Εκλογές… αλατούρκα

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης *

Ας το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή: Κανείς δεν πρέπει να περιμένει κανονικές εκλογές στην Τουρκία με την μορφή που γνωρίζουμε σε ολόκληρη την Δύση. Οι «εκλογές» στην Τουρκία αποτελούν ένα είδος «φύλλου συκής» που χρησιμοποιεί αναγκαστικά το εκάστοτε τουρκικό καθεστώς για να διαιωνίσει την εξουσία του και για να παρουσιάσει στον κόσμο μια (δήθεν) δημοκρατική Τουρκία.

Κατά την ίδρυση της Τουρκικής «Δημοκρατίας» (Οκτώβριος 1923) επιτρεπόταν η λειτουργία ενός και μοναδικού κόμματος (Κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα – Cumhuriyet Halk Partisi, CHP, η σημερινή τουρκική αντιπολίτευση). Μόλις το 1945 επετράπη η λειτουργία και δεύτερου πολιτικού κόμματος (Δημοκρατικό Κόμμα – Demokrat Partisi) το οποίο όμως προερχόταν από την ίδια ακριβώς μήτρα των νεότουρκων, αφού «αποσχίστηκε» από το Ρ. Λαϊκό Κόμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκτοτε, όλα τα τουρκικά πολιτικά κόμματα που ιδρύθηκαν, εγκρίθηκαν και λειτούργησαν στην Τουρκία μέχρι σήμερα, έπρεπε να προέρχονται από την ίδια μήτρα των νεότουρκων – εκτός από ένα: το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (Halkların Demokratik Partisi, HDP) το οποίο κατόρθωσε να ιδρυθεί στις 12 Αυγούστου 2012 όταν ο Ρ. Τ. Ερντογάν βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του και πάσχιζε να εμφανιστεί στα μάτια του πλανήτη σαν ο «μεγάλος δημοκρατικός ηγέτης» του μουσουλμανικού κόσμου.

Το έτος 2023 η Τουρκία βρίσκεται επίσημα σε προεκλογική περίοδο χωρίς κανόνες και χωρίς καμιά βεβαιότητα ασφαλούς διεξαγωγής τους, με πλήθος ιδιαιτεροτήτων που ορίζουν ακριβώς τις «εκλογές… αλατούρκα!».

Όλοι γνωρίζουν πως ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας για τρίτη συνεχόμενη φορά, σύμφωνα με το σύνταγμα που έφτιαξε ο ίδιος. Η μόνη περίπτωση τρίτης υποψηφιότητας θα ήταν πρόωρες εκλογές με την προϋπόθεση σχετικής έγκρισης του κοινοβουλίου με αυξημένη πλειοψηφία, την οποία όμως δεν διαθέτει το καθεστώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικά, δεν υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη που θα εξέταζε τα θέματα αυτά, όπως δεν εξέτασε και το πλαστό πτυχίο του Ρ. Τ. Ερντογάν με το οποίο αναρριχήθηκε στην Προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας χωρίς πρόβλημα.

Η προεκλογική περίοδος «προετοιμάστηκε καταλλήλως» από το καθεστώς ισλαμιστών, φασιστών και τουρκικού υπόκοσμου, με πλήθος «προληπτικών μέτρων» που θα «βοηθήσουν» να αυτό-ανακηρυχθεί «νικητής» μέσω του ελεγχόμενου Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, μεταξύ αυτών:

– Μεθοδική «εξουδετέρωση» επικίνδυνων πολιτικών αντιπάλων με στημένες δίκες (Ντεμιρτάς, Καβάλα, Ιμάμογλου κ.ο.κ.),

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

– Ποικιλόμορφες διώξεις εναντίον του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος των τελευταίων τουρκικών εκλογών (HDP) με φυλακίσεις εκατοντάδων στελεχών του, κατάργηση δεκάδων εκλεγμένων δημάρχων του, οικονομικούς ελέγχους, ύβρεις και συλλήψεις χιλιάδων μελών του,

– Εκτεταμένη νοθεία κατά την διεξαγωγή των εκλογών με αντικατάσταση καλπών και μαζικές διπλοψηφίες – έρευνα του 2023 για πιθανή νοθεία στις εκλογές, καταδεικνύει ότι το 74,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ένα μέρος των ψήφων είτε οπωσδήποτε θα κλαπεί είτε ότι υπάρχει περίπτωση να κλαπεί. Όσο για την εμπιστοσύνη των πολιτών στο (απόλυτα ελεγχόμενο από το καθεστώς) Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, φτάνει μόλις στο 25,3%.

