Η διαδικασία και η ουσία του σκανδάλου Novartis

Από την πρώτη στιγμή που βγήκε στο φως της δημοσιότητας η υπόθεση της Novartis έχουμε τοποθετηθεί υπέρ της πλήρους διερεύνησής της χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις.

Ομως από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτουν σοβαρά ζητήματα, τόσο διαδικαστικά όσο και ουσιαστικά, που δείχνουν ότι η όλη υπόθεση έγινε «τσαπατσούλικα» δημιουργώντας υπόνοιες ότι πάνω σε υπαρκτό σκάνδαλο που είναι ο χρηματισμός γιατρών και άλλων λειτουργών από τη Novartis χτίσθηκε ένα πολιτικό κατασκεύασμα. Με την επίβλεψη πάντα «αρμοδίων» κυβερνητικών στελεχών.

Ας δούμε πρώτα τα διαδικαστικά ζητήματα, τα οποία μπορεί να μην ενδιαφέρουν άμεσα τον πολίτη, που θέλει να μάθει ποιος τα πήρε από ποιον και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όμως έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Εάν για να αποκαλυφθεί κάποιος «ένοχος» χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι που δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία τότε η διαδικασία έρευνας τινάζεται στον αέρα.

Χθες αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατήγγειλαν ως άκυρη την ένταξη των τριών αγνώστων προσώπων σε καθεστώς προστατευομένων μαρτύρων επειδή δεν υπήρξε έγκριση από τον αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου.

Από την πλευρά τους οι εισαγγελικοί λειτουργοί της υπόθεσης υποστηρίζουν ότι όλα έγιναν καλώς και βάσει του νόμου. Θα φανεί στη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής και στα αρμόδια δικαστικά όργανα.

Σε ό,τι αφορά την «ταυτότητα» των μαρτύρων, οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί ζητούν να αποκαλυφθούν όσοι κατέθεσαν με καθεστώς προστασίας ώστε οι κατονομαζόμενοι ως χρηματισθέντες να μπορέσουν να υπερασπισθούν την τιμή και υπόληψή τους. Δεν είναι εύκολο να γίνει, παρά το γεγονός ότι ήδη κυκλοφορούν ονόματα και δημοσιεύονται πληροφορίες για την ταυτότητα των τριών.

Οταν όμως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης εμφανίζεται να τους γνωρίζει, καθώς δήλωσε ότι πρόκειται για στελέχη τα οποία βρέθηκαν με αναιτιολόγητο πλουτισμό και «κελάηδησαν» στην Εισαγγελία, παύουν να είναι «προστατευόμενοι» αλλά «γνωστοί άγνωστοι» σε ορισμένους κυβερνητικούς κύκλους.

Η υπόθεση της Novartis είναι σοβαρή. Διεθνώς ερευνήθηκε με σκοπό να πάψουν οι αθέμιτες πρακτικές στον χώρο της υγείας και οι χρηματισμοί γιατρών. Για τον λόγο αυτό τα περισσότερα κράτη εγείρουν ζητήματα αποζημιώσεων από την πολυεθνική.

Στην Ελλάδα κάποιοι κύκλοι επιχείρησαν να μετατρέψουν τη Novartis σε μέσο εξολόθρευσης πολιτικών αντιπάλων. Με αυτό τον τρόπο μπήκε σε δεύτερο πλάνο το υπαρκτό σκάνδαλο (και με μάρτυρες που δεν διστάζουν να αποκαλύψουν το ονοματεπώνυμό τους δημοσίως) χρηματισμού χιλιάδων γιατρών αλλά και κρατικών αξιωματούχων.

Ολα θα φανούν στην πορεία. Η τήρηση των δικονομικών κανόνων, η αξιοπιστία των μαρτύρων με ή χωρίς προστασία και ποιοι τελικώς κινούν τα νήματα. Δυστυχώς πολλές φορές υπογείως.

Πάνος Αμυράς – Διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.