Η αναζήτηση της αλήθειας…

Γράφει ο Χρήστος Μασσαλάς

Η αλήθεια δοκιμάζεται… Αν θέλουμε να την προσεγγίσουμε πρέπει να ασκήσουμε την ελευθερία στο να σκεπτόμαστε, να αμφιβάλλουμε, να ερευνούμε, να πειραματιζόμαστε και να δοκιμάζουμε διαφορετικές διαδρομές σκέψης.

Ίσως, είναι καλύτερο να έχουμε ερωτήματα που δεν μπορούμε να απαντήσουμε, παρά να έχουμε απαντήσεις που δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε!

Για την αναζήτηση της αλήθειας ο άνθρωπος πρέπει να αγωνιστεί ενάντια στις προκαταλήψεις και να αποδεχτεί την άγνοιά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κοσμικοί, που δεν πιστεύουν ότι κάποια ανώτερη δύναμη φροντίζει τον κόσμο, είναι υπερήφανοι για τα τεράστια επιτεύγματα των νεωτερικών κοινωνιών. Τα επιτεύγματα αυτά πραγματοποιήθηκαν επειδή οι άνθρωποι ανέπτυξαν τη γνώση και την ανθρώπινη αλληλεγγύη.

Όπως είναι γνωστό, πολλές από τις αξίες του εκκοσμικευμένου κόσμου υπάρχουν και στις θρησκείες. Οι κοσμικές κοινωνίες και θεσμοί αναγνωρίζουν τις κοινές αξίες και δέχονται τους θρησκευόμενους, κάθε δόγματος, αρκεί όποτε ο κοσμικός κώδικας έρχεται σε σύγκρουση με το θρησκευτικό δόγμα, να υποχωρεί το δεύτερο. Οι κοσμικοί σέβονται τους θρησκευόμενους και τις παραδόσεις τους, αλλά απαιτούν αυτοί να ενεργούν με σεβασμό στις κοσμικές αξίες.

Άλλωστε, κοσμική εκπαίδευση δεν σημαίνει μια αρνητική κατήχηση που μαθαίνει στα παιδιά να μην πιστεύουν στον Θεό και να μη συμμετέχουν σε θρησκευτικές τελετές. Αντίθετα, η κοσμική εκπαίδευση διδάσκει στα παιδιά να ξεχωρίζουν την αλήθεια από την πεποίθηση, να σκέπτονται ελεύθερα χωρίς να φοβούνται το άγνωστο και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους…

Τελικά

Ο κάθε δρόμος, για την αναζήτηση της αλήθειας, έχει τη σκιά του… Η κοσμική επιστήμη έχει ένα τουλάχιστον πλεονέκτημα απέναντι στις περισσότερες θρησκείες, είναι πρόθυμη να παραδεχτεί τα λάθη της. Αν πιστεύεις σε μια απόλυτη αλήθεια που έχει αποκαλυφθεί από μια υπερβατική δύναμη, δεν μπορείς να παραδεχτείς κανένα λάθος, γιατί κάτι τέτοιο θα ακύρωνε την ιστορία σου. Αν όμως πιστεύεις στην αναζήτηση της αλήθειας από ανθρώπους που μπορούν να σφάλλουν, η παραδοχή των λαθών είναι μέρος του παιχνιδιού.

Κλείνοντας

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις φέρνουν τους ανθρώπους κοντά, κάνοντας έτσι εφικτή τη μεγάλης κλίμακας ανθρώπινη συνεργασία…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.