Γιώργος Kύρτσος: Αυτή είναι η γραμμή μου, τα προβλήματα είναι εκτός ελέγχου

Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη

Για συλλογική αποτυχία στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας μίλησε σήμερα στον Sky, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κύρτσος υπογραμμίζοντας πως σε όλα τα δύσκολα  οι επιδόσεις ήταν από μέτριες έως κακές.

Ο  Ευρωβουλευτής της ΝΔ,  τόνισε πως θα συνεχίσει να ασκεί κριτική  γιατί τα προβλήματα μένουν άλυτα και όσα γράφει είναι τεκμηριωμένα.

Όσο για την πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ  δήλωσε πως στόχο είχε το Κίνημα Αλλαγής και όχι την κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα με αφορμή την κακοκαιρία και όσα δεν έγιναν για την αντιμετώπιση της δήλωσε:

«Ήταν μια συλλογική αποτυχία. Από ότι φαίνεται δεν λειτούργησε σωστά ο παραχωρησιούχος της Αττικής Οδού. Το κράτος η κυβέρνηση η Πολιτική Προστασία, η Τροχαία δεν λειτούργησαν σωστά ενώ υστέρησαν περιφέρειες και Δήμοι. Επομένως έχουμε  ένα μείγμα νεοελληνικής αποτυχίας.  Κάτι πρέπει να κάνουμε. Να οργανωθούμε γιατί δεν μπορεί να αποτυγχάνουμε όλα»

Σε ερώτηση για τον τομέα Πολιτικής Προστασίας για την αναβάθμιση του οποίου έγιναν δηλώσεις ο κ. Κύρτσος τόνισε:

«Πάντα έχουμε πολλές θεωρίες στη χώρα μας. Το γεγονός είναι  ότι η δημόσια διοίκηση είναι σε χαμηλά επίπεδα. Η τοπική  και περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι επίσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι παραχωρησιούχοι που ελέγχουν μέσω ΣΔΙΤ τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους έχουν  μια κερδοσκοπική ανεύθυνη στάση. Αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα και δεν προβλέπω άμεση βελτίωση της κατάστασης. Δεν είναι μόνο η κακοκαιρία, είναι και το θέμα της πανδημίας που έχει ξεφύγει.  Είναι η ενεργειακή κρίση που έχει ξεφύγει και η ακρίβεια. Σε όλα τα δύσκολα οι επιδόσεις μας είναι από μέτριες έως κακές».

Έχουμε μπροστά μας μεγάλες δοκιμασίες

Είναι δυσάρεστο είπε ο κ. Κύρτσος το γεγονός αυτό γιατί έχουμε μπροστά μας μεγάλες δοκιμασίες. Τόνισε δε, πως δεν είναι κανονικότητα το γεγονός ότι έχουμε 112 νεκρούς κάθε ημέρα από  κορονοϊό.

«Όταν χάνουμε 112 ανθρώπους την ημέρα φθάσαμε στο σημείο αυτό να το θεωρούμε ως ένα είδος  νέας κανονικότητας. Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτό,  από πολιτική κοινωνική  ηθική άποψη. Αποκλείεται να λειτουργήσει αποτελεσματικά η οικονομία αν αντιμετωπιστεί η πανδημία» , δήλωσε ο κ. Κύρτσος.

Αντιφατική κατάσταση

Η κυβέρνηση όπως εξήγησε στη συνέχεια, λειτούργησε όπως όπως την οικονομία αφήνοντας κατά μέρος την εκκρεμότητα της πανδημίας.

«Αυτό δεν είναι βιώσιμη λύση γιατί την πανδημία τη βρίσκουμε μπροστά μας με διάφορους τρόπους και τώρα φθάνουμε σε περίεργες αποφάσεις. Από τη μια έχουμε ρεκόρ θανάτων και από την άλλη ακούμε για χαλάρωση των μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση,. Έχουμε μια κατάσταση αντιφατική», ανέφερε ο κ. Κύρτσος

Ο  ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει το Νίκο Ανδρουλάκη

Αναφορικά με την πρόταση μομφής που κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κυρτσος δήλωσε πως η κίνηση στόχο στην ουσία έχει τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κ. Νίκο Ανδρουλάκη.

