Η Αριστερά της Βενεζουέλας…

«Εφιστώ την προσοχή σου», γράφει ο σύντροφος Αλέξης στον σύντροφο πρόεδρο Μαδούρο, Φεβρουάριο 2013, «σε ένα ευαίσθητο θέμα στο οποίο περιμένω τη συμβολή σου και την παρέμβασή σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη γνωστό σ’ εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός Ελλάδος, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά, τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα».

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την παρέμβαση του προέδρου της Βενεζουέλας για «το γνωστό ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα». Ο πρέσβης της Βενεζουέλας, Φρανκλίν Ραμόν Γκονσάλες, παρενοχλούσε σεξουαλικά τις Ελληνίδες εργαζόμενες στην πρεσβεία. Προηγουμένως είχε παρενοχλήσει τις υπαλλήλους στην Ουρουγουάη και στην Ουκρανία, όπου υπηρέτησε.

«Είχαμε κάνει τρεις καταγγελίες στο Καράκας», δήλωσαν αργότερα οι εργαζόμενες, «στις οποίες δεν τους δόθηκε η σημασία που έπρεπε, οπότε απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο «κύριος» πρέσβης μάς απειλούσε: «Αν αντιδράσεις, θα φύγεις, θα απολυθείς», μας έλεγε. «Μας πίεζαν από τον ΣΥΡΙΖΑ πως δεν πρέπει να μιλήσουμε, καθώς θα φροντίσουν ώστε να λυθεί το θέμα. Αν μιλούσαμε, αυτό θα έκανε ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ, μας είπαν».

Αν κατέφευγαν στον εισαγγελέα, θα το μάθαιναν τα ΜΜΕ. Το ζήτημα για τον πρόεδρο Αλέξη δεν ήταν το μαρτύριο των πέντε εργαζόμενων γυναικών, αλλά να μην προκληθεί βλάβη «στην Αριστερά, τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα».

Η «πολιτική ωριμότητα» σήμαινε για τον ΣΥΡΙΖΑ να υπομένουν οι εργαζόμενες, ιδεολογικά, το μακρύ χέρι του «κυρίου πρέσβη»: «Προσπαθούσα, όπως και τα υπόλοιπα κορίτσια, να είμαι αόρατη. Είχαμε συμφωνήσει να αποφεύγουμε να μένουμε μόνες μαζί του, καθώς γνωρίζαμε ότι, σχεδόν όλες, όσες ήμασταν κοντά του είχαμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υποστεί σεξουαλική παρενόχληση».

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της «πολιτικής ωριμότητας» που επέδειξαν εργαζόμενες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, υπό την προστασία ΣΥΡΙΖΑ, και που δεν μίλησαν στις ελληνικές αρχές; Ο μεν μακρυχέρης Γκονσάλες επέστρεψε στο Καράκας για να διδάξει στο πανεπιστήμιο (!) ως στενός φίλος του συντρόφου αριστερού Μαδούρο, οι δε πέντε γυναίκες απολύθηκαν από τον επόμενο πρέσβη, που ήρθε στην Αθήνα με αυτή την εντολή. Τότε κατέφυγαν στα δικαστήρια, αλλά και στον Συνήγορο του Πολίτη*.

Οταν έσκασε το σκάνδαλο, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός. Η τότε λαλίστατη γραμματέας Ισότητας του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Κούβελα, σιώπησε. Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Κουρουμπλής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή εβδομήντα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε για «υποκριτικές ευαισθησίες» και «ΜΜΕ που κακοποιούν γυναίκες». Αυτή είναι η «αποκρουστική έλλειψη ευαισθησίας» Τσίπρα για αυτά που έγιναν επί πρωθυπουργίας του. Για να θυμηθούμε τι σημαίνει «κουκούλωμα»…

* Την έκθεση είχε δημοσιεύσει ο «Ε.Τ.». Οι γυναίκες που κατέφυγαν στο δικαστήριο δικαιώθηκαν, Μάιο 2019.

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.