ΔΕΘ… χωρίς οικονομία;
Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, σύμβουλος επιχειρήσεων – συγγραφέας
Η ΔΕΘ αποτελεί πάντα μια εξαιρετική ευκαιρία για να αποτυπωθεί η υπάρχουσα οικονομική κατάσταση και να ανακοινωθούν πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενδυνάμωση της παραγωγικής μηχανής. Γι’ αυτό και θα περίμενα περισσότερες αναφορές από τον πρωθυπουργό σε αυτά τα δεδομένα και τους στόχους παρά σε ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού ή πολιτικού ενδιαφέροντος.
Κατανοώ πάντως, ότι η φετινή ΔΕΘ έρχεται μετά από την εκλογική μάχη των ευρωεκλογών και παραμένει ακόμη ισχυρή η τάση να ψάχνουμε μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες ή θα άρουν τις αντιδράσεις όσων απομακρύνθηκαν από τη ΝΔ σε αυτές τις κάλπες.
Χρήσιμες λοιπόν οι παρεμβάσεις για το δημογραφικό, το ΕΣΥ, τα ενοίκια, ακόμη κι αν κάποιες από αυτές είναι αμφίβολο αν μπορούν να έχουν άμεση επίδραση στο πρόβλημα που έρχονται να αντιμετωπίσουν, αλλά η ελληνική οικονομία μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον πληθωρισμού, υψηλών επιτοκίων, ακριβής ενέργειας, δασμών και πιθανής νομισματικής αναταραχής, καλείται να δείξει ότι οι θετικές επιδόσεις των προηγούμενων ετών δεν προέρχονται από συγκυριακούς παράγοντες όπως η αύξηση του τουρισμού και συγκεκριμένες επενδύσεις στον χώρο του real estate αλλά προέρχονται από μία μόνιμη στροφή προς τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας του παραγωγικού μοντέλου.
Τα ζητήματα και λύσεις τους είναι γνωστές και αναφέρονται τακτικά και σε αναλύσεις μας. Από την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης και το χωροταξικό έως τα επιχειρηματικά πάρκα και τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα. Από την εκπαίδευση, την εξειδίκευση και την επιμόρφωση του εργατικού δυναμικού σε συνθήκες 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης έως τη συνολική αλλαγή της δομής του αγροτικού κόσμου.
Εύχομαι οι οικονομικές μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες του πρωθυπουργού να μην έχουν αλλάξει και οποιαδήποτε “παρέκκλιση” να οφείλεται σε πρόσκαιρες επικοινωνιακές προτεραιότητες που δεν θα επηρεάσουν τον προσανατολισμό και την πορεία του κυβερνητικού έργου. Άλλωστε γνωρίζει ο ίδιος πολύ καλά, ότι ένα μεγάλο μέρος του “παιχνιδιού” των επόμενων εκλογών θα κριθεί και στην οικονομική προοπτική της χώρας και το αίσθημα ευημερίας των πολιτών.