Ηχηρό μήνυμα από το Λονδίνο υπέρ της ψήφου στο εξωτερικό

Κίνηση για την Ψήφο στο Εξωτερικό
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ηχηρό μήνυμα από το Λονδίνο υπέρ της ψήφου στο εξωτερικό

Ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ του δικαιώματος συμμετοχής στις εκλογές από το εξωτερικό έστειλαν Έλληνες που ζουν στο Λονδίνο μαζί με εκπροσώπους ελληνικών κομμάτων την Κυριακή το απόγευμα. Τόσο με τη μεγάλη τους συμμετοχή, όσο και με τα επιχειρήματα που παρουσίασαν στην εκδήλωση στο UCL με θέμα «Ψήφος Ελλήνων στο Εξωτερικό: Παραχώρηση ή Δικαίωμα;», οι απόδημοι απέδειξαν ότι είναι παρόντες στο ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι και επιθυμούν να συμμετέχουν και στην εκλογική διαδικασία.

Η εκδήλωση ήταν η πρώτη της νεοσυσταθείσας «Κίνησης για την Ψήφο στο Εξωτερικό», σκοπός της οποίας είναι η διασφάλιση της άσκησης των πολιτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων που βρίσκονται εκτός Επικρατείας, και η ενημέρωση και η συζήτηση για το θέμα αυτό. Έλαβε χώρα σε συνδιοργάνωση με το «Hellenic Lectures London», έναν επίσης νεοσυσταθέντα οργανισμό με σκοπό τη διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτικο-οικονομικού και πολιτιστικού/ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος.

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν: ο κ. Θοδωρής Καλαμπόκης, Υπ. Ευρωβουλευτής ΝΔ, η κα. Κλεοπάτρα Σιδηροπούλου, Υπ. Ευρωβουλευτής με Το Ποτάμι, ο κ. Δημοσθένης Δαββέτας, Υπ. Ευρωβουλευτής ΕΚ και ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, Ευρωβουλευτής της Ελιάς και Υπ. Ευρωβουλευτής του Κιν.Αλ. (ο οποίος είχε προσκληθεί από τους διοργανωτές να παρέμβει μέσω Skype, καθώς δε μπορούσε να μεταβεί στο Λονδίνο, κάτι που εκ παραλείψεως δεν αναφέρθηκε στις προσκλήσεις της εκδήλωσης).

Στο πάνελ επίσης συμμετείχε ο κ. Νίκος Σκηνίτης, Συντονιστής Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού για το Η.Β., ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Η.Β., κ. Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς.

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι διοργανωτές βοήθησαν δεκάδες παριστάμενους να κάνουν τις αιτήσεις-δηλώσεις τους για να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο της ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο για τις Ευρωεκλογές, πολλές από τις οποίες κατέθεσαν εκ μέρους τους στο Προξενείο τη Δευτέρα.

Η συζήτηση ήταν ένα παράδειγμα διακομματισμού και υπερκομματισμού, καθώς οι εκπρόσωποι των κομμάτων χωρίς αντιπαραθέσεις παρουσίασαν τις θέσεις τους και συζήτησαν μεταξύ τους και με το κοινό καταλήγοντας, με μικρές τελικά αποκλίσεις, σε κοινές προτάσεις και συμπεράσματα και σε υποστήριξη του αιτήματος των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους. Αποδείχθηκε έτσι ότι, σε κατάλληλο περιβάλλον, όπως αυτό που προσέφερε η «Κίνηση για την Ψήφο στο Εξωτερικό», η δημιουργία συνθέσεων και υπερκομματικών συναινέσεων είναι πιθανή και επιτεύξιμη σε εθνικά ζητήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.