Αν το δούμε λίγο πιο μακροσκοπικά, πρέπει να ανησυχήσουμε.

Από πολλές απόψεις είναι εξαιρετικά διδακτική αυτή η ιστορία με το ποδόσφαιρο, καθώς οδηγεί σε ένα γενικό συμπέρασμα και αρκετά επί μέρους συμπεράσματα, όλα δυστυχώς πολύ θλιβερά. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η χώρα έχει κάνει ελάχιστη πρόοδο από πλευράς νοοτροπίας στη διαδρομή των τελευταίων 50 ετών και ουσιαστικά παραμένει «μη κυβερνήσιμη» τόσο με ευθύνη της πολιτικής τάξης, όσο και της κοινωνίας.

Η σαπίλα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ενδημική και μετράει πολλές δεκαετίες. Έδιναν και έπαιρναν οι λεγόμενες «παράγκες», τα στημένα ματς, οι παράγοντες και οι παραγοντίσκοι στις δεκαετίες του 1950, του 1960 και δώθε, ενώ η πολιτική τάξη σφύριζε αδιάφορα, όταν δεν συμμετείχε στο στήσιμο. Η διαφορά τού σήμερα είναι ότι τώρα τα λεφτά είναι σχετικά πολύ περισσότερα, υπάρχουν πια μεγαλοϊδιοκτήτες που χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για να προωθήσουν συμφέροντα –όχι μόνο οικονομικά– και κυρίως αυτοί αναμιγνύουν το ποδόσφαιρο με την πολιτική.

Παράλληλα και με την ανοχή της πολιτείας, έχει αναπτυχθεί ο οργανωμένος «χουλιγκανισμός» που, ανάλογα με τις περιστάσεις, πότε χρησιμεύει σαν ορδή εγκάθετων του κάθε μεγαλοϊδιοκτήτη, πότε σαν μοχλός πολιτικής πίεσης, πότε σαν τιμωρός αντιπάλων, και συχνότατα αποτελεί το φανερό πρόσωπο του υπόκοσμου του κοινού ποινικού δικαίου.

Άλλη μια ανησυχητική ένδειξη είναι πως ένα θέμα ποδοσφαίρου έγινε κυρίαρχο θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης (επί δύο ημέρες ήταν πρώτο θέμα στην «Αυγή») την ώρα που ο πρωθυπουργός είναι στη Γαλλία και όσα συμφωνήθηκαν εκεί θα επηρεάσουν πολύ περισσότερο την πορεία της χώρας, από το αν πάρει η μια ή άλλη ομάδα το πρωτάθλημα!

Δεν μπορώ να μη σταθώ βέβαια και στο γεγονός πως για πρώτη φορά στην επτάμηνη ζωή αυτής της κυβέρνησης τέθηκε θέμα κομματικής πειθαρχίας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Πέρασαν τόσα και τόσα νομοσχέδια, που θα επηρεάσουν άμεσα τη ζωή όλων των Ελλήνων και δεν υπήρξαν παραφωνίες από τους βουλευτές. Έπρεπε να κινδυνεύσει με υποβιβασμό ή με απώλεια βαθμών μια ομάδα στο πρωτάθλημα, για να υπάρξει «ηχηρή διαφοροποίηση» από έναν πρώην πρωθυπουργό;

Η δε στάση του κ. Αντώνη Σαμαρά πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαιτέρως. Καλώς ή κακώς το θέμα έγινε ζωτικό για την κυβέρνηση. Τέθηκε θέμα κομματικής πειθαρχίας και άπαντες είχαν το βλέμμα στη Βουλή και άρχισαν να μετράνε ψήφους και απουσίες. Η απουσία του από την ψηφοφορία έθεσε εκ των πραγμάτων ένα ζήτημα. Κάθε βουλευτής, ακόμη κι αν είναι πρώην πρωθυπουργός, έχει δύο δουλειές: ψηφίζει ή δεν ψηφίζει, και αιτιολογεί τη στάση του. Όχι στον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας κ. Σταύρο Καλαφάτη, αλλά στους ψηφοφόρους κατ’ αρχάς του κόμματός του –που κάποτε τον έκαναν πρωθυπουργό– και κατά δεύτερον σε όλους τους Έλληνες που τρία χρόνια τον είχαν πρωθυπουργό.

Δυστυχώς, σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας μας η Ελλάδα φαίνεται μη κυβερνήσιμη χώρα, κράτος που ουσιαστικά είναι απλή ιδέα, football lords, σάπιο σύστημα ποδοσφαίρου, χουλιγκανισμός, ασυδοσία, κατ’ εικόνα και ομοίωση ανεκτική κοινωνία, συνένοχη πολιτική τάξη, σαστισμένες κυβερνήσεις!

Πηγή: Πρωινός Λόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.