Για να γίνουμε ένα σοβαρό κράτος

Γράφει ο Αχιλλέας Λυγγέρας

Δεν είναι τυχαίο που πρόσφατα η Ελλάδα μας βρέθηκε υψηλά στον δείκτη του κυβερνητικού αυταρχισμού, μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ότι κακό αυτό συνεπάγεται για το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας μας, που έχει ως παρακαταθήκη μια βαριά ιστορία 2500 χρόνων. Όμως ο κυβερνητικός αυταρχισμός, ειδικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, εξυπηρετεί πρωτίστως την πολιτική σκοπιμότητα της κάθε κυβέρνησης και θέτει σε κίνδυνο την προάσπιση της Εθνικής μας κυριαρχίας, που παρεμπιπτόντως ξεπερνά τον κάθε αυταρχικό πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του, γιατί απλά αφορά το μέλλον της χώρας μας.

Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα κυβερνητικού αυταρχισμού, είναι το εγκληματικό ξεπούλημα του ονόματος Βόρεια Μακεδονία στους Σκοπιανούς γείτονες μας. Αντί λοιπόν του κυβερνητικού αυταρχισμού, πρέπει επιτέλους να καθιερωθεί μια ομόφωνη, ομόψυχη και σταθερή διακομματική γραμμή πλεύσης για τα εθνικά μας θέματα, που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τα εθνικά μας συμφέροντα, όπως π.χ. είναι ο συμβατός με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας ορισμός της ΑΟΖ μας με την Κύπρο, η διακήρυξη της ΑΟΖ μας στον ΟΗΕ που σχετίζεται με τα υπόλοιπα γειτονικά κράτη, η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας στα 12 ναυτικά μίλια, κ.ο.κ.

Η κοινωνικά απαράδεκτη υποτακτικότητα και ενδοτικότητα μας στην φιλότουρκη κυρία Μέρκελ, και οι χωρίς τελειωμό κυβερνητικές παλινωδίες, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του τεράστιου Ελληνοτουρκικού προβλήματος μας, όχι μόνο βλάπτουν τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά διαμορφώνουν μια ακατανόητη φοβία και ηττοπάθεια εκ μέρους μας προς την Τουρκία. Αν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να βάζει κόκκινες εθνικές γραμμές, στις μέχρι πρότινος ηχοβολιστικές έρευνες του Oruc Reis για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ μας, και από την άλλη να τις παραβιάζει, μετατρέποντας τες σε διακεκομμένες ροζ. Εννοείται ότι με τις παραπάνω κυβερνητικές παλινωδίες, δίνουμε το δικαίωμα στους συμμάχους και εταίρους μας της ΕΕ να μη μας παίρνουν στα σοβαρά, και ταυτόχρονα με την υποχωρητικότητα μας, να ανοίγουμε την επεκτατική όρεξη της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας.

Κλείνοντας, για να γίνουμε επιτέλους ένα σοβαρό Κράτος, θα πρέπει να αλλάξουμε ριζικά την έως τώρα αναποτελεσματική και επί το πλείστον «reactive» εξωτερική πολιτική μας, με την παράλληλη ενδυνάμωση της στρατιωτικής αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας, δια μέσου του άμεσου εξυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων μας, με οπλικά συστήματα αιχμής. Επιπροσθέτως, ως υπεύθυνοι Έλληνες πολίτες, πρέπει επιτέλους να αντισταθούμε σθεναρά σε κάθε κυβερνητικό αυταρχισμό, που πάει κόντρα στα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας. Μας το επιβάλει το πατριωτικό μας καθήκον.

*Ο κ Αχιλλέας Λυγγέρας είναι Commercial Real Estate and Business Developer, New York.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.