Η Εξωτερική πολιτική δεν είναι για ερασιτέχνες!

Γράφει ο Δρ. Αθανάσιος Χ. Κοτσιαρός, Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων με εξειδίκευση σε θέματα Τουρκίας

Την τελευταία περίοδο έχουμε γίνει όλοι θεατές μιας ολοένα και αυξανόμενης προκλητικότητας της Τουρκίας έναντι της χώρας μας.

Η αλλαγή στάσης της Τουρκίας ξεκίνησε μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη χώρα μας τον περασμένο Δεκέμβριο. Είναι πλέον προφανές ότι η επίσκεψη αυτή, η πρώτη Τούρκου Προέδρου μετά από 65 χρόνια, ήταν τουλάχιστον ελλιπώς προετοιμασμένη. Το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση με αυτήν ήταν να επιδεινώσει δραματικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να επιτρέψει στον Πρόεδρο Ερντογάν σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση να αμφισβητήσει τη Συνθήκη της Λωζάννης και το Διεθνές Δίκαιο.

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, η -όπως αποδείχτηκε- αποτυχημένη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου «ξεγύμνωσε» την κυβέρνηση και αποκάλυψε σε όλο του το μεγαλείο τον πρωτοφανή ερασιτεχνισμό με τον οποίο χειριζόμαστε (και) τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Και δυστυχώς, την ανικανότητα της συγκυβέρνησης να διαχειριστεί με επάρκεια τα διμερή ζητήματα και τα εθνικά μας θέματα φαίνεται πως κατάλαβαν και ο Τούρκος Πρόεδρος και οι πολύπειροι διπλωμάτες που τον συνόδευαν. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι από τότε έχουν αυξηθεί δραματικά οι τουρκικές προκλήσεις.

Ορισμένοι φίλοι της κυβέρνησης αποδίδουν την τουρκική προκλητικότητα σε εσωτερικούς λόγους. Όμως εξετάζοντας αντικειμενικά τους δικούς μας χειρισμούς, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τα τραγικά λάθη που έχουμε κάνει εδώ και μήνες στη διαχείριση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης με τη γείτονα.

Τα λάθη που ξεκίνησαν από την απροετοίμαστη και επιζήμια για τα εθνικά μας θέματα επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, φτάνουν μέχρι την υπόσχεση που φαίνεται να έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προς τον Τούρκο πρόεδρο για επιστροφή των 8 στρατιωτικών κατέφυγαν στη χώρα μας! Και δυστυχώς, τα λάθη και ο ερασιτεχνισμός μας δεν σταματούν εκεί.

Αποδεικνύονται με την πολυφωνία και τις διαρροές του Μαξίμου σχετικά με το τι πραγματικά έγινε με το ελικόπτερο στη Ρω ή στη διαχείριση της κατάστασης με τους δύο στρατιωτικούς, με τον Υπουργό Άμυνας να μιλά για «ομήρους» και τελικώς ο Πρόεδρος Ερντογάν να θέτει ζήτημα ανταλλαγής των 2 Ελλήνων με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται στη χώρα μας.

Μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος έχει επανειλημμένα αναφερθεί στη ρητή υπόσχεση του κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν έχει ακόμα και σήμερα διαψεύσει ότι αυτή είναι η αλήθεια. Φαίνεται δυστυχώς ότι τις ψεύτικες, καθησυχαστικές υποσχέσεις ο κ. Τσίπρας νόμιζε ότι τις δίνει σε κάποιον Πρόεδρο δεκαπενταμελούς και όχι στον πολύ έμπειρο Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας. Γιατί θεωρώ απίθανο να του διέφυγε του Πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου και ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητη.

Και δυστυχώς, τα σφάλματα δεν έχουν τέλος. Στο πιο πρόσφατο γεγονός με τη μίσθωση Γαλλικών φρεγατών, χρειάστηκε η άμεση διάψευση από το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας και η κατόπιν η παραχώρηση συνέντευξης τύπου της ηγεσίας του δικού μας Υπουργείου για να αποκατασταθεί η αλήθεια ότι καμία συμφωνία δεν υπάρχει με τη Γαλλία. Και αυτό, παρά τις αρχικές αναφορές του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας ότι οι Γαλλικές φρεγάτες θα έπλεαν το καλοκαίρι στο Αιγαίο…

Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ότι οι χειρισμοί αυτοί τραυματίζουν την αξιοπιστία και τη διπλωματική ισχύ της χώρας μας και δίνουν την εικόνα μιας κυβέρνησης που δεν ξέρει που βαδίζει.  Παραμένει ασυντόνιστη, χωρίς να έχει μια ενιαία φωνή στη διαχείριση των διμερών μας ζητημάτων. Ωστόσο, η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται από ερασιτέχνες. Δεν μπορεί να υπάρχουν πολλά κέντρα αποφάσεων, αντικρουόμενες απόψεις και διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με τα κορυφαία εθνικά μας ζητήματα.

Χρειάζεται εμπειρία, επαγγελματισμός και μακροχρόνια συνέπεια. Χρειάζεται μια ενιαία, ξεκάθαρη φωνή εμπιστοσύνης, που σε καμία περίπτωση δεν εκπέμπει η σημερινή κυβέρνηση. Γιατί είναι αυτονόητο ότι η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας πρέπει να διαμορφώνεται και να ασκείται από επαγγελματίες.

Επομένως, για την προστασία των εθνικών μας κεκτημένων το καλύτερο που έχει να κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι να αλλάξει άμεσα στάση, να σταματήσει την πολυφωνία και να ακούσει επιτέλους τους έμπειρους διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες, που ξέρουν καλύτερα τα δύσκολα μονοπάτια της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής. Και αυτό οφείλει κατά την άποψή μας να το κάνει προτού θρηνήσουμε και άλλα θύματα ή εμπλακούμε σε ακόμα δυσκολότερες καταστάσεις που θα μας οδηγήσουν στα πρόθυρα πολέμου με τη γείτονα. Εξάλλου, κατά τον κ. Κουβέλη ο «ακήρυχτος πόλεμος» στο Αιγαίο έχει ήδη ξεκινήσει…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.