Η δυναμική της ΝΔ θα φανεί και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση 

Του Χρήστου Νικολάου*

Δεν χωράει αμφιβολία πως στις Εθνικές Εκλογές της 21η Μαΐου η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψαν Ιστορία πετυχαίνοντας ποσοστό 40,79% το οποίο μεταφράζεται σε 146 έδρες και μάλιστα με απλή αναλογική. 

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε την απόλυτη ήττα με ποσοστό μόλις 20,07%. Πρόκειται για μία πολιτική συντριβή που καμία δημοσκόπηση δεν είχε καταφέρει να προβλέψει και η οποία σηματοδοτεί το τέλος της εποχής των… «ψευδαισθήσεων.» 

Οι πολίτες κουράστηκαν από τα ευχολόγια και την τοξικότητα στο δημόσιο διάλογο και επέλεξαν μία καθαρή λύση. Ένα κόμμα δοκιμασμένο στα δύσκολα, όπως ήταν ο υβριδικός πόλεμος στον Έβρο, η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, αλλά και η πληθωριστική κρίση που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε, παρά τις πολλές προαναφερθείσες εισαγόμενες κρίσεις, να αφήσει πίσω της πλούσιο μεταρρυθμιστικό έργο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ψηφιοποίηση του κράτους, η οποία βελτίωσε την καθημερινότητα των πολιτών εξασφαλίζοντάς τους αμεσότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση.

Επιπρόσθετα, βελτιώθηκε η διεθνής εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, αναβαθμίστηκε η αμυντική μας ικανότητα, μειώθηκαν οι φόροι, μειώθηκε η ανεργία από το 17% (το 2019) στο 11%, ο ΕΦΚΑ εξελίχθηκε σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες όπως η έκδοση σύνταξης σε μόλις 60 ημέρες, κ.ά.

Ειδικότερα, οι λαϊκές γειτονιές, όπως αυτές του Δυτικού Τομέα Αθηνών ευνοήθηκαν πολύ από την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και αυτό προφανώς είναι κάτι το οποίο συνεκτίμησαν οι συμπολίτες μας πριν πάνε στην κάλπη. Αν συγκρίνει κανείς τα ποσοστά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στα Δυτικά Προάστια το 2019 με αυτά του 2023 μπορεί να διαπιστώσει του λόγου το αληθές. 

Το 2019 η ΝΔ στον Δυτικό Τομέα Αθηνών έλαβε ποσοστό 29,69% και ο ΣΥΡΙΖΑ 38,60%. Τέσσερα χρόνια μετά η εικόνα άλλαξε. Η ΝΔ συγκέντρωσε 34,46% και ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 22,71%. Είναι προφανές ότι οι λαϊκές συνοικίες αγκάλιασαν την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και το πρόγραμμα διακυβέρνησης που παρουσίασε η ΝΔ για την περίοδο 2023-2027.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Χαϊδαρίου, όπου το 2019 η ΝΔ είχε συγκεντρώσει 33,22% και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει πρώτος με 34,03%. Τέσσερα χρόνια μετά οι Χαϊδαριώτες έφεραν πρώτη την ΝΔ με 37,32% και τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο με 20,60%.

Το μήνυμα της κάλπης ήταν σαφές. Οι συμπολίτες μας επέλεξαν τις πράξεις από τα λόγια και την ελπίδα έναντι της απαισιοδοξίας. Η εποχή των κούφιων υποσχέσεων, του λαϊκισμού και της αδυναμίας εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών έχει παρέλθει. Οι πολίτες πιο συνειδητοποιημένοι από ποτέ επιλέγουν τη σύνεση και την αξιοπιστία. Έχουν αντιληφθεί, με το δύσκολο τρόπο, ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Υπάρχει μόνο σκληρή δουλειά, στρατηγικός σχεδιασμός και γρήγορη λήψη αποφάσεων, όταν το απαιτούν οι συνθήκες. 

Αναμένουμε λοιπόν η δυναμική της ΝΔ από τις Εθνικές Εκλογές να φανεί και στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, με τους πολίτες να επιλέγουν τους συνδυασμούς εκείνους που ιδεολογικά είναι πιο κοντά στις αξίες της γαλάζιας παράταξης. Είναι καιρός το μήνυμα της προκοπής και των δράσεων έναντι των υποσχέσεων να φτάσει και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία συνιστά το κύτταρο της δημοκρατίας. 

*Ο Χρήστος Νικολάου είναι Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ., Πολιτικός Επιστήμονας ΕΚΠΑ και υποψήφιος Δήμαρχος Χαϊδαρίου – επικεφαλής του συνδυασμού «Χαϊδάρι-Νέο Ξεκίνημα»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.