– Ανηλεής καταδίωξη και «στιγματισμός» κάθε κατηγορίας πολιτικών και θρησκευτικών «αντιφρονούντων»,

– Απειλή δολοφονίας του αρχηγού της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου (επίσημη προειδοποίηση του Αλαντίν Αλντεμίρ, με καταγωγή από τους γκρίζους λύκους, ότι μεγάλη φατρία της τουρκικής μαφίας σχεδιάζει την δολοφονία του – Μάρτιος 2023),

– Επίσημη επικήρυξη, με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, επιφανών αλλά πολιτικά «ενοχλητικών» Τούρκων πολιτών (Ενές Καντέρ, Μπουλέντ Κενές, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, Μπανού Γκιουβέν και πολλοί έγκριτοι, αυτοεξόριστοι δημοσιογράφοι),

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

– Στραγγαλισμός ατομικών ελευθεριών με νόμους και διατάγματα, με ειδική σφοδρότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,

– Λογοκρισία αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ (μόλις 5% του συνόλου των τουρκικών ΜΜΕ), με εξοντωτικές ποινές «διακοπής λειτουργίας» από το διορισμένο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ή με επιθέσεις «άγνωστων χάκερς» (όπως στην περίπτωση Cumhuriyet),

– Ετοιμότητα για «κάθε δράση» του ιδιωτικού στρατού της SADAT προκειμένου να προστατευτεί ο Ρ.Τ. Ερντογάν άμεσα ή έμμεσα,

– Άδειασμα των κρατικών ταμείων με κάθε τρόπο, μετατροπή της τουρκικής δικαιοσύνης, των σωμάτων ασφαλείας και ολόκληρου του δημόσιου τομέα σε παραρτήματα των ισλαμιστών, των φασιστών και της τουρκικής μαφίας,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

– Συστηματική καλλιέργεια μίσους απέναντι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς «εχθρούς», με «όπλα» ύβρεις και καθημερινά ψέματα για την μόνιμη απασχόληση της εκλογικής πελατείας,

– Καθημερινή μετάδοση ψευδών ειδήσεων που καλλιεργούν μια εικονική πραγματικότητα όπως π.χ. ανακοίνωση της ελεγχόμενης Στατιστικής Υπηρεσίας ΤUIK ότι ο πληθωρισμός Φεβρουαρίου 2023 αντιστοιχούσε σε ετήσιο πληθωρισμό (δήθεν) 55,18%, έναντι ποσοστού 126,91% της ανεξάρτητης ENAG ή η δήλωση Σοϊλού για ανακάλυψη πετρελαίου το οποίο «μόλις βγαίνει από το έδαφος, θα μπαίνει στο τρακτέρ που θα λειτουργεί αμέσως» ή τα ψέματα Ερντογάν προς σεισμόπληκτους ότι «μέσα σε ένα χρόνο θα έχουν παραδοθεί καινούργια κτίρια στις κατεστραμμένες περιοχές»,

– Αναγκαστική «επιστράτευση» κάθε κατηγορίας εργαζομένων στον δημόσιο τομέα σε όλες τις προεκλογικές εμφανίσεις Ερντογάν

– Απειλές και βρισιές προς σεισμόπληκτους και αγανακτισμένους πολίτες που διαμαρτύρονται («Κρατάμε σημειώσεις…») καθώς και «προειδοποιήσεις» προς τον τουρκικό λαό («Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία στο έλεος ενός συνασπισμού που είναι πολύπλευρος, άπληστος και δεν έχει κατεύθυνση .… Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια καταστροφή!» – Ομιλία Ερντογάν προς επαρχιακούς αρχηγούς ΑΚΡ, 11/3/2023).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα βέβαια διεθνή ΜΜΕ (Economist, Stern, Bloomberg, WSJ, Observer, Washington Examiner, Le Point, Politico) στολίζουν τον Ρ. Τ. Ερντογάν με πολύ σκληρές εκφράσεις («κακοήθης καρκίνος», «σατανικός κακοποιός», «νταής», «εμπρηστής», «αδίστακτος», «δικτάτορας», «Διπρόσωπος σουλτάνος»), ενώ ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης τον αποκάλεσε εύστοχα «απατεώνα δικτάτορα» (Σχετικό «Ο Απατεώνας Δικτάτορας» 14/10/2022).

