Κυβέρνηση… Πισσαρίδη για τα 32 δισ.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας
Ο πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει από νωρίς ότι δεν υπήρχε περίπτωση άμεσου γενικευμένου ανασχηματισμού. Οι πρόωρες εθνικές εκλογές δεν φαίνεται, και καλώς, να βρίσκονται στην κυβερνητική ατζέντα, και οι παρεμβάσεις στο σχήμα, πέρα από την ενίσχυση με κάποιους ακόμα υφυπουργούς με πολύ συγκεκριμένα καθήκοντα, είχαν ένα και μόνο στόχο.
Λίγες μέρες πριν, η επιτροπή με επικεφαλής τον νομπελίστα οικονομολόγο κ. Πισσαρίδη κατέθεσε μια σειρά προτάσεων για την βέλτιστη αξιοποίηση των 32 δισ. που θα εισρρεύσουν στην χώρα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Μέρος αυτών των προτάσεων είναι χρήσιμες και για την κατανομή των υπόλοιπων 40 δισ. δεδομένων κοινοτικών κονδυλίων, για τα οποία όμως υπάρχει έτσι κι αλλιώς ένα γενικό πλάνο χρήσης.
Το σχέδιο Πισσαρίδη, όπως παρουσιάστηκε στις γενικές του αρχές, περιγράφει αυτονόητες παρεμβάσεις παραγωγικού εκσυγχρονισμού με εξαγώγιμο προσανατολισμό, επενδυτικής επικαιροποίησης με στροφή σε νέες αειφόεους μορφές καθώς και ψηφιακής αναβάθμισης, σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Αναφέρει επίσης, εξίσου αυτονόητες, για μια σύγχρονη Δυτική χώρα, κρατικές προτεραιότητες ώστε το συνολικό αναπτυξιακό μοντέλο να μην προσκρούει σε άσκοπα εμπόδια και αγκυλώσεις, να είναι περιβαλλοντικά φιλικό και σε αγαστή συνεργασία με τον ερευνητικό κόσμο.
Το υπ. Ανάπτυξης διέθετε τον απαραίτητο μηχανισμό για την παρακολούθηση της απορροφητικότητας και την κατεύθυνση των 40 δισ. από το νέο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προγράμματα. Οπότε η ανάγκη δημιουργίας μια νέας άτυπης δομής με ειδικούς αν. Υπουργούς στα υπ. Οικονομικών και Ανάπτυξης, θεωρήθηκε απαραίτητη από τον πρωθυπουργό για την καλύτερη και ταχύτερη των νέων 32 δισ. Κι αυτό ίσως γιατί πρόκειται για κεφάλαια που θα δίνονται εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ως προς τη χρήση αλλά και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Αν αυτή η θεσμική αναδόμηση ήταν επιβεβλημένη, αν οι υπουργοί δεν μπορούσαν λόγω των πολλών υποχρεώσεων να αναλάβουν οι ίδιοι αυτό το βάρος με την τεχνοκρατική αρωγή των υφυπουργών και των υπηρεσιακών παραγόντων, είναι κάτι που το γνωρίζει καλύτερα από όλους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επέλεξε τελικά αυτό το νέο σχήμα. Η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα είναι κάτι που θα κριθεί στην πράξη.
Αυτό στο οποίοι θα πρέπει να προσβλέπουμε, οι πολίτες, είναι στην αρτιότερη και πιστότερη ανάδειξη των προτάσεων Πισσαρίδη αλλά και ολων των άλλων υπαρχόντων εθνικών αναπτυξιακών σχεδίων, όπως αυτό της McKinsey, ώστε να αναστραφούν το συντομότερο δυνατό οι ισχυρές υφεσιακές πιέσεις που δυστυχώς μέχρι να συμβεί αυτό πλήρως, θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί μια τετραετία με το ΑΕΠ ακόμη στα επίπεδα του 2019.