Η «στρατηγική ασάφεια» του ΝΑΤΟ αμυντικό μέσο κατά της Μόσχας

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ πρόκειται να αναθέσουν στους στρατιωτικούς διοικητές της συμμαχίας να καταρτίσουν σχέδια για νέα περισσότερα στρατεύματα και αντιπυραυλική άμυνα στην Ανατολική Ευρώπη, δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες πριν από τη συνάντηση την Τετάρτη (16 Μαρτίου).

«Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατιωτική μας στάση σε αυτή τη νέα πραγματικότητα», δήλωσε την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Οι υπουργοί θα ξεκινήσουν μια σημαντική συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειάς μας μακροπρόθεσμα, σε όλους τους τομείς», είπε στους δημοσιογράφους.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται μια εβδομάδα πριν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, συναντηθούν στις Βρυξέλλες για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής την επόμενη Πέμπτη (24 Μαρτίου).

Η κίνηση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών μετά από ρωσικούς πύραυλους που έπληξαν μια ουκρανική βάση κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, στις 13 Μαρτίου, φέρνοντας την εισβολή μέχρι το κατώφλι του ΝΑΤΟ.

Αυτοί οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από ρωσικό έδαφος, είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, υπογραμμίζοντας την ικανότητα της Μόσχας να πλήξει τους ανατολικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Τουλάχιστον 10 από τους μεγαλύτερους συμμάχους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, έχουν αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα, πλοία και πολεμικά αεροσκάφη στην ανατολική πλευρά του και έχουν θέσει περισσότερα σε ετοιμότητα.

Μιλώντας για την βραχυπρόθεσμη απάντηση, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες» από τη συμμαχία είναι σε κατάσταση συναγερμού, συμπεριλαμβανομένων 40.000 υπό την άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ, ειδικά στα ανατολικά της συμμαχίας.

Αυτό αφορά επίσης στις ενισχυμένες ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ στα τρία κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία, καθώς και τη δύναμη ταχείας αντίδρασης της συμμαχίας, της οποίας η αιχμή του δόρατος, με επικεφαλής τη Γαλλία, έχει μεταφερθεί στη Ρουμανία.

Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 1949 για να περιορίσει μια στρατιωτική απειλή από τη Σοβιετική Ένωση. Ησυμμαχία δεν είναι δεσμευμένη βάσει συνθήκης να υπερασπιστεί την Ουκρανία, αλλά είναι υποχρεωμένη να το πράξει με τους 30 συμμάχους της μέσω του Άρθρου 5, της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας της συμμαχίας.

Ωστόσο, διπλωμάτες λένε ότι το ΝΑΤΟ θέλει να αποφύγει να παρουσιάσει ανοιχτά τα σχέδιά του ή τι θα πυροδοτούσε τη δέσμευσή τους για το «Άρθρο 5», λέγοντας ότι η «στρατηγική ασάφεια» είναι επίσης ένα αμυντικό μέσο ενάντια σε οποιαδήποτε ρωσική επίθεση.

euractiv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.