Η ατζέντα της ανάπτυξης

Γράφει ο Πάνος Αμυράς

Η κανονικότητα, που δεν ήταν ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά, αποτελεί τη βάση για την οικονομική και κοινωνική ευημερία

Η παρατεταμένη καλοκαιρία μπορεί να προβληματίζει τους ειδικούς, που βλέπουν να εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς η κλιματική αλλαγή, αλλά τουλάχιστον περιέχει και ένα θετικό στοιχείο για την οικονομία.

Ο τουρισμός εξακολουθεί να κινείται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, μαθαίνουμε ότι στα νησιά του Αιγαίου τα κρουαζιερόπλοια δένουν γεμάτα επιβάτες, ενώ η Αθήνα σφύζει από ξένους επισκέπτες, που συνδυάζουν αρχαιότητες με μπάνια στις ακτές του Σαρωνικού.

Η ανάπτυξη φέτος αναμένεται να κινηθεί πάνω από το 2,3% χάρη στη σημαντική αύξηση εξαγωγών και επενδύσεων αλλά και στην παρατεταμένη τουριστική περίοδο, που θα φέρει συνολικά έσοδα άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια. Οι επενδυτικοί οίκοι αξιολογούν θετικά τις επιδόσεις της οικονομίας και τα οφέλη από την αναβάθμιση αποτυπώνονται στις σημαντικές επενδύσεις που γίνονται στην κτηματαγορά, την ενέργεια και τη μεταποίηση.

Η πτώση της ανεργίας στο 10%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, εξηγεί και την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Η κανονικότητα που δεν ήταν ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά, όπως έλεγε η «συντρόφισσα» Αχτσιόγλου, είναι η προϋπόθεση για την ευημερία και την υλοποίηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Χωρίς δόση υπερβολής και με δεδομένα τα προβλήματα της μέσης οικογένειας λόγω της ακρίβειας σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, η καθημερινότητα δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνη της κρίσης, των Μνημονίων, της πολιτικής αναταραχής και της οικονομικής αβεβαιότητας. Για πρώτη φορά από το 2010 καταγράφονται επιστροφές επαγγελματιών από το εξωτερικό στην πατρίδα, που θα μπορούσαν να ήταν περισσότερες εάν υπήρχαν καλύτερες υπηρεσίες Υγείας, εκπαίδευσης, αλλά και τηλεπικοινωνιών.

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πάνω από 300.000 νέες θέσεις εργασίας, η ανεργία, που είχε γίνει μάστιγα την περίοδο των Μνημονίων, υποχωρεί, ενώ οι προοπτικές είναι θετικές εάν η κυβέρνηση τρέξει αλλαγές που θα βελτιώνουν περαιτέρω το επενδυτικό πλαίσιο, θα αναμορφώνουν τη λειτουργία του κράτους και θα ενισχύουν την παραγωγή, από τον αγροτικό τομέα και τις βιοτεχνίες μέχρι τις βιομηχανίες και τα ερευνητικά κέντρα υψηλής τεχνολογίας.

Το επιστημονικό δυναμικό υπάρχει, κάθε νέα ποιοτική θέση εργασίας δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία. Τώρα είναι η ευκαιρία για την Ελλάδα να κάνει το άλμα της σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη και να καλύψει το χαμένο έδαφος των περασμένων 10-12 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεσήμανε την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, οι επενδύσεις σε πάγια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος την τελευταία τετραετία (από 10,7% το 2019 σε 13,7%), αν και εξακολουθούν να υπολείπονται του μέσου όρου της Ε.Ε., που είναι 22%. Μόνο οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2022 ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών, φτάνοντας στο 3,5% του ΑΕΠ της χώρας, ενδεικτικό του δυναμισμού της οικονομίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προχωρήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ενώ σχεδιάζει αλλαγές στο ΕΣΥ και στη Δημόσια Διοίκηση. Πρέπει να πάει με ταχύτερους ρυθμούς, η κοινωνία στηρίζει κάθε μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, γιατί πλήρωσε ακριβά ιδεοληψίες, τυχοδιωκτισμούς και ανικανότητες.

Η καλοκαιρία αργά ή γρήγορα θα δώσει τη θέση της στη βαρυχειμωνιά, όμως η επενδυτική άνοιξη θα συνεχισθεί, εάν κάθε μέρα γίνεται και από ένα βήμα στη μάχη κατά της γραφειοκρατίας και των άλλων χρόνιων παθογενειών.

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.