Η καλή πλευρά των social media
Της Ελένης – Ρεβέκκας Στάιου
Κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες, σε όλα τα υπόλοιπα social media, ένα βίντεο από το TikTok με κάποια κορίτσια σε σχολική τάξη που λένε διάφορα. Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να κάνω αναπαραγωγή του τι λένε, ούτε και να κάνω αναπαραγωγή αυτών που τους γράφουν από κάτω.
Το θέμα είναι το πώς βγαίνει η εικόνα προς τα έξω ότι αυτή είναι η νεολαία, ότι αυτά κάνουν, ότι αυτά βλέπουν «στα ΤικΤοκ» και μόνο τέτοια κάνουν.
Αν κάτσει να το σκεφτεί κανείς ψύχραιμα, κατανοεί ότι δεν φταίει καμία πλατφόρμα για το πόσο… καλόπαιδα είναι μερικά ή για το πόσο αλήτες είναι κάποιοι μεγάλοι.
Δεν χρειάζεται κανένα κοινωνικό δίκτυο για να σου προκαλέσει κάτι τέτοιο, το έχεις μέσα σου, στο έχουν μάθει, και απλά βρίσκεις την ευκαιρία να το βγάλεις προς τα έξω. Ναι, μπορεί τα κοινωνικά δίκτυα να σου δίνουν «ιδέες» αλλά ο σπόρος υπάρχει μέσα σου και αυτό φυσικά αποδεικνύεται ότι τα ίδια πράγματα βλέπουν 1000 άνθρωποι, και μόνο οι 10 κάνουν τα τέρατα.
Ξεκινώ λοιπόν από το πολύ βασικό ότι δεν είναι έτσι τα παιδιά, οι νέοι.
Είναι σημαντικό όμως να θυμόμαστε ότι τα social media είναι εργαλεία, το έχω πει ξανά, το έχω αναλύσει, το λέμε στα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά. Τα social media είναι ένας απέραντος χώρος. Θα υπάρχουν γωνιές που «δεν φωτίζονται» σωστά, που είναι «σκοτεινές». Υπάρχουν όμως και πολύ μεγάλες εκτάσεις, οι περισσότερες στην πραγματικότητα, που είναι πολύ φωτεινές, που είναι αισιόδοξες, που δίνουν πραγματικά καλά παραδείγματα, διασκεδάζουν και βοηθούν στην επικοινωνία.
Πιάνοντας το TikTok, αν κάποιος περιηγηθεί θα δει μια τρομακτική ποικιλία περιεχομένου. Θα δει καλές πράξεις, θα δει ιστορίες αγάπης, θα δει ιστορίες αλληλεγγύης, θα δει ιστορίες επιτυχίας, θα δει ιστορίες που μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα και βρίσκουν την ευκαιρία να έρθουν στη δημοσιότητα. Ιστορίες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα «έβγαιναν» στον αέρα. Ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα είναι η οικογένεια Kelce στην Αμερική. Ακολουθεί ένα μικρό ιστορικό για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται.
Η οικογένεια Kelce είναι γνωστή στην Αμερική γιατί οι δύο γιοι είναι γνωστοί και επιτυχημένοι αθλητές στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο. Ο μεγάλος γιος, Jason, είναι παντρεμένος και έχει 3 κορίτσια και είναι πολύ «γνωστός» στο αμερικάνικο κοινό για το χιούμορ, την απλότητά του, και την οικογενειακή του ζωή που είναι «καθημερινή» και ο μικρός γιoς, Travis, έγινε πιο γνωστός όταν κέρδισε το τελευταίο (αν δεν κάνω λάθος) Super Bowl (μάλιστα ήταν αντίπαλοι με τον αδερφό του και το πώς το χειρίστηκαν έγινε θετικό viral) ενώ έγινε κυριολεκτικά super star όταν έγινε γνωστό πως είναι ζευγάρι με την Taylor Swift.
Είναι και οι δύο πολύ γνωστοί, πολύ δεμένοι με την οικογένειά τους, με χιούμορ, δε φοβούνται να δείξουν τα συναισθήματά τους, την αγάπη τους, τη λύπη τους και η Αμερική τους αγαπά πολύ, το TikTok τους λατρεύει. Αν διαβάσει κάποιος τα σχόλια κάτω από τα βίντεό τους είναι τρομερό το πώς αυτή η οικογένεια αποτελεί ένα πολύ θετικό παράδειγμα για το πώς «πρέπει» να μεγαλώνουν τα αγόρια (εκθειάζουν όλα τα σχόλια τη μητέρα της οικογένειας για την ανατροφή που τους έχει δώσει). Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια (και έχει σημασία για την Αμερική) για το ότι όταν βλέπουν βίντεό τους, αισθάνονται ότι βρίσκονται στο «SafeTok», αισθάνονται ασφαλείς.
Αν είστε στο TikTok, κάντε μια αναζήτηση και δείτε τον πιτσιρικά που είναι στον αγώνα μπάσκετ του Παναθηναϊκού και τραγουδά με την κερκίδα. Διαβάστε τα σχόλια και δείτε πόσο ωραία μπορούν να γίνουν τα social media. Ιστορίες σαν αυτές, υπάρχουν ένα σωρό. Γιατί τα social media δεν ανήκουν σε λίγους, ανήκουν σε όλους. Άρα μην αφήνουμε τους λίγους αρνητικούς, τους λίγους κακούς να τα κάνουν δικά τους. Είναι άδικο για όλους τους υπόλοιπους και για τα ίδια τα μέσα.