Η έλευση και σταθεροποίηση του Fatih, νωρίς το πρωί στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενεργοποίησε σχέδιο δράσης που καταρτίστηκε στο παρελθόν και κινείται σε τρία επίπεδα. Νομικό, διπλωματικό και πολιτικό.

Σε νομικό επίπεδο ήδη από το φθινόπωρο του 2017 άρχισε η λήψη μέτρων.

Σε πολιτικό επίπεδο γίνονται ενέργειες στη βάση των συμπερασμάτων του ευρωπαϊκού συμβουλίου του Μαρτίου 2018. Ότι στην ουσία σε περίπτωση παραβιάσεων, τότε η απάντηση που θα λάβει ο παραβάτης θα είναι συλλογική.

Άρρηκτα συνδεδεμένες με αυτό και οι ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο με την Λευκωσία να έχει ήδη διαβουλευθεί επί του θέματος με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ευρωπαϊκά κράτη και τα κράτη της περιοχής.

Σε καμία των περιπτώσεων η Λευκωσία δεν επιθυμεί στρατιωτικοποίηση του ζητήματος, ενώ δεν σκοπεύει να ανακοινώσει τα μέτρα που λαμβάνονται από τα πρώτο στάδιο. Τουναντίον θα περιοριστεί σε ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εκάστης ενέργειας χωριστά.

Αρμόδιες πηγές εξακολουθούν να τονίζουν πως η Λευκωσία είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο.

Πως φτάσαμε εδώ

Η Λευκωσία θεωρεί πως φτάσαμε σ αυτό το ακραίο στάδιο, αφού η Τουρκία κατάφερε να εξαγοράσει υποστηρικτικές εταιρείες/μέσα και να εκπαιδεύσει προσωπικό ούτως ώστε να μη χρειάζεται την υποστήριξη εταιρειών ξένων χωρών. Κι αυτό γιατί στο παρελθόν όταν ζήτησε υποστήριξη από τρίτες χώρες για δραστηριότητα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ εκείνες αρνήθηκαν επικαλούμενες τη μη νομιμότητα των ενεργειών.

Πισωγύρισμα…

Αυτή η κίνηση καταδεικνύει πως η Τουρκία εξακολουθεί να μην ενδιαφέρεται για το Κυπριακό. Κι αυτό γιατί επιλέγει τη δεδομένη στιγμή, που είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια της Λουτ και γίνονται διεργασίες για μια άτυπη διάσκεψη ξεκαθαρίσματος, να θέσει ένα ακόμη εμπόδιο ως προς την επανέναρξη.

Η Μόσχα για πρώτη φορά μιλά για κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Βαθιά ανησυχία εκφράζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για την κλιμάκωση στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ απευθύνει έκκληση για αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και επιπρόσθετα εμπόδια στην πορεία για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

«Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανησυχεί βαθύτατα για τις πληροφορίες σχετικά με την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου» αναφέρεται σε ανακοίνωση σχετικά με την τουρκική γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

«Απευθύνουμε έκκληση να μην αναλαμβάνονται δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και να δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια στην πορεία για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος»καταλήγει η ανακοίνωση.

Η μία χώρα μετά την άλλη καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ με «Πορθητή» και «Μπαρμπαρός»όπως σας αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας

Χθες η Άγκυρα εξέδωσε σχετική Navtex η οποία ανακοινώνει στην ουσία την πραγματοποίηση γεώτρησης και έχει ισχύ μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου.

Το γεωτρύπανο «Πορθητής» μετά την αποχώρηση του από το στόχο «Alania-1» κατευθύνθηκε σε περιοχή που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα ανοιχτά της Πάφου και συνοδεύεται από τρία υποστηρικτικά πλοία.

Την ίδια ώρα το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός εξακολουθεί να κινείται σε περιοχές που βρίσκονται στα τεμάχια 1,8 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

5555

555