Ελληνική ΑΟΖ και Συμβάσεις

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Οι συμβάσεις που περιμένουμε να κυρωθούν από την Βουλή των Ελλήνων εντός του καλοκαιριού έχουν μία τεράστια σημασία για την ελληνική ΑΟΖ, αφού και οι δύο θαλάσσιες περιοχές ΝοτιοΔυτικά Κρήτης και Δυτικά Κρήτης αγγίζουν τη μέση γραμμή που οριοθετεί την ΑΟΖ της Ελλάδας και της Λιβύης.

Με άλλα λόγια το γεγονός ότι στην κοινοπραξία με την οποία θα υπογράψουμε, συμμετέχουν οι ΗΠΑ και η Γαλλία, όταν ξέραμε ποια ήταν η θέση τους σε σχέση με τη Λιβύη και ειδικά για το κλείσιμο του κόλπου Σύρτης, είναι πολύ σημαντικό, διότι έρχεται να ενισχύσει και την τροπολογία 4001/2011 που οριοθέτησε de facto και μονομερώς την ΑΟΖ μας σ’ εκείνη την περιοχή, πράγμα το οποίο θα μας διευκολύνει και διπλωματικά για τις επίσημες επαφές μας με τη Λιβύη, έτσι ώστε να πετύχουμε μία συμφωνία οριοθέτησης και να περάσουμε επιτέλους στο de jure.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ένα θέμα που επίσημα έχει μόνο οικονομικό ενδιαφέρον, αφού μιλούμε για την ΑΟΖ, έχει τελικά επιπτώσεις και σε εθνικό επίπεδο για την Ελλάδα. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντική αυτή η ψηφοφορία στη Νέα Βουλή των Ελλήνων για το μέλλον της πατρίδας μας και δεν είναι μόνο ένα τεχνικό θέμα για ειδικούς.

http://lygeros.org/articles.php?n=45192&l=gr

One thought on “Ελληνική ΑΟΖ και Συμβάσεις

  • 04/09/2019, 03:51
    Permalink

    Πάντα ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ καί καλά νέα από τόν κ.Λυγερό που μάς αναπτερώνουν τό ηθικό.!

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.