«Είναι μια κίνηση τακτικής από τον κ. Α Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι ανεβαίνει το Κίνημα Αλλαγής στις δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ παύει να είναι μονομάχος. Η ΝΔ παρά τα προβλήματα της είναι σε υψηλά ποσοστά ενώ το κόμμα της  αξιωματικής αντιπολίτευσης πέφτει κάτω από το 20%. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει να χάνει και ψηφοφόρους. Αν συμβεί αυτό θα τον δούμε όχι μόνο να χάνει την εικόνα του κόμματος εξουσίας αλλά να μπαίνει σε φάση μεγάλης συρρίκνωσης. Η προτεραιότητα δεν είναι να κτυπήσει τη ΝΔ, γιατί δεν έχει τις δυνάμεις για κάτι τέτοιο αλλά να ανακόψει την άνοδο του Νίκου Ανδρουλάκη και του Κινήματος Αλλαγής.  Είναι μια μορφή άμυνας. Δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη  αλλά έχουν κατά νου τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη», τόνισε ο κ.Κύρτσος.

Αυτή είναι η γραμμή μου και αυτή θα ακολουθήσω

Ο κ. Κύρτσος ρωτήθηκε και για την κριτική που ασκεί και έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια, στο Μαξίμου και την κυβέρνηση. Τόνισε πως μόνο μέσα από δημιουργικό διάλογο μπορούν να βρεθούν λύσεις γιατί η χώρα είναι σε  μια πολυδιάστατη κρίση.

« Τα προβλήματα είναι εκτός ελέγχου . Αυτά που γράφω είναι τεκμηριωμένα.  Ας πάρουμε για παράδειγμα την ενέργεια που οι τιμές χονδρικής είναι ψηλά στην ΕΕ. Την ίδια ώρα το εισόδημα μας είναι πολύ κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ελληνική βιομηχανία πάσχει από το υψηλό ενεργειακό κόστος. Αν δεν λύσουμε το πρόβλημα της ενέργειας πως θα προχωρήσουμε  στην πράσινη μετάβαση και τη δυναμική ανάπτυξη. Υπάρχουν τεράστιες εκκρεμότητες με τις οποίες θα πρέπει να ασχοληθεί η κυβέρνηση. Δίνονται επιδοτήσεις στην κατανάλωση,  ως μια κίνηση κοινωνικής ευαισθησίας αλλά καλύπτει μικρό μέρος της ζημιάς. Χρειάζεται αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της αγοράς ενέργειας. Αυτά τα ζητήματα θέτω. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαχείριση της καθημερινότητας αλλά να πάμε σε δραστικές αλλαγές για να αντέξουμε στις πιέσεις που δεχόμαστε σε διάφορους τομείς. Για αυτό είμαι τόσο έντονος στην κριτική μου και στην προβολή των προτάσεων και των επιχειρημάτων μου. Διαπίστωσα πως μετά τις παρεμβάσεις μου για τις δημόσιες συγκοινωνίες σε σχέση με τον περιορισμό της πανδημίας υπήρξε αρνητική αντίδραση από το Μαξίμου . Νομίζω πως η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει στάση διότι τα προβλήματα είναι τεράστια και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Μέσα από ένα δημιουργικό δημόσιο διάλογο μπορούμε  να φθάσουμε σε κοινά αποδεκτές λύσεις και ευρύτερη συναίνεση για να δούμε τι θα κάνουμε. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολυδιάστατης κρίσης. Δεν χρειάζεται να ωραιοποιούμε την κατάσταση. Αντίθετα πρέπει να διαπιστώνουμε την κατάσταση και να δίνουμε λύσεις. Αυτή είναι η γραμμή μου και αυτή πρόκειται να ακολουθήσω».

Όσο την κυβερνητική δυσαρέσκεια  και  για το αν μπορεί και να ρισκάρει με την κριτική  τη διαγραφή του τόνισε:

«Όλοι είναι δυσαρεστημένοι . Οι πολίτες δυσφορούν γιατί καταπιέζονται από τα προβλήματα. Διάφοροι σαν και εμένα δυσφορούμε γιατί δεν βλέπουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Η κυβέρνηση δυσφορεί γιατί δέχεται πιέσεις και από ορισμένα στελέχη σαν και εμένα. Είμαστε σε μια φάση που όλα είναι δύσκολα και όλα είναι δυσάρεστα. Πρέπει να προσαρμοσθούμε και να διεκδικήσουμε το καλύτερο»

skyrodos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.