Δεξιά αυτοδυναμία. Αριστερή αντοχή

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αδιαμφισβήτητα ο μεγάλος νικητής των εθνικών εκλογών. Άγγιξε το εντυπωσιακό 40%. Κατέκτησε την πολυπόθητη αυτοδυναμία που του λύνει τα χέρια σε επίπεδο ελευθερίας κινήσεων αλλά τον φορτώνει και ευθύνες για την άμεση δραστηριοποίηση και την αποδοτικότητα του κυβερνητικού σχήματος.

Ταυτόχρον όμως ο Τσίπρας υπέστη μια ήττα που του επιτρέπει να θεωρεί ότι παραμένει κυρίαρχος πόλος στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Οι εκλογικές φθορές είναι πολύ περιορισμένες και όσοι πίστευαν, και διαρκώς ανακύκλωναν, το σενάριο της πολιτικής εξαφάνισης του και της τεράστιας διψήφιας διαφοράς, μάλλον θα πρέπει να επαναξιολογήσουν την προσέγγιση τους.

Το αποτέλεσμα για όσους διαβάζουν τα νούμερα με ψυχραιμία αποκαλύπτουν κάτι σημαντικό, τόσο για τη ΝΔ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αυτοδυναμία της ΝΔ όσο κι αν παρουσιάζεται ως επιτυχία προερχόμενη από το διεμβολισμό του Κέντρου, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.

Η ΝΔ αύξησε το ποσοστό της κατά 11,7%. Το 2015 δεξιά της υπήρχε περίπου ένα 12% (Χ.Α., ΑΝ.ΕΛ & μικρότεροι συνδυασμοί). Επίσης ένα ποσοστό γύρω στο 3,5% του εκλογικού σώματος, προερχόμενο από τη ΝΔ, είχε προτιμήσει το ΣΥΡΙΖΑ κυρίως λόγω των υποσχέσεων Τσίπρα για άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων.

Σήμερα από αυτούς επανήλθε στο “μαντρί” το 8% αφού πλέον οι δεξιοί συνδυασμοί δεν ξεπερνούν συνολικά το 7,5% και οι απατημένοι Νεοδημοκράτες που ψήφισαν τότε ΣΥΡΙΖΑ, τώρα επανήλθαν σχεδόν στην ολότητα τους.

Στα αριστερά της ΝΔ, το 2015 οι κεντρώοι συνδυασμοί κινήθηκαν συνολικά στο 14,5% (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων κλπ). Το 2019 αυτός ο χώρος περιορίστηκε στο 9%. Από το 5,5% της μείωσης της επιρροής, σχεδόν το 3,5% κατευθύνθηκε προς τη ΝΔ.

Τα συμπεράσματα, για το πόσο Κεντρώα ή Δεξιά είναι η σύσταση της αυτοδυναμίας, είναι προφανή. Το αίτημα για απομάκρυνση της Αριστεράς ως κύρια προτεραιότητα υπήρξε αρκετό κίνητρο για συσπείρωση με τη ΝΔ, ακόμη και για ψηφοφόρους που μπορεί να έχουν επιμέρους διαφορές με πολιτικές επιλογές ή πρόσωπα στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, κράτησε τις δυνάμεις σε απροσδόκητο βαθμό. “Αντικατέστησε” τις απώλειες προς τη ΝΔ από εισδοχές από την ευρύτερη κεντροαριστερά. Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι στα Αριστερά του υπάρΣυμμαχία6% με πιο ακραίες απόψεις, είναι πασιφανές ότι μοιάζει με ανέκδοτο να ισχυριστεί κάποιος ότι πρόκειται στα στρατηγική ήττα των αριστερών ιδεοληψιών.

Υ.Γ. 1. Η ΝΔ έχει μπροστά της ένα τιτάνιο έργο επιστροφής της οικονομίας και την κοινωνίας σε μια αστική κανονικότητα κι από αυτό θα κριθεί. Οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να καθυστερήσουν ούτε μέρα, το επενδυτικό περιβάλλον πρέπει να ανασυσταθεί, οι κοινωνικές αρχές να επανέλθουν στην απαιτούμενη ευταξία.

Υ.Γ. 2. Ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Τσίπρας ήρθαν για να μείνουν. Δεν το κατάλαβαν εγκαίρως όσοι προφήτευαν την βραχύβια αριστερή παρένθεση. Δεν το κατανόησαν και σε αυτή την περίοδο όσοι προέβλεπαν ποσοστό κάτω του 20%. Σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι ο Τσίπρας θα κλείσει τον ιστορικό κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ και θα τον μεταστρέψει οριστικά σε Προοδευτική Συμμαχία, συμπιέζοντας περαιτέρω το ΚΙΝΑΛ.

Τον αντίπαλο τον κερδίζεις όταν διαβάζεις σωστά τη στρατηγική του, όχι όταν προβάλεις πάνω του τις επιθυμίες σου. Μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική περίοδος ξεκινά. Επαναπροσδιορισμού και μετασχηματισμού. Τόσο εθνικού όσο και κομματικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.