Η Τουρκία σε παροξυσμό

Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης, Φοιτητής Γλώσσας Φιλολογίας και πολιτισμού παρευξείνιων χωρών

Η Τουρκία με την Ελλάδα εδώ και μήνες περνάνε τις  χειρότερες σχέσεις τα τελευταία χρόνια,  χρειάζεται προσοχή από όλους, η  ελληνική πλευρά  να μην απαντά  στις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν και του Μπαχτσελί.  Μόνο αυτό δεν γίνεται, τουναντίον έχουμε τον Καμμένο να μιλάει  και να λέει  «μην ξεχνάτε το 21΄» στην Τουρκία που ονειρεύεται μια Οθωμανική Αυτοκρατορία και  από την άλλη έχουμε την δήλωση Κτασίκη να ανταλλάξουμε τους οχτώ με τους δύο. Καταλαβαίνεται ότι κάνουμε και εμείς την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Οι οχτώ δεν μπορούν να επιστραφούν,  γιατί  κάτι τέτοιο  δεν θυμίζει σε κράτος δικαίου και της Ευρώπης.  Οι δικαστικοί με βάση τα ασαφή στοιχεία, την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία έχουν αποφασίσει την μη έκδοση τους.  Η απόφαση έχει στηριχτεί στην ΕΣΔΑ και στα   άρθρα 5 και 3.

Οι  δύο είναι ένα διαφορετικό θέμα. Ένα θέμα που λυνόταν πολύ γρήγορα, αλλά  δεν λύθηκε  επειδή  ο Ερντογάν  έχει εγκαινιάσει  έναν καινούργιο  τύπου διπλωματίας « την διπλωματία των ομήρων». Νομίζει ότι κρατώντας ομήρους θα εκβιάσει τα κράτη τα  ίδια αλλά και τις άλλες χώρες για να δείξει ότι είναι άτεγκτος και δεν καταλαβαίνει.

Στην Βάρνα την Δευτέρα  μπορεί να τα  έψαλλαν ο Τουσκ και ο Γιούνκερ,  αλλά ο Ερντογάν έδειξε να μην πτοείται,  έδειξε ως υπεύθυνη για το θέμα την Τουρκική δικαιοσύνη.  Επειδή όμως ο Ερντογάν δεν είναι κανένας που να μην καταλαβαίνει τους είπε με κατηγορείτε ότι παραβαίνω στην δικαιοσύνη και τώρα  θέλετε να παρέμβω;  Κοινό μυστικό όμως  την δικαιοσύνη στην Τουρκία την ελέγχει ο ίδιος ο πρόεδρος.

Η  Τουρκία από την δικιά της πλευρά δεν θα σταματήσει να προκαλεί και να κάνει εμπρηστικές δηλώσεις . Το Τζίνι της προκλητικότητας έχει βγει από το μπουκάλι και δύσκολα θα γυρίσει πίσω.   Η Τουρκία νομίζει και βλέπει ότι ζει  ξανά το 1912. Το 1912 ήταν η Ελλάδα με τις άλλες χώρες στους πρώτους βαλκανικούς πολέμους και τώρα βλέπει την Ελλάδα από την μία και να έχει μαζί της την στήριξη της Αμερικής για να βάλλει εναντίον της Τουρκίας. Κάπως έτσι παρουσιάζεται η Ελλάδα στο εσωτερικό της Τουρκίας και δημιουργείται  το αυτό το πολεμικό κλίμα.

Ο Ερντογάν δεν θα σταματήσει,  θέλει να αντικαταστήσει τον Κεμάλ για να δείξει ότι και αυτός πέτυχε μεγάλες νίκες. Βλέπει το 2023 να έρχεται και θέλει να δείξει ότι η Τουρκία είναι ίδια και δεν έχασε τίποτα από τα σύνορα της. Αμφισβητεί την κυριαρχία  δεκαοχτώ νησιών μας και μιλάει για  επαναδιαπραγμάτευση   της  Λωζάννης κάτι που δεν γίνεται και φυσικά ο μεγαλύτερος φόβος της Τουρκίας είναι οι Κούρδοι στην Β. Συρία. Μπορεί να ανακατέλαβε το Αφρίν,  αλλά στο Μανμπτίτζ θα πρέπει  να συγκρουστεί με τους Αμερικάνους και δεν ξέρουμε εάν θα κάνει πίσω.

Στο Μανμπίτζ θα παιχτεί ένα μεγάλο παζάρι και δεν ξέρουμε εάν η Αμερική προδώσει τους Κούρδους για χάρη της Τουρκίας κάτι που μοιάζει δύσκολο,  γιατί είναι ο μόνος  σύμμαχος τους στον πόλεμο της Συρίας και η Ρωσία έκανε πίσω στο Αφρίν γιατί την ενδιαφέρει η Λαττάκεια .  Όλη έχουν το βλέμμα στην Γενεύη για το ποια χώρα θα έχει λόγο στην ειρηνευτική διαδικασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.