Γιατί πληρώνουμε τόσα λεφτά στη ΔΕΗ;

Τι σημαίνουν όλες οι επιπρόσθετες κατηγορίες που φουσκώνουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ, τι πληρώνουμε και που πάνε τα λεφτά μας: μελετήσαμε τους λογαριασμούς και ζητήσαμε εξηγήσεις

Γράφει ο Γιάννης Πανταζόπουλος

Aλλεπάλληλα ηλεκτροσόκ προκαλούν οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί της ΔΕΗ που λαμβάνουν καθημερινά οι καταναλωτές. Στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού καταφθάνουν συνεχώς καταγγελίες για τα υπέρογκα πόσα που έχουν χρεωθεί. Ήταν ο βαρύς χειμώνας η μόνη αιτία που δημιούργησε το χάος των αυξημένων τιμολογίων ή υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που υπερδιπλασίασαν τους λογαριασμούς;

Πώς εξηγείται το γεγονός ότι οι καταναλωτές βρίσκονται στα όρια της απελπισίας και ταυτόχρονα η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας; Γιατί χρεώνεται η ΔΕΗ, και κατ’ επέκταση οι πολίτες, τις προσλήψεις των αρχαιολόγων που ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και αγγίζουν τις 2.338; Και τι κρύβουν οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας; Όλα αυτά σε μια περίοδο που η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία και το μπαλάκι των ευθυνών μετατοπίζεται διαρκώς.

Οι καταναλωτές επιρρίπτουν τις ευθύνες στη ΔΕΗ, με τη σειρά της η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι φταίει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και εκείνη με τη σειρά της ρίχνει τις ευθύνες στο υπουργείο Ενέργειας. Φυσικά, όλον αυτό τον κύκλο ευθυνών τον χρυσοπληρώνει ο καταναλωτής. Και η τραγελαφική απάντηση που λαμβάνει στα κεντρικά ταμεία της ΔΕΗ της οδού Αριστείδου είναι: «Παρακαλώ, στο βάθος δεξιά για διακανονισμό». Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή για να δούμε πώς έχει η κατάσταση.

                                                                                 ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

Χρεώσεις προμήθειας ΔΕΗ: Πάνω και δεξιά στην αναλυτική όψη του λογαριασμού ο καταναλωτής μπορεί να δει τις KWh (κιλοβατώρες) που έχει καταναλώσει, οι οποίες πολλαπλασιάζονται με βάση τον ισχύοντα τιμοκατάλογο, και να εξακριβώσει το ακριβές κόστος, συν την πάγια χρέωση που δίνει για την προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας. (Παράδειγμα: για κατανάλωση 630 ΚWh θα πληρώσεις 60 ευρώ).

Ρυθμιζόμενες χρεώσεις: Στο παρακάτω πεδίο υπάρχουν οι χρεώσεις που επιβαρύνουν πλέον όλους τους καταναλωτές για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, τις δαπάνες λειτουργίας, τη συντήρηση και ανάπτυξη της διανομής ρεύματος, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων που θα δείτε στον λογαριασμό ως ΕΤΜΕΑΡ και αποτελεί τη συνεισφορά στη μείωση εκπομπών αερίων καθώς και την αποζημίωση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Να επισημάνουμε ότι οι χρεώσεις αυτές είναι ίδιες για όλους τους καταναλωτές, παρόλο που μπορεί να έχουν αλλάξει προμηθευτή. Οι Λοιπές Χρεώσεις αφορούν όσες επιβάλλονται από τη νομοθεσία για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ενώ εκεί που παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αντιδράσεις είναι στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Συγκεκριμένα, ως ΥΚΩ έχουν χαρακτηριστεί, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης (ΦΕΚ Β’ 1040/07 και ΦΕΚ Β’ 1614/10), οι υπηρεσίες:

α) παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών, με τιμολογήσεις ίδιες ανά κατηγορία καταναλωτών με αυτές της ηπειρωτικής χώρας,

β) παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο στους πολύτεκνους καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας,

γ) παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) σε ευπαθείς καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει σχετικής υπουργικής απόφασης και

δ) η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ) σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα, όπως τα εκκλησιαστικά-φιλανθρωπικά ιδρύματα και οι φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας.

Διάφορα: Στο πλαίσιο αυτό θα βρείτε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, το ειδικό τέλος 5%, τους τόκους υπερημερίας, τα δημοτικά τέλη και φόρους, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας – ΤΑΠ και, φυσικά, την ΕΡΤ. Ο ΕΦΚ είναι ο φόρος που αποδίδει η ΔΕΗ στο κράτος, όπως και το ειδικό τέλος, εφαρμόζεται από το 2010 και χρεώνεται σε όλους, ανεξαρτήτως προμηθευτή. Επίσης, με τον νόμο 4324/2015 ανασυστάθηκε η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΡΤ Α.Ε.) και, σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και η ΔΕΗ, είναι υποχρεωμένοι να εισπράττουν μέσω των λογαριασμών ρεύματος το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΕΡΤ Α.Ε. Έχει ιδιαίτερη σημασία να αναφέρουμε ότι το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΕΡΤ είναι και το μοναδικό κύριο έσοδο της Δημόσιας Τηλεόρασης, αφού, σύμφωνα με τον τελευταίο προϋπολογισμό της, από τα 186 εκατομμύρια ευρώ, τα 179 προέρχονται από αυτό και μόνο τα υπόλοιπα 7 από διαφημίσεις και λοιπά έσοδα.

Αυτά, λοιπόν, πληρώνουμε σε έναν διμηνιαίο λογαριασμό της ΔΕΗ. Και εκεί είναι που κρύβονται τα μυστικά των χρεώσεων που αυξάνουν κατά πολύ το κόστος των νοικοκυριών.

Οι καταναλωτές με τους οποίους μιλήσαμε και μας έδειξαν τον λογαριασμό τους εξέφρασαν τις απορίες τους σχετικά με το πώς είναι δυνατόν, τη στιγμή που μέχρι τώρα πλήρωναν 80 ή 90 ευρώ, στον τελευταίο λογαριασμό το ποσό να αγγίζει τα 400-500 ευρώ.

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα: ενοικιαστής που μένει μόνος του σε γκαρσονιέρα 30 τ.μ., από 75 ευρώ, πλήρωσε 260. Επίσης, ζευγάρι που μένει σε δυάρι 48 τ.μ. πλήρωνε 130 ευρώ και κλήθηκε να πληρώσει 350, ενώ άλλο, στην ίδια πολυκατοικία, άγγιξε τα 1.000 ευρώ, χρησιμοποιώντας μόνο ένα σώμα θέρμανσης.

Η απάντηση, σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, βρίσκεται στο ότι ελάχιστοι γνωρίζουν πως υπάρχουν κλιμάκια στο σύνολο της κατανάλωσης από τα οποία επηρεάζονται οι αντίστοιχες χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα κλιμάκια αυτά, οι χρεώσεις χωρίζονται ανάλογα με τις κιλοβατώρες (KWh) που καταναλώνει ένα σπίτι.

Από 1 έως 1.600 KWh η χρέωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας είναι στα 0,00699€/KWh, από 1.601 έως 2.000, 0,01570€/KWh, από 2.001 έως 3.000, 0,03987€/KWh και από τις 3.000 KWh και πλέον η χρέωση είναι στα 0,04488€/KWh.

ΠΗΓΗ: LIFO

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.