Η Φιέστα στις Πρέσπες και το πλήγμα στο εθνικό συμφέρον

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση στην φιέστα των Πρεσπών για την ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων, δεν είναι απλά μια κακή συμφωνία, αλλά μια κίνηση χωρίς κανένα στρατηγικό κέρδος για την Ελλάδα, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για το μέλλον και το εθνικά συμφέροντα.

Παρά τους πανηγυρισμούς και τις επευφημίες από το εξωτερικό κανείς δεν μπορεί να παραθέσει ένα ουσιαστικό κέρδος για την Ελλάδα από αυτή τη συμφωνία. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι χειροκροτητές της στο εσωτερικό και το εξωτερικό, πέρα από το γενικόλογο επιχείρημα ότι πρόκειται για μια συμφωνία η οποία είναι καλή για τη σταθερότητα των Βαλκανίων και το αστείο επιχείρημα του Τζόρτζ Σόρος ότι σταθεροποιεί την Ευρώπη, δεν έχουν κατά θέσει κατι χειροπιαστό που να μπορεί να στηρίξει μια συμφωνία που παραχωρεί το όνομα “Μακεδονία”, μακεδονική γλώσσα και εθνότητα.

Επί της ουσίας τα Σκόπια πήραν τα πάντα και η Ελλάδα, πήρε κενά περιεχομένου χειροκροτήματα, συγχαρητήρια και άλλες αοριστίες.

Το γειτονικό κρατίδιο όπως όλα δείχνουν μπαίνει σε πορεία εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, δίνοντας στην Ελλάδα υποσχέσεις που ακόμα και εάν τις τηρήσει στην ουσία δεν έχουν κανένα ουσιαστικό όφελος για τα ελληνικά συμφέροντα.

Ξεκινώντας από την είσοδο των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόκειται για κάτι που στην ουσία είναι μια αδιάφορη για την Ελλάδα εξέλιξη. Η διαδικασία εισόδου αποτελείται από 35 κεφάλαια. Ακόμα και στην περίπτωση που τα Σκόπια καταφέρουν σε χρόνο ρεκόρ να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες, ποιο θα είναι πραγματικά το κέρδος για την Ελλάδα. Στην ουσία αδιάφορο. Μια ακόμη χώρα μέλος στο προβληματικό οικοδόμημα της ΕΕ, το οποίο τρίζει επικίνδυνα. Άρα άνθρακας ο θησαυρός. Βέβαια εάν πιστέψει κανείς αυτά που ακούγονται, η κυβέρνηση κατάφερε να πάρει ως αντάλλαγμα ένα ξεροκόμματο στο θέμα του χρέους.

Εκεί που το πράγμα δεν είναι τόσο απλό και κρύβει πραγματικά κινδύνους είναι το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Εκεί η διαδικασία δεν είναι το ίδιο χρονοβόρα και η Ατλαντική Συμμαχία φαίνεται να καίγεται να προλάβει την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, για την ένταξη του κρατιδίου.

Πολλοί είναι εκείνοι που προτάσσουν το ανόητο επιχείρημα ότι η Ελλάδα υπογράφοντας αυτή την κακή συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων, έκανε μια στρατηγική κίνηση ανατρέποντας τα σχέδια της Τουρκίας για δημιουργία ενός τουρκικής επιρροής τόξου στα Βαλκάνια. Τα Σκόπια μπαίνουν στο ΝΑΤΟ, οπότε δεν θα είναι ανοικτά πλέον στην επιρροή της Τουρκίας. Δυστυχώς αυτοί που τα λένε αυτά κοιμούνται ύπνο βαθύ. Η σχέση των Σκοπίων με την Τουρκία θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με την είσοδο του κρατιδίου στο ΝΑΤΟ, και η Τουρκία θα καταφέρει να δημιουργήσει ένα δικό της τόξο επιρροής στο εσωτερικό της Συμμαχίας, το οποίο θα ξεκινά από την Άγκυρα και θα φτάνει μέχρι την Αλβανία.

Και το σημαντικότερο όλων, η άνευ ουσιαστικού κέρδους και καθ’ υπόδειξη παράδοση του εθνικού συμφέροντος της Ελλάδας μέσα από αυτή τη συμφωνία ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, σε όλο το φάσμα των εθνικών θεμάτων στο προσεχές μέλλον.

Μετά τις εκλογές στην Τουρκία, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η αναθεωρητική στρατηγική της Άγκυρας θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και επικίνδυνα από την περίπτωση των Σκοπίων. Η εικόνα που παρουσίασε η Ελλάδα, μέσα από αυτή την τραγική συμφωνία στις Πρέσπες, αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των διεκδικήσεων της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.

Μετά την διαφαινόμενη επιδείνωση των σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνα για τη χώρα μας. Αυτοί που επιχαίρουν για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την παράδοση των μαχητικών F35 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, το οποίο σπρώχνει ακόμη πιο πολύ την Άγκυρα στην αγκαλιά της Μόσχας, να δούμε τι θα κάνουν όταν ανάψει κανένα πανηγύρι με τους γείτονες. Γιατί εάν περιμένουν να μπει στη μέση ο 6ος Αμερικανικός Στόλος, τότε ζουν σε κόσμο εικονικής πραγματικότητας.

Πολύ απλά Ουάσιγκτον και Μόσχα θα μας οδηγήσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και όλοι γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο μεγάλος χαμένος. Τότε θα θυμηθούν όλοι την φιέστα του ανοίξαμε και σας περιμένουμε στις Πρέσπες, αλλά θα είναι πολύ αργά.

 

*Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.  

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.