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν έχοντας την βεβαιότητα ότι όσο ταχύτερα γινόταν οι «εκλογές», τόσο πιο εύκολα θα ξεπερνούσε τις δημοσκοπικές «συνέπειες» των καταστροφικών σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου 2023, υπέγραψε το διάταγμα για την προκήρυξη εκλογών στις 14 Μαΐου 2023, αλλά η βεβαιότητα αυτή διαψεύδεται παταγωδώς από τα ευρήματα καθημερινών δημοσκοπήσεων.

Η πλήρης ανικανότητα παροχής υποστήριξης προς τους σεισμόπληκτους, το σκάνδαλο «ιδιωτικοποίησης» (δηλαδή ξεπουλήματος), του Τουρκικού Ερυθρού Σταυρού στην οικογένεια Γιλντιρίμ – στον αδελφό του πρώην Τούρκου πρωθυπουργού İlhami και πάρα πολλούς συγγενείς της οικογένειας, καθώς και το πολύ μεγαλύτερο σκάνδαλο της πώλησης σκηνών, φαγητού ακόμα και αίματος από τον Τουρκικό Ερυθρό Σταυρό τις μέρες του σεισμού, προκάλεσαν πραγματικό σάλο.

Δηλαδή, αντί ο Τουρκικός Ερυθρός Σταυρός να μοιράζει δωρεάν σε σεισμόπληκτους σκηνές και φαγητό, αντί να παρέχει αίμα σε τραυματισμένους σεισμοπαθείς, όπως είναι η αυτονόητη υποχρέωση του, άρχισε να μοσχοπουλάει μόλις την τρίτη ημέρα μετά τους σεισμούς, σκηνές προς την Ένωση Τούρκων Φαρμακοποιών αλλά και προς την ιδιωτική πρωτοβουλία βοήθειας στους σεισμόπληκτους (AHBAP του Haluk Levent έναντι 46 εκατομμυρίων Τ.Λ.) καθώς και φαγητό και αίμα με ανάλογη «φουσκωμένη» χρέωση!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αποκαλύψεις αυτές ξεγύμνωσαν εντελώς την απληστία και την γύμνια του τουρκικού καθεστώτος, αυξάνοντας συνεχώς την λαϊκή αγανάκτηση, με αποτέλεσμα να ακούγονται πλέον οργισμένα συνθήματα «Yalan yalan yalan, dolan dolan dolan, 20 sene oldu, istifa ulan!» (Ψέματα, ψέματα, ψέματα, διαπλοκή, διαπλοκή, διαπλοκή, πέρασαν 20 χρόνια, παραίτηση βρε!) μέσα σε τεράστια γήπεδα ποδοσφαίρου ή να αναρτώνται ανάλογα πανό σε γέφυρες του Βοσπόρου.

Σταδιακά και με την βοήθεια καθημερινών δημοσκοπήσεων επιβεβαιώνεται η πλήρης αδυναμία του Ερντογάν να πλησιάσει (γνήσιο) ποσοστό 50,01% για να παραμείνει στα πολυτελή παλάτια που έφτιαξε ή για να αποκτήσει μια μικρή, έστω, πλειοψηφία στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Όλα αυτά οδηγούν σε επικίνδυνες καταστάσεις. Η πιθανότητα βέβαια αυτή ήταν ήδη ορατή εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια (Σχετικό Τουρκία: Πλησιάζει εμφύλιος πόλεμος; 15/5/2021), αλλά τώρα φαντάζει πολύ πιθανότερη.

Συμπεράσματα: Το τουρκικό καθεστώς αντιμετωπίζει πλέον άμεσα τον κίνδυνο να οδηγηθεί τόσο η «Φαμίλια Ερντογάν» όσο και οι χιλιάδες «συνεργάτες» της στην αποκαθήλωση, στην φυλακή και στην κατάσχεση της αμύθητης περιουσίας που αποκτήθηκε με κάθε κατηγορίας παρανομίες και διαφθορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει βέβαια καμιά διάθεση να παραδώσει την εξουσία, ακόμα και αν χάσει τις εκλογές με διψήφιο ποσοστό, αφού γνωρίζει πολύ καλά τι ακριβώς θα επακολουθήσει. Είναι όμως αναγκασμένος να «διαχειριστεί» την κατάσταση με την εξέταση διαφόρων «σεναρίων».

Θεωρητικά, παράδοση εξουσίας θα μπορούσε να γίνει μόνο με 100% εγγύηση ότι δεν πρόκειται να διωχθεί ουδείς από την «Φαμίλια Ερντογάν» για τα «πεπραγμένα» της εικοσαετίας.

