Η Τουρκία και η ανατολική Μεσόγειος

Γράφει ο Βαγγέλης Αντωνιάδης

Σταδιακά γίνεται προφανές πως η Τουρκία εισπράττει τα αντίποινα της προσέγγισης της με την Ρωσία και το Ιράν και της αντιευρωπαϊκής, αντιαμερικανικής και ευρύτερα αντιδυτικής της στάσης που πλέον κινείται στα όρια της απροσχημάτιστης εχθρότητας.

Στο αμιγώς επιχειρησιακό πεδίο η επιλογή της να προχωρήσει στην προμήθεια των S-400 οδήγησε στον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35.

Σε περιφερειακό επίπεδο, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου η γειτονική χώρα προκάλεσε πλήρη αποσταθεροποίηση με κύρια χαρακτηριστικά, τις πολυάριθμες επιχειρήσεις στην περιφέρεια της και την ευθυγράμμιση με τριτοκοσμικές και αναθεωρητικές δυνάμεις όπως η Ρωσία και το Ιράν. Αλλά και την ταύτιση με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ISIS και η Χαμάς καθώς φαίνεται πως η Άγκυρα υποκινεί τις ταραχές στο Ισραήλ. Γεγονότα που αποδεικνύουν πως η Τουρκία ρίχνει όλες τις γέφυρες επικοινωνίας με τον δυτικό κόσμο και τους θύλακες του στην περιοχή.

Η απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, ίσως ήταν αιφνιδιαστική, όμως τα αντίμετρα των Ηνωμένων Πολιτειών που περιλαμβάνουν την αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 ήταν απολύτως αναμενόμενο.

Αναμφίβολα αυτή η απόφαση είχε αρνητικό αντίκτυπο στην τεχνολογική ανάπτυξη, την οικονομία αλλά και την συνύπαρξη της Τουρκίας με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

Τα εμπόδια για την επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αναμφίβολα πολλά και τον κύριο λόγο έχει η διπλωματία. Όμως με τον Ερντογάν στην εξουσία τα περιθώρια να γεφυρωθεί το χάσμα παραμένουν πολύ περιορισμένα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.