Η ακάματη σπίθα του 1821

Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης, Φοιτητής Γλώσσας Φιλολογίας και πολιτισμού παρευξείνιων χωρών

Ο   αγώνας για Ελευθερία προαιώνια λαχτάρα. Η  ακάματη σπίθα του ελληνισμού το 1821 αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα για λευτεριά.  

Η επανάσταση ξεκίνησε από τα βουνά της Ρουμανίας στο Ιάσιο,  όπου υπήρχε μεγάλη παρουσία του ελληνισμού που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση και όχι μόνο. Η αυγή της επανάστασης μας βρήκε σε εμφύλιο πόλεμο (1823-1825), ευτυχώς στην ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827 είχαμε τη βοήθεια των ξένων δυνάμεων και  το 1830 με την Συνθήκη του Λονδίνου, που τότε υπογράφηκε, γίνεται πράξη και επισήμως η ίδρυση του  ανεξάρτητου  ελληνικού κράτους.

Καταλυτική  ήταν παρέμβαση της Ρωσίας και της Γαλλίας στην μάχη για την ανεξαρτησία μας,  εάν δεν ήταν οι Μεγάλες δυνάμεις,  μάλλον δεν θα είχαμε  καταφέρει και πολλά,  γιατί ο διχασμός  διάβρωνε τον πόλεμο. Ενδεικτικό είναι αυτό που γράφει ο Γέρος του Μοριά στα απομνημονεύματα του ότι «στην Τριπολιτσά  διέταξαν να σφάζουν από Παρασκευή έως Κυριακή γυναικόπαιδα».

Η Ελλάδα πάντα  είχε ανάγκη για να είναι ισχυρή την βοήθεια των ξένων για αυτό ο  Βενιζέλος πίστευε στην Αντάντ και μετά από χρόνια το 1979 ο Κ. Καραμανλής πήρε την μεγάλη απόφαση για την ένταξη μας   στην Ε.ΟΚ.

Η Ελλάδα και ιδίως οι Έλληνες θα πρέπει να απελευθερωθούν από τα δεσμά κοινώς από αυτά που την ταλαιπωρούν και βαραίνουν την πλάτη της.  Πώς;  Μόνο με την αλήθεια και όχι με μύθους. Ο Εθνικός μας ποιητής έλεγε “το εθνικό είναι το αληθές“. Η Σολωμική φράση πρέπει να εφαρμοστεί για να απελευθερωθούμε από τους μύθους που πιστέψαμε και ακούμε μέχρι σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.