Επενδυτική βαθμίδα; Οι προϋποθέσεις που έθεσε η Moody’s και πέρασαν στα ψιλά

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Μιας που η σύγκρουση με το βαθύ κράτος έχει γίνει εκλογικό πρόταγμα, έχει σημασία να αναδειχθεί μία μικρή και πολύ σημαντική «λεπτομέρεια» στην πρόσφατη αξιολόγηση της Moody’s.

Μεταξύ όλων των άλλων σημειώνεται στην έκθεση που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Παρασκευή:

«Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης Ba3 για τη Ελλάδα, αντικατοπτρίζει το ισοζύγιο ανάμεσα στις βελτιώσεις που διαπιστώνονται σε πολλά πεδία της πιστοληπτικής εικόνας της και στις επίμονες προκλήσεις. Ειδικότερα, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στους χώρους της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των αγορών εργασίας, θα δικαιολογούσαν μία υψηλότερη αξιολόγηση».

Σε ένα άλλο σημείο, υπογραμμίζονται τα εξής, στην ίδια έκθεση:

«Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις την προηγούμενη δεκαετία, η εκτίμηση της Moody’s για την θεσμική ισχύ της Ελλάδας επηρεάζεται αρνητικά από την κυβερνητική αναδιάρθωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα το 2012. Ο έλεγχος της διαφθοράς και βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, παραμένουν ένα πεδίο προκλήσεων, με αρνητικές επιπτώσεις στο επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, στην περίπτωση καθυστέρησης της μεταρρυθμιστικής δυναμικής ή της αναστροφής των αποφάσεων».

Δεν θέλει και πολύ για να το καταλάβει κανείς: Αν δεν υπάρξει πρόοδος στα συγκεκριμένα πεδία, επενδυτική βαθμίδα δεν ανακτάται.

Το πότε και πώς θα γίνει αυτό, μπορούμε να αρχίσουμε να το συζητάμε, χρόνος υπάρχει…

Reporter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.