Η νέα περίοδος της Ελληνικής ΑΟΖ

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Με την πολλαπλή υπογραφή όλων των κρατών που συμμετέχουν και βρίσκονται στην πορεία του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο για την Ελληνική ΑΟΖ. Είναι ένα σπουδαίο βήμα υλοποίησης ενός οράματος δεκαετίες. Διότι και ο αγωγός πέρασε από μία φάση δυσπιστίας ειδικά από τους ηττοπαθείς και τους ραγιάδες που ποτέ δεν πίστεψαν ούτε στις δυνάμεις μας, ούτε στις πρωτοβουλίες που περνάμε για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια.

Τώρα που έχουμε μαζί μας την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιταλία και την Κύπρο, χωρίς να ξεχάσουμε τον έμπρακτο ρόλο που παίζουν τόσο η Γαλλία όσο και οι ΗΠΑ, φτάσαμε σε ένα επίπεδο όπου για να μην πιστέψεις τι γίνεται πρέπει να έχεις κάποια υστέρηση όποια και να είναι αυτή. Η ενεργειακή σκακιέρα της Ελληνικής ΑΟΖ δικαιώνεται από το πεδίο δράσης των παικτών που έχουν πια και κοινά συμφέροντα για την ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου σε συσχετισμό με τις ενεργειακές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι ο κυρίαρχος ρόλος της Ελλάδας αρχίζει να φαίνεται ειδικά όταν τον συνδυάζουμε με αυτόν της Κύπρου στην όλη υπόθεση. Η νέα περίοδος άρχισε για την Ελληνική ΑΟΖ και δεν έχουμε πια να να πείσουμε τους άπιστους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.