Η Κούβα αναπτύσσει 5 εμβόλια. Σοσιαλισμός ή σοβαρότητα…

Γράφει ο Σωτήρης Χήνος

Η Κούβα αναπτύσσει 5 εμβόλια. Ένα από αυτά έχει φτάσει σε προωθημένη φάση κλινικών δοκιμών και υπάρχει η ελπίδα να αποδειχθεί αποτελεσματικό και να αρχίσει η παραγωγή του στην καλύτερη στα τέλη του καλοκαιριού, το πιο πιθανό στα τέλη του έτους…

Στα τέλη λοιπόν του καλοκαιριού, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να αρχίσει ο εμβολιασμός των κατοίκων αυτού του νησιού. Να αρχίσει. Εν τω μεταξύ, θα έχει εμβολιαστεί πάνω από το 60-70% των πολιτών των ανεπτυγμένων χωρών και κοντά στο 40% του τρίτου κόσμου.

Πόσοι σήμερα έχουν εμβολιαστεί στην Κούβα; Κανένας. Πόσοι στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία; Το 18% του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, η Κούβα, στο διάγραμμα των ημερήσιων κρουσμάτων είναι στα ιστορικά υψηλά, την ίδια ώρα που η Δομινικανή Δημοκρατία βρίσκεται 60% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά….

Φιλόδοξη η προσπάθεια παρασκευής των εμβολίων αναμφισβήτητα. Πρακτικά όμως ποια αξία έχει; Ξεκινώντας να κατασκευάσεις ένα δικό σου εμβόλιο, έχοντας limited resources, θα φτάσεις – ίσως – στο ποθητό αποτέλεσμα 1 χρόνο μετά από τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. Άρα, όλος ο κόσμος θα εμβολιάζεται και εσύ θα κάθεσαι, θα κοιτάς αμήχανα και θα περιμένεις πότε και αν θα φτιάξεις το δικό σου!!!!

Και άντε και τελικά κατάφερες και έφτασες στο επιθυμητό σημείο να μπορείς να ξεκινήσεις παραγωγή ασφαλών εμβολίων. Ποιους θα εμβολιάσεις;; 10 εκ. Κουβανούς;; Έριξες τόσους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους στα πλαίσια μιας χειμάζουσας οικονομίας για να εμβολιάσεις μόνο το δικό σου πληθυσμό και με τεράστια χρονική καθυστέρηση;;;!!!! Θα εμβολιάσουν λέει και τους τουρίστες. Σιγά μην περιμένουν οι τουρίστες να πάνε στην Κούβα για να εμβολιαστούν όταν μπορούν να εμβολιαστούν στη χώρα τους 6 μήνες νωρίτερα!!!

Σε επίπεδο κόστους, μία χώρα που αγοράζει τα εμβόλια, θα τις στοιχίσει κατά ΜΟ €10 το εμβόλιο και στην Κούβα θα στοιχίσει πολλαπλάσια, γιατί απλά το ανέπτυξε η ίδια χωρίς να μπορεί να το αξιοποιήσει πουλώντας το σε άλλα κράτη προκειμένου να αποσβέσει το κόστος ανάπτυξης…
Και γιατί όλα αυτά; Για να μην δώσει χρήματα στις μισητές πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες; Όταν εισάγει αντιβιωτικά και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα δεν τους δίνει χρήματα;;;!!! Για να αποδείξει τα επιστημονικά επιτεύγματα του άγιου σοσιαλισμού;;; Εις βάρος του έγκαιρου εμβολιασμού άρα και της υγείας του πληθυσμού της και εις βάρος της οικονομίας της;;;

Το γνωστό δίλλημα, πλέον παίρνει την εξής μορφή:
Σοσιαλισμός ή σοβαρότητα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.