Κερδισμένοι και χαμένοι του ανασχηματισμού

Γράφει ο Σπαρτιάτης

Μετά από τρεις ημέρες διαρροών, φημών και αναλύσεων, μάθαμε τελικά ποιο είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα και είμαστε σε θέση να αναλύσουμε ποιοι κέρδισαν και ποιοι έχασαν από τον ανασχηματισμό.

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο επτάψυχος
18 μήνες μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και ήταν η δεύτερη φορά που κυκλοφορούσαν σενάρια υποβάθμισής του, όπως η ανταλλαγή χαρτοφυλακίων με τον Κωστή Χατζηδάκη ή η μετακίνησή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία έβλεπαν με καλό μάτι τόσο οι κλασικοί εσωκομματικοί του αντίπαλοι, όσο και ορισμένοι κοντά στον πρωθυπουργό, που τον αντιμετωπίζουν ανταγωνιστικά.

Για την τοποθέτησή του στο Υπουργείο Ανάπτυξης εξαρχής είχε ληφθεί υπόψη ότι αφενός του παρείχε δυνατότητα να προσφέρει έργο, αφετέρου δεν του επέτρεπε να φτιάξει αυτό που λέμε «προσωπικό στρατό». Το τελευταίο διάστημα οι επαφές και οι σχέσεις που έχει αναπτύξει με τους εκπροσώπους των φορέων της αγοράς για το σκοπό αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας φαίνονταν να ανατρέπουν αυτά τα δεδομένα, και αυτό δεν άρεσε σε πολλούς.

Παρ’ όλα αυτά, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά πως είναι δύσκολο να απομακρύνεις έναν καλό υπουργό. Σε μια περίοδο που για το Υπουργείο Ανάπτυξης προκύπτουν νέα ζητήματα καθημερινά και απροειδοποίητα, και όταν η μεγάλη πλειοψηφία των εμπλεκομένων (επενδυτές, φορείς της αγοράς, υπηρεσίες του υπουργείου κοκ) δείχνουν καθαρή εμπιστοσύνη στον υπουργό, είναι δύσκολο για τους ανταγωνιστές του να τον κάνουν στην άκρη.

 

Μάκης Βορίδης: Ο κερδισμένος
Η μετακίνηση του Μάκη Βορίδη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών συνιστά αναμφισβήτητα μια αναβάθμιση. Αποκτά δε έτι μεγαλύτερη σημασία αν ληφθούν υπόψη τα εξής:

Πρώτον, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποχωρεί ως ίσως ο πιο επιτυχημένος των τελευταίων δεκαετιών, ακριβώς στην κατάλληλη στιγμή που μόνο θετικά θα έχουν να θυμούνται από τη θητεία του.

Δεύτερον, η θητεία του στο Αγροτικής Ανάπτυξης του έδωσε τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τον αγροτικό κόσμο της επαρχίας, και να δημιουργήσει σχέσεις με αυτούς και τους εκπροσώπους τους. Η θητεία που θα ακολουθήσει στο Υπουργείο Εσωτερικών αναγκαστικά θα περιλαμβάνει επαφές με την αυτοδιοίκηση, με δήμους και περιφέρειες.

Αν αξιοποιηθεί και αυτή αναλόγως, είναι εφικτό στο τέλος της ο Μάκης Βορίδης να έχει στήσει έναν πολιτικό μηχανισμό που θα καλύπτει μεγάλο μέρος της επικράτειας, και θα μπορεί να αξιοποιηθεί εκλογικά.

 

Χάρης Θεοχάρης: Ο τυχερός
Η απομάκρυνση του Χάρη Θεοχάρη από το Υπουργείο Τουρισμού και το κυβερνητικό σχήμα θεωρείτο δεδομένη ήδη από τον προηγούμενο ανασχηματισμό. Τότε θεωρήθηκε ότι τη γλίτωσε επειδή αποφεύχθηκαν γενικώς οι μεγάλες αλλαγές. Τώρα ήταν το πρώτο όνομα που θεωρείτο δεδομένη αποχώρηση, αλλά παρ’ όλα αυτά έμεινε στη θέση του.