Οι «αναλώσιμοι» κάθε κατηγορίας του καθεστώτος (πολιτευτές, επιχειρηματίες, ευρύτερο δημόσιο κ.ο.κ) εξαιρούνται υποχρεωτικά προκειμένου να εκτονωθεί η λαϊκή αγανάκτηση. Ίσως μάλιστα η επιστροφή της Μεράλ Ακσενέρ στο «τραπέζι των 6» να έχει σχέση όχι μόνο με την παρεμπόδιση του φιλοκουρδικού HDP από το να συμμετέχει επίσημα στην συμμαχία της αντιπολίτευσης, αλλά και με την ιδιότυπη αυτή «διαπραγμάτευση». Μια πληροφορία που διέρρευσε για συνάντηση Μεράλ Ακσενέρ με τον Χουλουσί Ακάρ το διήμερο της «αποχώρισης» της από το «τραπέζι των 6» διαψεύστηκε μετά βδελυγμίας και από τους δύο, αλλά αν πραγματικά έγινε, σίγουρα θα αφορούσε και την «διαπραγμάτευση» αυτή.

Ένα είναι βέβαιο: Το καθεστώς του Ρ. Τ. Ερντογάν θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία. Όσο ο Ρ. Τ. Ερντογάν «κέρδιζε» εκλογικές αναμετρήσεις εμφανιζόταν σαν ο «μεγαλύτερος δημοκράτης». Τώρα που κινδυνεύει να τις χάσει, θα μεταχειριστεί κάθε αθέμιτο μέσο προκειμένου να ανατρέψει το αποτέλεσμα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, όπως ακριβώς έκανε τα προηγούμενα χρόνια που κινδύνεψε η απόλυτη κυριαρχία του.

Ήδη υπάρχουν διαρροές ότι ετοιμάζεται πλήρης «φάκελος λάσπης» εναντίον του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καθώς και άλλες πληροφορίες για «μεγαλειώδη καμπάνια» του καθεστώτος προκειμένου να κουκουλωθεί όπως-όπως η σκληρή πραγματικότητα. Αν φυσικά δεν λειτουργήσει τίποτα απ΄ όλα όσα ετοιμάζονται, πάντα υπάρχει το δοκιμασμένο το 2015/2016 και πολύ αποτελεσματικό σενάριο του χάους, δηλαδή της δημιουργίας εσωτερικής αναταραχής και της καλλιέργειας φόβου με βομβιστικές επιθέσεις που θα χρεωθούν σε διάφορους «εχθρούς» όπως ξένες δυνάμεις, αντιπολίτευση, Κουρδικό ΡΚΚ και φιλοκουρδικό ΗDP.

Η «πρόβα» μάλιστα του σεναρίου του χάους έγινε στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο 2022 με μια βόμβα που σκότωσε 6 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 81. Ο Υπουργός Παρανομίας, Διαπλοκής και Εμπορίου Ναρκωτικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού (επίσημα λειτουργεί σαν «Υπουργός Εσωτερικών») σε χρόνο ρεκόρ (δήθεν) βρήκε τον «ένοχο»:

Μια γυναίκα από τη Συρία (Άλμπασίρ) με μια μπλούζα που έγραφε NEW YORK (υποβολή στο υποσυνείδητο του θεατή «ανάμειξης» της Αμερικής), εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες και ομολόγησε αμέσως την «ενοχή» της.

Ο κίνδυνος «εσωτερικής αναταραχής» ευνοεί απόλυτα το καθεστώς, γι΄ αυτό και αποτελεί το πιο αιματηρό και επικίνδυνο από όλα τα «σενάρια», προκαλώντας μεγάλη ανησυχία μέσα και έξω από την Τουρκία.

Τέλος, δεν πρέπει να θεωρείται συμπτωματικό το γεγονός ότι μεγάλες ξένες εταιρείες άρχισαν να αποχωρούν η μια μετά την άλλη από την Τουρκία, με τελευταίο «κρούσμα» την Ιαπωνική Sony (30/1/2023).

Όσο θα μειώνονται οι ελπίδες του Ρ. Τ. Ερντογάν να πλησιάσει, παρά την δεδομένη νοθεία, σε ένα ποσοστό που θα του επιτρέψει να αυτό-ανακηρυχθεί νικητής, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες να οδηγήσει την ούτως ή άλλως ελαττωματική Τουρκική «Δημοκρατία» σε μια απροκάλυπτη δικτατορία ισλαμιστών, φασιστών και τουρκικού υπόκοσμου.…

* Νομικός, Συγγραφέας, Αρθρογράφος-Αναλυτής, μέλος του International Hellenic Association

huffpost

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.