Η «ανταμοιβή» του πυροσβέστη…

Γράφει ο Λεωνίδας Πύργαρης

Πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι, το απόγευμα τής 30ής Ιουλίου 2023, πυροσβέστες, που είχαν λάβει μέρος στις πολυήμερες επιχειρήσεις κατασβέσως τών πυρκαγιών τής Ρόδου, επιβιβάστηκαν στο πλοίο τής γραμμής με προορισμό το λιμάνι τού Πειραιά. Πολλοί εκ των πυροσβεστών φωτογραφήθηκαν από άλλους επιβάτες τού πλοίου να κοιμούνται κατάκοποι και εξαντλημένοι στο πάτωμα τού πλοίου, λόγω ελλείψεως καμπινών, στις οποίες βεβαίως θα μπορούσαν να αναπαυθούν αξιοπρεπώς. Η συγκεκριμένη εικόνα σαφώς και είναι θλιβερή αλλά και ενδεικτική τής γενικότερης ακηδίας και κοινωνικής μας ηθικής. Σχετικά με αυτό το θέμα η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι εισήλθαν σε καμπίνες μονάχα όσοι πυροσβέστες είχαν προφθάσει να κλείσουν τέτοιο εισιτήριο. Ενώ, οι υπόλοιποι, αναγκαστικά, λόγω ελλείψεως καμπινών, δεν είχαν άλλη επιλογή παρά την Γ’ θέση τού πλοίου και την «στρωματσάδα».

Προφανώς και έτσι έχουν τα πράγματα. Ωστόσο γεννώνται κάποιοι προβληματισμοί:

α) θα μπορούσε το Υπουργείο Προστασίας τού Πολίτη να είχε μεριμνήσει για την αξιοπρεπή επάνοδο αυτών τών ανθρώπων στην Αθήνα είτε μέσω κάποιου σκάφους τού Λιμενικού είτε μέσω κάποιας ειδικής αεροπορικής πτήσης. Δια του τρόπου αυτού η Πολιτεία θα αποδείκνυε εμπράκτως τον οφειλόμενο σεβασμό και την αναγνώριση υπηρεσιών αυτών τών ανθρώπων.

β) θα μπορούσε και η Ναυτιλιακή Εταιρεία, που έχει αναλάβει το θαλάσσιο δρομολόγιο Ρόδου-Πειραιά, να επιλύσει η ίδια αυτό το ζήτημα: είχαν τη δυνατότητα οι υπεύθυνοι τής Εταιρείας και ο καπετάνιος τού πλοίου να αυτενεργήσουν, κατά τη βραδιά τής 30ής Ιουλίου, και να εξασφαλίσουν ενδιαίτημα για τους ταλαιπωρημένους πυροσβέστες. Π.χ. μπορούσαν από τα μεγάφωνα τού πλοίου να κάνουν έκκληση σ’ εκείνους τους επιβάτες τού πλοίου οι οποίοι διέθεταν ήδη καμπίνες να τις παραχωρήσουν αυτοί οι τελευταίοι στους κατάκοπους πυροσβέστες, κατόπιν βεβαίως τού κατάλληλου οικονομικού διακανονισμού. Όμως ούτε αυτό έγινε.

γ) τέλος, θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν τα κοινωνικά μας ανακλαστικά: οι ίδιοι οι επιβαίνοντες τού πλοίου άραγε ένιωθαν ωραία με τη συνείδησή τους, όταν έβλεπαν μπροστά τους έναν σωρό ανθρώπων, ρημαγμένων από την κούραση και την εξάντληση, να κοιμάται στο πάτωμα τού πλοίου σαν τους σκύλους; Τους έβλεπαν και καταλάβαιναν πολύ καλά ποιοι ήταν, από τα διακριτικά σήματα τών στολών τους! Πού είναι η κοινωνική μας αλληλεγγύη, η ευθύνη και η έγνοια για τον διπλανό; Πόσοι άραγε από τους ξεκούραστους παραθεριστές –τους μοσχομυρισμένους και φρεσκοπλυμένους, που γύριζαν στην Αθήνα από τις διακοπές τους στη Ρόδο– πήγαν στην Reception τού πλοίου και ζήτησαν να παραχωρηθεί η καμπίνα τους στους «μπαρουτοκαπνισμένους», άπλυτους επί μέρες και «καραβοτσακισμένους» αυτούς ανθρώπους;

Όμως σε μια κοινωνία βαθύτατα αλλοτριωμένη, όπου βασιλεύει ο χυδαίος ατομικισμός, κάτι τέτοια είναι ψιλά γράμματα!!

Συμπέρασμα: οι ευθύνες τού κράτους βεβαίως υπαρκτές. Αλλά και οι αντίστοιχες ημών τών πολιτών μεγαλύτερες! Το κράτος, μέσα στον γενικότερο πανικό και την τεράστια κινητοποίηση τού κρατικού μηχανισμού, τι να πρωτοσκεφτεί; Ο απλός πολίτης όμως μπορεί εμπράκτως να δείξει την αλληλεγγύη του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είδα να εφαρμόζεται ένα ωραίο ρητό, που κυκλοφορεί τώρα τελευταία «Ο λαός σώζει το λαό». Εκτός κι αν τους μάχιμους πυροσβέστες δεν τους θεωρούμε λαό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.