Έχουν ακουστεί διάφορα σενάρια. Άλλοι θεωρούν ότι του δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία να μετρηθεί σε μια φυσιολογική τουριστική περίοδο, χωρίς τις συνέπειες του COVID. Άλλοι λένε ότι η θέση προτάθηκε στο Θόδωρο Ρουσόπουλο και αρνήθηκε, οπότε έμεινε ο ίδιος. Άλλοι απλά θεωρούν ότι η απομάκρυνση του προερχομένου από το Ποτάμι Θεοχάρη δε συμβαδίζει με την προσέγγιση του χώρου του φιλελεύθερου Κέντρου που επιθυμεί ο πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση, όποια κι αν είναι η αιτία το χαρτοφυλάκιο ανήκει ακόμα σε αυτόν.

 

Χρήστος Ταραντίλης: Το στοίχημα
Ήταν γνωστό ήδη από την προεκλογική περίοδο πως ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε στενές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και θεωρούνταν δεδομένη η υπουργοποίησή του κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας.

Η έκπληξη όμως για πολλούς έγκειται στην επιλογή της θέσης του. Οι περισσότεροι στοιχημάτιζαν για την αξιοποίησή του σε παραγωγικό πόστο, κατά προτίμηση στο Υπουργείο Παιδείας ή στο Εργασίας, για την αξιοποίηση των περγαμηνών αποτελεσματικότητας που φέρει από την ακαδημαϊκή του θητεία. Αντί αυτού, του ανατέθηκε η επικοινωνιακή εκπροσώπηση της κυβέρνησης, ένα πόστο που συνήθως ανατίθεται σε άτομα με μεγαλύτερη εμπειρία στην πολιτική (πρόκειται για νεοεκλεγμένο βουλευτή επικρατείας). Αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα του ανασχηματισμού, μένει να δει αν θα βγει στον πρωθυπουργό.

 

Τάκης Θεοδωρικάκος: Το ερωτηματικό
Ήταν γνωστό εδώ και αρκετό καιρό πως ο Τάκης Θεοδωρικάκος δεν ήταν πλέον το Νο 3 της κυβέρνησης, όπως όταν ξεκίνησε η θητεία της. Το άστρο του είχε αρχίσει να δύει ήδη μετά την ψήφιση του νόμου για την ψήφο των ομογενών. Παρόλα αυτά, θα ήταν βιαστική και πρόχειρη μια ανάλυση που αποδίδει την έξοδό του σε αυτό. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι απλά δε χώραγε στο κυβερνητικό σχήμα, με δεδομένη την επιθυμία άλλων μελών του να αλλάξουν πόστο. Σε κάθε περίπτωση, θα του δοθεί μια ευκαιρία να δομήσει την υποψηφιότητά του στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, με σταυρό αυτή τη φορά.

 

Γιάννης Βρούτσης: Ο χαμένος
Αναμφισβήτητα η πλέον ηχηρή, αν και αναμενόμενη, αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα. Την περιμέναμε ήδη από το καλοκαίρι, έλαβε μια παράταση αλλά τελικά δεν αποφεύχθηκε. Δε μπορεί να του αποδώσει κανείς χαμηλή αποδοτικότητα, ήταν σίγουρα σε πολύ καλύτερη θέση από άλλους συναδέλφους του, και μάλιστα έχοντας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της πανδημίας.

Τα αρνητικά όμως στο ισοζύγιό του ήταν πολλά. Καταρχάς του χρεώθηκε η κακή διαχείριση της ενίσχυσης των επιστημόνων λόγω της πανδημίας, και κυρίως η ιστορία με τα voucher τηλεκατάρτισης και τα ΚΕΚ. Έκτοτε μεγάλο μέρος του επιστημονικού κόσμου και των φορέων που τους εκπροσωπεί ζητούσε την κεφαλή του επί πίνακι, θα ήταν όμως κοντόφθαλμο να θεωρήσουμε ότι ο Μητσοτάκης τον απομάκρυνε για να τους κάνει το χατίρι.

Περισσότερο συμβατή με την εικόνα του πρωθυπουργού φαίνεται η εκδοχή ότι ο τέως υπουργός πλήρωσε τα πολλά προβλήματα που συνεχίζει να έχει ο ΕΦΚΑ, καθώς και την απροθυμία του να λάβει πιο τολμηρά μέτρα για την αντιμετώπισή τους, κυρίως σε κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης. Η εκδοχή αυτή συμβαδίζει περισσότερο και με την επιλογή του Κωστή Χατζηδάκη ως αντικαταστάτη του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.