Ισλαμισμός, Βολταίρος και Τουρκία

Γράφει ο Δημοσθένης Δαββέτας, Καθηγητης φιλοσοφιας της Τέχνης, ποιητής εικαστικός, γεωπολιτιστικός αναλυτης

Τις μέρες αυτές στην Γαλλία βιώνουμε ακόμη ένα φαινόμενο που δείχνει το μεταναστευτικό και ιδεολογικό αδιέξοδο που υπάρχει σε κάποιες περιοχές της Γαλλίας. Στην περιοχή Trappes ,με 70% πλέον ισλαμικό πληθυσμό, ένας καθηγητής φιλοσοφίας, λόγω απειλών ,χρειάζεται αστυνομική προστασία για να μετακινηθεί από το σχολείο σπίτι του. Ο λόγος; Διδάσκει τ’ ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία σκέψης υποστηρίζοντας τις κοσμικές ιδέες. Κάτι που δεν μοιάζει να ‘ναι καλοδεχούμενο από τους ισλαμιστικών τάσεων μουσουλμάνους. Ταυτόχρονα γίνεται συζήτηση στην Γαλλική Βουλή για το νομοσχέδιο του Μακρόν περί” separatisme” ,δηλαδή για τα μέτρα που πρέπει η πολιτεία να πάρει για την προστασία της Δημοκρατίας από τους φανατικούς ισλαμιστές. Επίσης η Τουρκία κατηγορείται ότι διεισδύει επικίνδυνα στην Ευρώπη και την Γαλλική κοινωνία. Ο πρώτος στόχος των τρομοκρατών είναι η Γαλλία.

Απέναντι σ’ αυτό το κλίμα που κυριαρχεί στα ΜΜΕ και τον γενικό προβληματισμό για την απειλή απώλειας ελέγχου της κατάστασης, θυμάμαι τις τόσες σκηνές δολοφονικής βίας που ως τώρα γνώρισε η χώρα αυτή. Έχουμε συχνά την αίσθηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σ΄ ένα Αμερικάνικο φιλμ, με εκτελέσεις από κάποιους κατά συρροή δολοφόνους.. Σκηνές τρόμου, αποκαλυπτικές που φανέρωναν μια ψυχρότητα των εκτελεστών όπως τα βιντεοπαιχνίδια. Με μια μεγάλη διαφορά: άλλο οι φανταστικές σκηνές του κινηματογράφου κι άλλο η πραγματικότητα. Άλλο η δύναμη της τέχνης κι άλλο η βαρβαρότητα. Ο τρομοκράτης ενσαρκώνει την άρνηση της ανθρωπιάς. Οι δολοφόνοι των δημοσιογράφων του Charlie Hebdo, η των άλλων αθώων, διαφέρουν από τον κατά συρροή δολοφόνο. Γιατί δεν εκτίθενται σε άτομα, αλλά σε σύμβολα (π.χ. τους Εβραίους, τους δημοσιογράφους, τους αστυνομικούς κλπ). Θεωρούν τους εαυτούς τους το οπλισμένο χέρι του Αλλάχ, ο οποίος και θα τους μεταφέρει σε έναν άλλο ευτυχισμένο κόσμο.

Οι Ισλαμιστές αυτοί, είναι η αρχή ενός νέου τύπου πολέμου όπου στόχος είναι ο οποιοσδήποτε. Κρυμμένοι στο ανώνυμο πλήθος μπορούν να χτυπήσουν ανά πάσα στιγμή. Φτάνουν μόνο κάποια δευτερόλεπτα για να ξεπεράσει ο φανατικός τη γραμμή της νομιμότητας και της λογικής και να περάσει στο χώρο της ανομίας και του παραλόγου. Πρέπει να είμαστε όλοι μας έτοιμοι να δεχτούμε ότι ο αγώνας των τζιχαντιστών-τρομοκρατών δεν είναι μία αντίδραση εναντίον της φτώχιας και του ρατσισμού, ούτε είναι μία αντίδραση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη. Είναι κυρίως η μεταφορά του τζιχαντιστικού πολέμου από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη. Η στρατηγική των Ισλαμιστών εκμεταλλεύεται τη Δημοκρατική ανοχή και μετατρέπει τις κοινωνίες μας σε μαλθακούς ασθενείς.

Όμως αυτή η στάση δεν είναι η στάση του Ισλάμ. Η μεγάλη πλειοψηφία των πιστών αντιτίθενται στην τρομοκρατία. Δεν υιοθετούν την πρακτική των τρομοκρατών. Υπάρχει όμως κι ένα είδος ένοχης σιωπής στη σχέση Ισλάμ-Ισλαμισμού, υπάρχει η απουσία κριτικής παράδοσης. Δεν είναι αποδεκτό να γίνει κριτική της θρησκείας. Κάτι που αντίθετα γίνεται στη Δυτική Εκκλησία. Αυτό που σήμερα ίσως θα χρειαζόταν το Ισλάμ, είναι ένα είδος θεολογικού Διαφωτισμού, κάτι σα θρησκευτική επανάσταση, η οποία θα έβρισκε την ισορροπημένα δημιουργική απόσταση μεταξύ θρησκείας και πολιτείας. Χρειάζεται έναν Βολταίρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.