Η αρχόντισσα και ο “αλήτης”

Γράφει ο Blood

Στο περιβόητο βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με ένα παιδί, με έναν μαθητή. Πρόκειται για κάποιον που εκφράζεται σαν αλητάμπουρας στην παιδαγωγό του. Εκφράζεται πιθανόν όπως τον έμαθαν στο σπίτι του ή έχει κάποιο πρόβλημα που θα πρέπει να το δουν ειδικοί;

Φταίει η κοινωνία που δείχνει ανοχή σε τέτοιες συμπεριφορές; Φταίει η πολιτική ηγεσία που αντιμετωπίζει με αλλοπρόσαλλο τρόπο τους ανηλίκους; Φταίνε ορισμένοι ευαίσθητοι δημοκράτες πολίτες που στο όνομα μιας δήθεν ελευθερίας διαμόρφωσαν μια νεολαία που δε σέβεται κανέναν και τίποτα; Φταίνε μόνο αυτά ή όλα αυτά και άλλα τόσα; Φταίμε όλοι εμείς;

Επίσης, στο βίντεο βλέπουμε ότι δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Έχουμε μια ολόκληρη τάξη που γελάει αντί να τον σταματήσει, να τον συνετίσει. Και δυστυχώς δεν ήταν μόνο παιδιά που μπορεί να τον φοβούνταν. Υπήρχαν μαθητές που το έβρισκαν πραγματικά αστείο. Που σημαίνει οτι έχουν μερίδιο ευθύνης για την όλη εξέλιξη. Και αυτό αποδείχθηκε ένα χρόνο μετά. Κατεβαίνει όλη η τάξη σε “απεργία συμπαράστασης” στον συμμαθητή τους…

Ευθύνη φυσικά πολύ μεγάλη έχει και η οικογένεια του παιδιού. Δεν ξέρω τι μπορεί να υπάρχει από πίσω, ποια ιστορία ή ποιες δυσκολίες. Ξέρω ότι σε ένα κανονικό κράτος θα είχαν κληθεί οι γονείς από κοινωνικό λειτουργό. Και θα εξηγούσαν σε αυτόν τις δικαιολογίες τους.

Μετά από αυτό, περιμένουμε την αντίδραση της υπουργού για το συμβάν και τα μέτρα που θα λάβει. Όχι μόνο για το συγκεκριμένο μαθητή, που μπορεί και να έχει ήδη φύγει από το σχολείο αλλά κάτι γενικότερο.

Ας γίνει αυτό το περιστατικό αφορμή για να συνειδητοποιήσει το υπουργείο Παιδείας ότι η κατάσταση με ορισμένους νεολαίους απαιτεί πλέον έναν διαφορετικό χειρισμό.

Δεν καταλαβαίνουν όλοι από διάλογο και κατανόηση των προβλημάτων τους.

Θα πρέπει οι ανήλικοι να μάθουν από νωρίς ότι υπάρχει κράτος, υπάρχουν νόμοι, υπάρχη ιεραρχία υπάρχει αξιοκρατία, υπάρχει τάξη. Αλλιώς το ίδιο το σχολείο το ίδιο το κράτος θα κατασκευάζει παράσιτα.

Στην καθηγήτρια θα δώσω ένα τεράστιο ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ για την αντίδραση της.

Ήταν ψύχραιμη, ακμαία και λογική. Στάθηκε στο ύψος και την ευθύνη της. Αντέδρασε υποδειγματικά.

Δεν υποχώρησε απέναντι στην αλητεία δεν λύγισε δεν αντέδρασε. Ήταν αρχόντισσα στον χώρο της. Παρόλο που οι προϊστάμενοι της δεν ήταν καθόλου δεδομένο ότι θα την κάλυπταν αν ανθρώπινα αντιδρούσε πιο έντονα.

Είναι καιρός, με αφορμή τη δημοσίευση αυτού τού βίντεο με την αντιαισθητική συμπεριφορά, να δει ο κόσμος τι πραγματικά συμβαίνει στα σχολεία, σε τι κατάσταση βρίσκεται το επίπεδο των μαθητών, πώς αυτοί βλέπουν το σχολείο και τους καθηγητές και σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκονται όταν δεν μπορούν όχι μόνο να αντιδράσουν διότι θα χαρακτηριστούν αλλά ούτε να το … αναφέρουν ή να το καταγγέλλουν.

Ούτε να πουν σε αυτόν τον ανάγωγο να καθίσει κάτω ή να βγει από την αίθουσα, ούτε να τον αποβάλλουν, ούτε τίποτα. Απλά να ακούνε το κάθε κακομαθημένο να ασκεί λεκτική βία, να απειλεί με τον τόνο της φωνής, το υψωμένο χέρι και το βλοσυρό του βλέμμα.

Ξυπνήστε κάποιοι εκεί στην εκπαίδευση. Αντιληφθείτε τις καταστάσεις που έχουν ξεφύγει. Σταματήστε να “φτιάχνετε” αλήτες.

Αυτό το βίντεο είναι η απόλυτη πραγματικότητα για το τι συμβαίνει στα περισσότερα δημόσια σχολεία. Μπορεί, βέβαια, να συμβαίνουν και πολύ χειρότερα που ακόμα δεν γνωρίζουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.